Suntem invadati de zeci de forme, care de care mai eficiente, de asa-numite metode terapeutice, in stare sa vindece orice si oricand, dar nu pentru oricat. Economia de piata patrunde peste tot si mai ales acolo unde oamenii sunt cel mai vulnerabili: sanatatea sau, mai bine spus, boala lor. Cum putem sa ne aparam de aceasta invazie?

Medicina alternativa reprezinta totalitatea metodelor cu pretentii terapeutice, care incearca sa ofere o alternati credibila mijloacelor clasice de diagnostic si tratament, recunoscute de stiinta medicala actuala. Printre aceste metode se numara: tratamentele cu bioenergie, irisdiagnoza, radiestezia, reflexoterapia, pendulul etc.

Desi incearca cu disperare sa-si creeze o aura stiintifica, prin tot felul de explicatii cu pretentii sante, in mod real, niciuna dintre aceste metode nu a reusit sa convinga mediile stiintifice medicale, nu pentru ca acestea ar fi prea consertoare, ci pentru ca sunt suficient de prudente pentru a nu da un gir de credibilitate la ceea ce este doar speculatie.

Pe de alta parte, multi sunt tentati sa apeleze la aceste metode, inainte de a face acest lucru, este bine sa vedeti daca sunteti manati de vreunul dintre motivele de mai jos si sa apreciati singuri daca motivul respectiv sta in picioare.

Prin urmare, ce motive ar putea avea cineva sa apeleze la medicina alternativa?

1. Neincrederea in mijloacele terapeutice clasice
Medicina clasica actuala are anumite posibilitati, dar si multe limite care sunt acut resimtite de omul suferind. Reticenta fata de aceste metode apare atunci cand sunt scoase in fata doar esecurile, uitand situatiile, nu putine, in care bolnavii sunt vindecati. Pe de alta parte, sta in evolutia biologica a unei persoane ca, dupa un timp, unele dintre organele acesteia sa devina suferinde. Oricate critici s-ar putea aduce insa medicinei clasice, pana acum este singura care a demonstrat indubiil ca, putin sau mult, totusi poate face ce.

2. Ineficienta tratamentelor in anumite boli considerate incurabile
O buna parte dintre boli sunt incurabile astazi, insa multe dintre bolile astazi vindecabile, in urma cu cate zeci de ani, erau considerate incurabile. Chiar si cancerul, surprins intr-un stadiu incipient de dezvoltare, este astazi vindecabil. Este aderat ca, pentru cine care este bolnav acum, este prea putin important ca boala sa putea fi vindecata peste 30 de ani, cand el nu mai exista. Cu toate acestea, nicio metoda alternati de tratament nu si-a dovedit eficienta superioara, iar unul dintre principiile de baza ale medicinei este ca, daca nu poti face bine, sa te feresti sa faci rau. Chiar si bolile incurabile pot evolua mai repede sau mai incet spre deznodamantul tragic.

3. Curiozitatea de a vedea cum este si altfel
Fie ca recunosc sau nu, exista in oameni o anumita curiozitate, stimulata de ceea ce este neobisnuit, nemaizut si, cu atat mai bine, daca este la indemana. Orice experienta noua poate fi un castig, macar si numai din punctul de vedere al informatiilor capatate. Sta in firea noastra de a vedea cum este dincolo, fara sa ne intrebam daca vom reusi cu siguranta sa regasim calea de intoarcere. Este dificil sa te joci cu focul fara sa te arzi!

4. Faptul ca intr-o anumita perioada de timp aceste metode sunt in voga
Moda isi spune cuvantul in toate domeniile vietii noastre, mersul la asemenea terapeuti putand fi unul dintre criteriile de eluare a vietii sociale pe care o desfasuram. Nu conteaza cat costa, nu conteaza daca ajuta, conteaza doar ca acolo merg si altii. Imitarea sta la baza celor mai multe dintre actiunile noastre.

5. Marturia altor persoane care au fost vindecate
Argumentul acesta trebuie apreciat prin prisma durabilitatii unor asemenea vindecari. Este cunoscuta si acceptata capacitatea unor persoane de a putea influenta personalitatea cui printr-o forma mai directa sau mai voalata de manipulare. Exista o categorie de persoane usor influenile, cu reactii afective exagerate, pe care, printr-o tehnica abila, le poti convinge ca ce este alb sau macar cenusiu, desi in realitate este negru. insa nu se pot nega si anumite ameliorari reale, fapt explicabil prin conceptia stiintifica, de multa vreme fundamentata, ca multe boli au un caracter psihosomatic. Altfel spus, suferinta unui organ poate fi determinata sau macar influentata de anumite stari sau reactii psihice. Marea majoritate a organelor din corp au o inertie proprie, care le comanda activitatea. In sfarsit, nu rare sunt cazurile in care cine urmeaza un tratament clasic, asociat unui tratament neconventional, si intr-un mod subiectiv pune ameliorarea obtinuta doar pe seama acestuia
din urma. Proba timpului da insa raspunsul final asupra durabilitatii unor asemenea vindecari!

