accident-smolensk

Procuratura poloneză dorește să exhumeze toate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care și-au pierdut viața 96 de persoane, majoritatea responsabili polonezi, inclusiv fostul președinte Lech Kaczynski, fratele geamăn al liderului actualului partid de guvernământ de la Varșovia (Lege și Justiție – PiS), relatează marți agenția EFE, citată de Agerpres.

Conform postului de radio local RMF FM, care citează surse din procuratura de la Varșovia, autoritățile poloneze au contactat deja „centre de analiză foarte cunoscute” în Europa pentru a realiza o autopsie profundă a rămășițelor pământești.

Același post amintește că până în prezent au fost exhumate doar o mică parte din cele 96 de cadavre, motiv pentru care procuratura consideră necesar ca toate să fie exhumate. Autoritățile poloneze văd în această analiză proba principală în investigarea cauzelor accidentului, întrucât Rusia continuă să refuze predarea resturilor aeronavei.

După ce partidul Lege și Justiție a câștigat anul trecut alegerile legislative, noul guvern de la Varșovia a decis să redeschidă investigația privind accidentul de la Smolensk.

Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost că avionul s-a prăbușit din cauza unei erori de pilotaj, în timpul aterizării în condiții de ceață densă, probabil și ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegației asupra piloților să aterizeze la Smolensk în pofida vizibilității reduse.

Însă unii politicieni polonezi, printre care se numără și ministrul apărării, Antoni Macierewicz, susțin teoria că avionul prezidențial polonez de tipul Tupolev TU-154 s-a prăbușit în urma unui atentat rus, o comisie parlamentară creată tot de acest ministru insistând că la originea catastrofei au fost o serie de explozii.

Delegația poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Comisia poloneză de anchetă, care a investigat accidentul în perioada când premier era Donald Tusk, a exclus teza atentatului, dar a acuzat și doi controlori de trafic aerian ruși că au comis erori. Rusia atribuie vina integral echipajului avionului polonez, însă refuzul ei de a preda Poloniei resturile avionului alimentează speculațiile.