6 septembrie 2012

Nr. 647/VIII/3

COMUNICAT

Ca răspuns la solicitări ale reprezentaților mass-media, formulate în baza Legii nr.544/2001, Biroul de informare și relații publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de DRAGNEA NICOLAE LIVIU, secretar general al unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

– folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
– asociere pentru săvârșirea de infracțiuni,
– instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane,
– instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

În rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii au reținut că există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al unui partid politic, învinuitul Dragnea Nicolae Liviu și-a folosit influența și autoritatea funcției în vederea obținerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendumul din 29.07.2012, care să garanteze validarea acestuia. Astfel, acesta a inițiat o asociere formată din numeroase persoane (președinți și membri ai secțiilor de votare coordonați de responsabili locali și județeni, președinți de organizații județene și locale, precum și primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârșirea de infracțiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.
În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obțină, în timp real, informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în secțiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenței la urne, identificând secțiile de vot cu prezență slabă.
Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine și recomandări cu conținut ilicit, destinate coordonatorilor și/sau membrilor secțiilor de votare și altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanți.
De asemenea, învinuitul Dragnea Nicolae Liviu a constituit un sistem național de influență pentru a determina autoritățile publice centrale, județene și locale aflate sub controlul politic al formațiunii politice, de a se implica în:
– exercitarea de presiuni asupra președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot și a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători;
– folosirea unei urne mobile în condiții contrare legii (fără a exista cereri în acest sens depuse în termen și aprobate corespunzător);
– obținerea pe căi ilicite de informații, în fiecare oră, despre numărul de persoane care și-au exercitat dreptul de vot și despre modul în care s-a votat în unele secții de votare;
– practicarea votului multiplu;
– denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a căror semnătură a fost falsificată pe listă, pentru a nu permite programelor de calculator specializate să identifice votul multiplu;
– practicarea „turismului electoral” – adică a deplasării organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atât în secția de votare la care au fost arondați, cât și la alte secții de votare din țară;
– falsificarea de semnături în numele unor persoane decedate, ce au rămas înscrise pe listele electorale;
– falsificarea de semnături ale multor alegători, plecați din țară în momentul referendumului;
– votul exercitat de minori, interziși judecătorești și persoane cărora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotărâre judecătorească penală;
– neaplicarea autocolantelor cu mențiunea „VOTAT” pe cărțile / buletinele de identitate ale votanților.

La data de 6 septembrie 2012, învinuitului Dragnea Nicolae Liviu i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Liviu Dragnea, urmărit penal de DNA in cazul privind referendumul

UPDATE: Procurorii au dispus urmărirea penală a lui Liviu Dragnea în cazul fraudelor la referendum. Dragnea este acuzat că și-a folosit influența de lider politic pentru a obține foloase în interes personal și  a încercat să mobilizeze populația pentru a veni în număr cât mai mare la vot.

Pentru fapta sa, Dragnea riscă până la 5 ani de închisoare, susțin surse judiciare care au declarat pentru Nașul TV că Dragnea ar fi fost pus sub invinuire în baza articolului 13 din legea 78/2000 privind prevenirea și sancționarea faptelor de corupție. Acesta prevede că „Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.”

Practic, procurorii îl acuză pe Liviu Dragnea că, în calitate de coordonator al campaniei naționale a PSD pentru referendumul din 29 iulie, și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru a-i determina pe primarii și șefii de sectii de votare din județele din sudul țării să încalce legea cu scopul de a obține „foloase electorale”, adică de a atinge, chiar cu încălcarea legii, obiectivul de prezență la vot de 60%.

Dragnea a afirmat, la ieșirea de la DNA, că procurorii anticorupție i-au adus la cunoștință învinuirile. ‘Am fost la procurori. Mi s-au adus la cunoștință învinuirile – principala că m-am asociat cu mii și zeci de mii de persoane pentru a asigura o prezență la vot mai mare de 50% plus 1’, a declarat Dragnea.

Secretarul general al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, presedintele Consiliului Judetean Teleorman, s-a prezentat, joi, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru a fi audiat in cazul privind referendumul.

„Eu am condus o campanie in mod legal, in mod corect. Si eu am fost la vot, poate si dumneavoastra ati fost la vot. Doamne fereste sa nu va cheme si pe dumneavoastra”, a spus zambind Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea, insotit de avocatul Marian Nazat, a spus ca nu stie in ce calitate a fost citat de procurori si nici daca este pentru cazul privind referendumul sau in alt dosar.