6. Reclama directa sau mascata care este facuta unor asemenea metode
Mass-media au o mare putere de a influenta populatia, puterea de a crea vedete de hartie sau de a le distruge printr-o simpla prezentare a acestora. Depinde insa de ceea ce se urmareste. Goana dupa senzational se poate vedea dupa titlurile de pe prima ina a majoritatii ziarelor. Foamea dupa evenimente creeaza evenimente, iar toti vindecatorii au nevoie de reclama pentru a iesi din anonimat. Lipsa de discernamant sau numai pragmatismul imoral ridica la rang de stiinta sarlatania si impostura.

7. Imbracarea acestor metode intr-o haina pseudoreligioasa
Marii vindecatori isi creeaza uneori o aura mesianica, atribu-indu-I lui Dumnezeu in mod ipocrit asa-numita lor putere. Cei care ii asculta si care sunt tentati sa-i creada ar fi bine sa-si aminteasca ce anume a pretins sau a primit Isus Hristos pentru fiecare dintre multele vindecari pe care le-a facut cat timp a fost printre oameni. Binele facut pe bani devine o afacere, deseori extrem de profitabila.

8. Faptul ca pot parea mai ieftine decat tratamentele obisnuite
Se spune ca sanatatea nu are pret, desi are un buget. De aceea, este firesc ca un tratament care a inglobat in el ani de cercetari sa fie costisitor pentru bolnav si pentru sistemul medical care il sustine. Desi exista anumite exceptii, de cele mai multe ori, calitatea este asociata cu pretul mai ridicat. Pe de alta parte insa, taxa platita pentru ignoranta, pentru naivitate sau chiar pentru prostie, sub formele mai blande de manifestare, este inabil mai mare decat costul oricarui alt tratament, pentru ca nu se masoara in dolari,ci in ani de viata. Pentru cine bolnav conteaza si un an de viata trait in plus, an acordat de un tratament corect si la timp facut.

9. Oricum, nu am nimic de pierdut!
Este adevarat doar pe jumatate! Poti pierde bani, poti pierde timp pretios, iar in schimb poti castiga un gand obsesiv, care poate deveni extrem de inconforil: Oare am facut o alegere buna? Cum ar fi fost daca as fi facut altfel? Lipsa elementului de atie lasa aceste intrebari fara raspuns.

10. Consecintele neplacute ale tratamentelor chirurgicale mai agresive
O operatie mutilanta, care extirpa un san in caz de cancer mamar sau creeaza anumite inliditati sau cel putin o stare de disconfort, poate cantari mult pe o balanta care simplifica situatia la maximum. Depinde insa de capacitatea intelectuala si afecti a celui in cauza de a accepta un rau mic in fata unui rau mai mare, cel mai mare. Sta in simtul de conserre al fiecaruia de a incerca evitarea mortii, chiar platind un anume pret, pentru ca o viata valoreaza infinit mai mult decat moartea.

La ce riscuri se expun bolnavii de cancer care se tratează cu medicamente naturiste

Pe Internet sau în ziare apar tot mai multe mărturii ale unor oameni care au învins cancerul în mod miraculos, chiar dacă boala era în stadiu avansat. Totul este doar o minciună, spune Ştefan Curescu, şeful Clinicii de Oncologie din Timişoara, care atrage atenţia asupra faptului că bolnavii care optează disperaţi pentru terapia alternativă se supun unor riscuri mari. Şi asta pentru că medicamentele naturiste care sunt promovate la televizor nici măcar nu sunt avizate de Ministerul Sănătăţii, ci doar de Ministerul Agriculturii.

„Este o nebunie ceea ce se întâmplă. Este specific românilor să aleagă astfel de terapii alternative, în ţara noastră se cheltuiesc cei mai mulţi bani pe medicamente naturiste. Sunt toxice, niciun studiu nu a demonstrat că aceste terapii sunt eficiente. Ne confruntăm cu astfel de cazuri din ce în ce mai mult”, explică Ştefan Curescu. Medicul oncolog spune că românii nu ar trebui să opteze pentru diferite terapii alternative, mai ales că trei sferturi din medicamentele utilizate în oncologie, care se găsesc în farmacii, sunt extrase din plante. „Sunt câteva cazuri de vindecări miraculoase şi la noi în judeţul Timiş, dar nu au cum să fie reale, ci cred că medicul care i-a consultat pe acei pacienţi a pus un diagnostic greşit. Tocmai de aceea, în acest moment nu poţi să spui că cineva are cancer dacă nu ai şi o probă microscopică”, a mai precizat şeful Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului Municipal din Timişoara.

2 COMENTARII

  1. cuiva i-a fost tare foame…..lipsesc o groază de litere si fragmente de cuvinte….nu ştiu cine l-a scris dar pare scris pe genunchi în tramvai….Cît despre subiect…e discutabil…nu aş crede chiar tot ce spune nenea doctor despre medicamentele naturiste…bube sunt peste tot…dar parcă el se străduieşte prea tare să discrediteze medicina naturistă ( că despre tratamentele cu bioenergie sau irisdiagnoza şi altele, sunt de acord, în mare măsură, nu complet…acolo depinde de om şi de intenţiile sale…şarlatani sunt mulţi şi pretutindeni)

Comments are closed.