Într-o frumoasă zi de 1 Martie 2012, cînd românul de rînd umbla cu buzunarele doldora de mărțișoare pentru colegele de pe la școală ori de la serviciu, niște băieți deștepți ai contractelor de publicitate și ai consultanței media treceau pragul Ministerului Mediului, înspre exterior, cu peste jumătate de milion de lei dosiți în diplomate din piele fină de șinșilă gușată. Încă un contract cu dedicație primise patalamaua ministerului condus de Laszlo Borbely și încă o gaură fusese dată bugetului public și așa zdrențuit și terfelit prin zeci și sute de contracte cărora i-a picat victimă.

Intitulată frumos “Campanie de promovare a Programului Operațional Sectorial Mediu – exemple de bune practici – traducere și difuzare spot radio și machetă de presă”, șmenăreala n-ar fi sunat mai bine nici de ar fi fost tradusă în maghiara tradițională, cu intonație de Dîmbovița. Pentru acest contract, mult prea des norocoasa în licitații Agrafics SRL va încasa exact 536.806,8 RON, cu nici două mii de lei mai puțin față de valoarea maximală estimată de minister. Și toată chestia asta în urma unei licitații la care au participat doar 3 societăți care, după cum se vede, așa s-au întrecut în oferte încît au reușit să coboare prețul maximal cu nici 500 de euroi. Că doar tot urmează ca 75% din costul total să fie decontat din fonduri europene, în cadrul FEDR, Axa 6, POS Mediu. Asta dacă, între timp, nu cumva ne taie cei de la Comisia Europeană robinetul cu bănet.

Agrafics SRL, o firmă cu priză la banul public

În ultimii ani, Agrafics s-a lipit de contractele publice respectînd întocmai rețeta UDMR-ului de lipit la guvernare. Adică, a fost mereu acolo, indiferent culoarea politică în care a fost vopsit ministerul. Societatea este deținută de Gabriel Marin Ștefănescu, fost director în Ministerul Transporturilor, pînă în anul 1996, cînd a fost zburat din funcție de însuși Traian Băsescu, șef peste minister la vremea respectivă. Același Ștefănescu, dar prin altă firmă, Ars Advertising, a mai ars Ministerul Mediului cu 500.000 de euroi în 2009, chestie de la care i s-a tras sfîrșitul carierei de ministru lui Nicolae Nemirschi. Afacerile cu Ministerul Mediului au continuat și după reîntoarcerea lui Nemirschi la Constanța și, în vara anului trecut, cele două firme ale lui Ștefănescu s-au ales cu un contract în valoare de 1,39 milioane RON, atribuit în mod direct de către Borbely. Bașca, la finele anului trecut, Ștefănescu a mai luat și de la Ministerul Economiei, condus atunci de Ion Ariton, aproape un milion de lei pentru a organiza niște mese rotude în cadrul altui proiect cu finanțare europeană, prin OI IMM (Organismul Intermediar pentru IMM). Iar lista instituțiilor publice cu care fostul directoraș de la Transporturi s-a lipit la contracte ar putea continua cu Ministerul Muncii sau Ministerul Finanțelor. Din teamă însă de a nu rămîne fără spațiu pe pagina de internet, o să ne oprim aici, cu bucurie în suflet și lacrimi sclipitoare în ochi, la gîndul că în timp ce Comisia Europeană tocmai a decretat că sînt probleme mari la Programul Operațional pentru Mediu, iar finanțările urmează să treacă prin corecții și penalizări, Laszlo Borbely ne arată cum stă treaba cu “exemplele de bune practici” în Ministerul Mediului.

 

8 COMENTARII

  1. M-am uitat in DEX si am dat de urmatoarea definitie:
    ESCRÓC ~ci m. Persoană care înșală pe alții profitând de naivitatea sau încrederea lor; șarlatan; potlogar; impostor; coțcar.

    Nici o diferenta intre definitie si acest individ !
    Parerea mea !