El a precizat ca va face declaratii la iesire.

In 14 august, Directia Nationala Anticoruptie informa ca procurorii fac cercetari in legatura cu organizarea si desfasurarea referendumului din 29 iulie, dar ca, avand in vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.

12 COMENTARII

  1. Tov. Dragnea, La Multi Ani! Asta e tot ce pot sa le urez infractorilor din politica atunci cand ajung pe mana Justitiei!

  2. Upi! Dragnea? Ha! Ha! Numai atat? Nu era el cel care acuza PDL de intantia de furt electoral inaintea ruperii aliantei de guvernare PSD-PDL de acum cativa ani? Ce-avet cu omul, el fura in folosul poporului! Ponta a plagiat in folosul poporului! Kakarau a siluit Constitutia in folosul poporului! Dogaru protesteaza in folosul poporului! Iliescu „a minerit” Bucurestiul in folosul poporului! In foloful cui Voiculescu ne promite o noua suspendare? Iata ca politicienii fac totul pentru poporul nerecunoscator! Ce s-a intamplat cu Senatul?- intreba ironic Kakarau? Adica ce, ce mai vreti? Nu s-a straduit omul destul toata vara? N-a fost el presedinte discret, si-n folosul poporului? Pai cum au aparat ei poporul, alde Plagiatorul si Kakarau de amestecul agenturilor euro-atlantice! Pai cum i-a dat peste bot lui Merkel bravul Xerox?…bine ca dupa aceia si-a cerut scuze, ca atunci nu stia ce spune! Of! Mai poporule, fii mai intelegator cu politicienii tai, ca odata se supara si te lasa, si-si vor gasi alt popor pentru care sa se jertfeasca. Treba ta, n-ai decat, esti prevenit!

  3. Dragnea dute inchina-te la biserici si manastiri de cate pacate ai pe suflet.

  4. Nu pot sa imi imaginez si cred ca nu voi intelege niciodata, ce D-ne iarta-ma ii impinge pe acesti oameni sa recurga la astfel de fapte cu orice risc.
    Sa fie trasi la raspundere in acest ritm nu se poate continua !

  5. Are Dragnea un zambet fals,teatral care cere palme,si asta ne crede prosti,cine a organizat tombole?,cine a coordonat pe sefii sectiilor de vot..

    • Cunosc caz concret în Alexandria, de persoană ameninţată că va fi dată afară de la serviciu, dacă nu prezintă cărţile de identitate de la toată familia cu dovada că au votat.

  6. Avea dreptate domnul Blaga. Decontul e aproape. ,,Sus rochita” domnu’ Dragnea si sa va luati alifie de la farmacie din timp sa nu patiti ca Adrian Nastase care n-a mai apucat.

  7. Inevitabil i-l asteapta momente grele. Daca s-a ajuns la el inseamna ca au un dosar BETON. Prea s-a dat mare zmeu, a crezut ca Romania e tara lui.
    Mare dobitoc. Daca o facea pentru un psd-ist mai intelegeam dar pentru KKmucho…. zau ca nu merita sa faci parnaie.

  8. hora maimutoilor us-limbrici

    Cacarimea u-slinoasa a intrat la ananghie,
    Ca se strange tare latul, si e rost de puscarie.
    Conu’Dragnea-i la Parchet, si tot da cu „subsemnatul”,
    Hotia-i se dovedeste, si-i pute cam rau „rahatul”.

  9. oauuuu! edilul de Teleorman anchetat? Doamne fereste el e atat de corect,cum sa fie audiat! In sfarsit esti anchetat mizerabilule ca si multi altii care v-ati jucat cu Legile tarii.Te asteapta colegutul nastase sa-i tii cumva de urat?! Sa speram ca dupa toate , se va asterne o liniste profunda ,mai urmeaza cativa latrareti d-alde ghise ,fenechiu si o sa ne luminam in fata europenilor.

    • trebuie sa plateasca si dragnea intr-o zi, si nu numai pentru referendum. Iar la referendum, sa nu uitam, dragnea a fost organizator din partea PSD-ului si nu doar simplu baron local.

      • Ponta si Crin s-au autodenuntat, ca si ei au indemnat la vot, ca si cum asta ar fi motivul urmaririi penale a lui Dragnea, insa eu as interpreta ca si ei au instigat la frauda, la incalcarea legilor, asa ca ar putea fi cercetati, in urma autodenuntului, chiar daca l-au facut in bascalie. Usa deschisa urmarii pentru lovitura de stat.

Comentariile sunt închise.