Președintele Klaus Iohannis a decis să nu dea curs cererii de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, înaintată de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Acesta a anunțat că va urma o sesizare a Curții Constituționale, conform evz.ro

Klaus Iohannis a prezentat o argumentare care l-a condus la concluzia de a nu o revoca pe Laura Codruta Kovesi. Urmează ca președintele să prezinte întreaga justificare, în cel mai scurt timp.

„La jumătatea lunii februarie ministrul Justiției mi-a primis propunerea de revocare a șefei DNA. Această propunere este doar un prim pas dintr-o procedură în care ultimul cuvânt îl are președintele.

Între timp mi-a fost înaintat și avizul CSM, care are alte concluzii decât așa-zisul raport al domnului ministru.

Avizul a fost negativ, iar prin rolul CSM, acesta nu poate fi ignorat.

Constat deci că în analiza acelorași acțiuni sau inacțiuni și în aplicarea acelorași legi ministrul Justiției și CSM ajung la concluzii diametral opuse.

Am solicitat departamentelor de specialitate din Administrația Prezidențială aceste documente. Am constata că autorul raportului de la ministerul Justiției că acesta este o luare de poziție față de dezbaterile publice din ultimii ani, ceea ce arată că evaluarea ministrului poate fi subiectivă. Aceste considerații sunt întărite de faptul că raportul cuprinde și date despre biografia ministrului Justiției.

Apoi, raportul conține și lucruri interpretate și valorificate într-un sens cel puțin diferit față de conținutul lor.

Drept urmare, motivele de revocare prezentate de ministrul Justiției nu au fost de natură să mă convingă.

Nu voi da curs propunerii de revocare.”, a conchis Iohannis.

Ministrul Justiției a avut o reacție fulgerătoare, distribuind un mesaj pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook, în care Toader susșine că va sesiza Curtea Constituțională.

„În condițiile în care Președintele României nu are abilitarea legală și nici competențele funcționale de evaluare a activității profesionale și manageriale desfășurate de procurorul șef al DNA;

În condițiile în care argumentele care au stat la baza declanșării procedurii de revocare au devenit mai actuale și mai consistente;

Văzând legislația aplicabilă în acest domeniu;

Valorificând jurisprudența instanței de contencios constituțional,

Vom sesiza Curtea Constituțională cu privire la refuzul Președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA !”, a scris Toader, luni.

 

Mai mult pe evz.ro