  2. Publicitatea dedicata ar trebui sa se numeasca acest domeniu. Pentru ca publicitatea nededicata a cam sucombat de vreo 2 ani, de cand cu instalarea si prelungirea crizei. Un domeniu de studiat, pentru ca in Romania publicitatea, ca domeniu nou dupa 90, a cam fost de cumetrie.

    Revenind la subiect, sa ne gandim un pic.

    Pe http://www.e-achizitii.com/view_anunt.php?id_anunt=401447 apare un contract atribuit in 7.03.2012 in valoare de 540627 Ron, cam ca cel din material, doar ca, sa afli beneficiarul mai trebuie sapat un pic, ca nu scrie. Contractant acelasi minister al mediului. Interesante sunt conditiile acestui contract care stipuleaza ptintre alte modul derulare, respectiv procentele de distribuire a banilor, rezultand ca firma respectiva ramane cu 40% din banii incasati (aprox.50.000 euro), restul de 60% reprezantand cheltuieli de onorare a contractului (costurile „subcontractarii” organele de presa in care se va face publicitatea). Asadar, beneficiarul nu este decat un intermediar.

    Pe http://www.publicitatepublica.ro/, cred ca un site oficial din moment ce are stema tarii, gasim un interesant „GHID de bune practici în achizitia serviciilor de publicitate de catre institutiile publice”

    Rasfoind acest ghid, gasim lucruri si mai interesante, cui sunt adresate cele 60 procente:

    „I. INTRODUCERE ÎN MEDIA
    În România, cu excepţia Societăţii Române de
    Radiodifuziune (SRR) şi a Societăţii Române
    de Televiziune (SRTV), precum şi a agenţiei
    de ştiri Agerpres, organizaţiile mass-media
    sunt private. Există mai multe grupuri de presă;
    dintre cele mai relevante enumerăm: Media
    Pro, Intact, Realitatea- Caţavencu, Grupul
    Ringier, Lagardere, Adevărul Holding, SBS
    Broadcasting Group. Unele dintre acestea deţin
    mai multe tipuri de media: presă scrisă, TV,
    radio, internet, iar altele sunt specializate în unul sau două dintre acestea”
    si
    „4. Selectarea canalelor/produselor media ce
    urmează a fi utilizate şi elaborarea
    planului media de bază
    Pe baza informaţiilor despre preferinţele
    publicului ţintă s-a propus ca din mixul de
    canale media să facă parte Internet-ul, TV-ul,
    radio-ul şi presa scrisă. Având în vedere
    decizia de a derula o campanie la nivel
    naţional, au fost selectate doar canale cu
    acoperire naţională.
    Pentru presa scrisă au fost incluse în planul de media revistele pentru părinţi care au audienţe bune (Mămica de azi, Superbebe, Ioana, Visul copiilor, Babyi), reviste pentru femei(Avantaje, Femeia, Ioana, Lumea femeilor),
    reviste despre casă şi grădină (Ioana, Locuinţa
    mea, Practic –Cărticica practică, Idei pentru
    casaă şi grădină), cotidiane centrale (Adevărul
    şi Jurnalul Naţional), cotidiane auditate de
    BRAT.
    Pentru Internet au fost propuse website-urile
    cele mai accesate de părinţi (mami.ro;
    parinti.ro; copilul.ro; desprecopil.ro;
    sfatulmedical.ro; clopotel.ro; escoala.ro etc).
    Pentru TV au fost selectate staţiile şi genurile de programe cu audienţele cele mai bune în rândul publicului ţintă: programe de ştiri şi filme pe canale TV generaliste (TVR1, ProTV, Antena 1, Prima TV), canale TV de ştiinţă şi descoperiri (National Geographic, Discovery), canale de filme (HBO, ProCinema, Hallmark).
    Din categoria radio au fost selectate staţiile
    radio şi programele de informare şi dezbateri
    cu cele mai mari audienţe: Kiss FM, Radio ZU,
    Radio21, ProFM”

