litoral-bulgariaScandalul mediatic cu focarul de hepatită A de pe litoralul bulgar al Mării Negre ar putea fi unul artificial. Autoritățile de la Sofia infirmă faptul că apele ar fi contaminate cu virusul amintit, după ce Ministerul Afacerilor Externe din România a emis vineri o alertă de călătorie. Mai mult, marii operatori europeni de turim nu au primit astfel de informări cu privire a riscuri de îmbolnăvire.

Știrile care s-au derulat în ultimele două zile în jurnalele televiziunilor și pe site-urile de știri au creat panică în rândul multor turiști, care au renunțat la vacanța din țara vecină de teamă că s-ar putea îmbolnăvi. Agențiile de turism din țara noastră spun că au pierdut bani din cauza informațiilor false, pentru că mulți turiști au ales să-și anuleze în ultimul moment sejururile, de frica unei contaminări cu virusul hepatitei A. Câteva sute de mii de turişti români au încheiat deja contracte pentru a-și petrece concediile pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Stațiunile din Bulgaria sunt sigure

Autoritățile bulgare au dezmințit informația potrivit căreia ar exista un focar de infecție cu hepatita A pe toată zona Varna, a anunțat Sebastian Constantinescu, directorul general al agenției Travel Planner.

„Principalele staţiuni din regiunea Varna – Nisipurile de Aur şi Albena – se află la 20-30 de km de zona ‘Plaja ofiţerilor’, din oraşul Varna. În plus, staţiunile din sudul litoralului bulgăresc nu sunt afectate sub nicio formă, aflându-se la minimum 70-80 km sud de Varna”, afirmă Sebastian Constantinescu, citat de Agerpres.

De altfel, presa bulgară nu a acordat aproape nicio atenție acestui caz, deși ar putea implica mii de turiști străini și astfel ar fi afectată economia și imaginea țării. Spre exemplu, portalul local Moreto.net, din Varna, a acordat joi spațiu doar unei știri scurte despre acest subiect. În articol se precizează că este vorba doar despre “Plaja ofițerilor” din Varna și nicidecum despre întregul litoral bulgăresc.

Localnicii înșiși nu par îngrijorați de situație, aceștia comentând că litoralul bulgăresc oferă numeroase opțiuni pentru plajă și baie, chiar dacă “Plaja ofițerilor” a fost închisă. Unii dintre aceștia s-au arătat amuzați de situație, afirmând că în cazul acesta ar fi bine ca turiștii să facă mai mult pipi în apă.

Isteria mediatică, declanșată de un comunicat al MAE

Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe românii care vor să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre că în urma inundaţiilor care au afectat Portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

Într-un comunicat de presă transmis vineri dimineaţă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre asupra faptului că, potrivit informaţiilor publicate de specialiştii bulgari în hepatologie, în urma inundaţiilor provocate de ploile puternice care au afectat Portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

”Inspecţia Regională de Sănătate Varna a comunicat, la 3 iulie 2014, că, urmare a unor analize ale apei de mare din zona «Plaja ofiţerilor- Varna», s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică «Escherichia coli» şi «enterococi intestinali». Specialiştii recomandă turiştilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu stricteţe regulile igienico-sanitare şi, pentru siguranţă, cei care îşi petrec vacanţa pe litoralul bulgăresc în acest an să se vaccineze împotriva hepatitei A”, se arată în comunicatul MAE.

Agențiile de turism din România cer clarificarea situației

ANAT solicită o reacție fermă a autorităților române care să confirme o stare de fapt oficială, spre a putea informa și acționa corect și legal față de turiștii români care au rezervat și achitat vacanțe pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Informațiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizării calității apelor pentru îmbăiere în zonele Dobrici, Varna și Burgas arată că valorile indicatorilor microbiologici cercetați sunt în conformitate cu cele legale, nereprezentând un risc de sănătate pentru populație și pentru turiștii care aleg să-și petreacă concediile în țara vecină.

O singură zonă, Plaja Ofiţerească din orașul Varna, a înregistrat depășirea normelor admisibile, autoritățile bulgare impunând interdicția temporară de îmbăiere în acest loc. Agențiilor de turism din România le-au fost deja trimise adrese oficiale cu această înștiințare de către Inspectoratele de Sănătate din zonele cercetate, tocmai pentru a-și anunța turiștii.

„Informațiile apărute în presă nu au la bază niciun studiu de caz”

Mai mult, în data de 5 iulie, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presă cu privire la starea apelor din 23 de stațiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin și Elena, Sunny Day și Riviera.

“Anunțăm că informațiile apărute în presă și ipotezele privind riscul de îmbolnăvire lansate de anumite persoane nu au la bază niciun studiu de caz ale cărui rezultate să provină de la instituții oficiale. Așa cum am anunțat, potrivit rezultatelor monitorizării, nu există nicio contaminare care să pună în pericol turiștii pe coasta bulgărească a MăriiNegre”, se arată în comunicatul oficial al celor două instituții din Bulgaria.

În ceea ce privește declarațiile venite de la persoane fără funcții oficiale cu referire la infestarea cu hepatita A, autoritățile bulgare nu au confirmat acest lucru. Mai mult, potrivit informațiilor oficiale, rezultatele monitorizării efectuate arată că o asemenea manifestare nu este prezentă în zonele de îmbăiere ale litoralului bulgăresc în care nu există interdicție de scăldat.

”Nu există nicio recomandare din partea Ministerului Sănătății din Bulgaria în vederea imunizării turiștilor împotriva hepatitei de tip A, autoritatea în domeniu respingând categoric o asemenea necesitate. Este foarte important ca, în cazul în care autorităţile române au informaţii oficiale care arată ca fiind necesară în continuare o astfel de imunizare, precum şi alte măsuri serioase de protecţie, să revină ferm cu o astfel de indicaţie şi după comunicările sosite din partea bulgară”, spune Lucia Nora Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Operatorii europeni de turism nu au primit informări

Atât agențiile de turism românești cât și turoperatorii europeni și-au informat turiștii cu privire la zonele în care scăldatul este permis. Turiștii primesc constant informații, acestea fiind disponibile și în toate unitățile de cazare de pe litoralul bulgăresc. Contactați de către agențiile de turism membre ANAT, marii turoperatori europeni au transmis că nu le-au fost furnizate niciun fel de informări privind riscul crescut de îmbolnăvire, inclusiv de cel cu hepatita A.

”Este început de sezon şi avem sute de mii de turişti români care au deja contractate şi plătite vacanţe pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Operatorii parteneri care au furnizat vacanţe în Bulgaria agenţiilor româneşti de turism, fie ei hotelieri, turoperatori locali sau marii turoperatori europeni nu ne-au comunicat până acum că ar fi de acord să anuleze rezervările turiştilor români fără penalităţile de retragere prevăzute în contracte, neidentificând motive serioase şi legale în acest sens. În aceste condiţii, agenţiile de turism membre ANAT se află între solicitările turiştilor panicaţi care îşi cer banii înapoi şi condiţiile contractuale care ar impune penalizări plătibile furnizorilor de servicii pentru Bulgaria”, spune Lucia Nora Morariu.

”Adică, pentru anularea vacanţelor trebuie să existe o situaţie de risc acceptată oficial de autorităţi şi o comunicare corectă şi dublată de acte, astfel încât să fim în măsură să liniştim turiştii sau să anulăm vacanţele cu restituirea integrală a banilor plătiţi. Este o problemă de responsabilitate şi aşteptăm reacţia fermă a autorităţilor din România”, conchide Lucia Nora Morariu.