    Despre marea majoritate am auzit, despre 2, recunosc, nu. Asa caam dat search si m-am lamurit.
    Constare:
    Media Pro: Pro TV, PorCinema, Pro FM

    Intact: A1, Radio Zu, Jurnalul National,

    Ringier: Avantaje, Babyi, Lumea femeilor

    Realitatea-Catavencu: Superbebe
    Lagardere: Radio 21

    Adevarul Holding: Adevarul

    SBS Broadcasting Group: Prima TV, Kiss FM

    SanomaHearts Romania: Mamica de azi, Femeia, mami.ro

    Burda: Ioana, Visul copiilor, Locuinta mea, Practic-carticica practica, Idei pentru casa si gradina

    Active Soft: sfatulmedicului.ro, clopotel.ro

    Cum au toate legatura cu toate si ce frumos acopera ele toate „portitele”!

    Interesant este http://www.posmediu.ro/upload/pages/Proiecte%20Asistenta%20Tehnica.pdf
    Ministerul Mediului şi Pădurilor, Direcţia Generală AM POS Mediu
    Situaţia contractelor – Axa Prioritară 6 – Asistenţă Tehnică/DMI 2 – Sprijin pentru informare si publicitate
    unde, mai sus mentionata, Ars Advertising a „ars” mai mult, doar in acea lista, nu stiu in ce an (nu e mentionat): 3507690,20 + 1715117.74 Ron=5222807.94 Ron adica vreo 52 miliarde Ron fara TVA, adica vreo 12,5 milioane euro fara TVA!
    Pe aceeasi lista, onor Media One SRL cu modestele sume de 259790 + 423720 Ron=683510 Ron (aprox.163000 euro) fara TVA, dar cu grave probleme pe la DNA: http://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=1462
    Din aceeasi lista ultima pozitie e si mai interesanta, cu proptele sus puse, care face o treaba buna,un fel de revista presei inclusiv online, cu cuvinte cheie, pe bani buni! Vorba cuiva: ghici pentru cine? http://www.replicaonline.ro (cautati numele acelei ultime firme)

  3. ,,a mai ars Ministerul Mediului cu 500.000 de euroi în 2009, chestie de la care i s-a tras sfîrșitul carierei de ministru lui Nicolae Nemirschi. „
    DEMISIA

  4. la atat de multe magarii nu mai stii ce sa comentezi oricum ei ne sfideaza si continua sa-si faca matraplazicurile lor , rusine sa le fie

  5. prin bunele practici sa intelegem protectia mediului impotriva decibelilor nocturni produsi de „fabrici de relaxare” cu echipamente japoneze cu volum la maxim in vibratii no limit pe cordul contribuabilului linistit si pregatit de timpuriu pentru somnul de veci? prin bunele practici sa intelegem protectia mediului impotriva kilometrilor de smog nu neaparat produs de carburanti ci prin „traditia” sateasca de ardere a frunzelor pentru plamanii tuturor „gospodarilor”?!
    nu pot sa cred ca un singur proiect al unei singure firme poate administra atata constiinta si pricepere impotriva poluarii intregii tari

  6. Trebuie inlaturati de la putere!Ne conduc ungurii?Cine permite astfel de magarii?Sunt acolitii cuiva!

  7. Niste hahalere fara rusine pe care ii doare undeva de cetateni acestei tari.pai altfel cum sa ne explicam faptul ca inainte de 89 mergeam la bulgari pentu a cumpara salam,brinza usturoi etc sau construiam fel de fel de antene pentu a pute vedea un nenorocit de meci.Acu la aceiasi bulgari mergem sa ne inmatriculam masinile cumparate din aceiasi ;CE;. ce fel gindire o fi in capul acestor hoti de ne jecmanesc fara nici o mila, La noi taxa ii de 10 ori mai mare ca la bulgari.Ce fel de gvernare o fi asta in defavoarea proriilor cetateni,eu cred ca este un abuz ordinar.

Comentariile sunt închise.