Dupa cum marturiseste, lui Lucian Boia i-a venit ideea sa scrie acest volum in urma „psihodramei politice” din vara aceasta, care a starnit reactiile de stupoare din partea forurilor occidentale si care „a lasat impresia ca tara e defecta”. Ca istoric, a cautat in trecut raspunsul pentru situatia in care ne aflam. „Daca Romania arata intr-un anume fel si daca guvernarile si pana la urma romanii sunt asa cum sunt, asta tine de istorie”, afirma Lucian Boia intr-un iterviu acordat ziarului Adevarul.

In volumul sau, istoricul identifica momentele care au contribuit la ramanerea in urma a Romaniei si demonteaza exagerarile si mistificarile istoriografiei noastre. Pe langa faptele din trecutul indepartat, Boia abordeaza si chestiuni de istorie recenta: confuzia valorilor de dupa Revolutie si „mahalaua romaneasca”, brandul de tara, „apatia la romani” sau „comedia politicii”.

 

Reporter: Este Romania altfel?

Lucian Boia: E altfel in niste limite europene, nu suntem chiar atat de exotici, dar, daca ne comparam cu popoarele Europei, cred ca romanii au acumulat

de-a lungul secolelor mai multe note de diferentiere.

 

Reporter: Deci explicatia pentru situatia in care ne aflam trebuie cautata in istorie.

Oamenii acuza guvernul in functiune sau pe cel care l-a precedat, vorbind de „greaua mostenire”. Eu nu vreau sa spun ca nu exista o responsabilitate guvernamentala, a institutiilor statului si a fiecarui roman, pana la urma, insa cred ca problema e mai complicata si mai grava, pentru ca e vorba de rezultatul unei istorii. Nu poti schimba o tara de azi pe maine. Asta nu justifica inertia de acum, lipsa de imaginatie sau lipsa de actiune, nu putem sa punem totul in seama trecutului. Demersul meu reprezinta o constatare de istoric. Pana la urma, prezentul este opera trecutului. Daca Romania arata intr-un anume fel si daca guvernarile si pana la urma romanii sunt asa cum sunt, asta tine de istorie. Istoria a marcat societatea romaneasca cu tot felul de intarzieri. Altfel ce raspuns ai la intarzierile acestea? Ca suntem incapabili? Nu cred. Nu cred intr-o psihologie imuabila a popoarelor. Daca deplasezi romanii in alta situatie, in alt spatiu, ei se comporta diferit, se adapteaza contextului de acolo.

 

 

Reporter: In volumul „De ce este Romania altfel?”, scrieti la inceput ca evenimentele de pe scena politica in vara anului acestuia au dovedit ca tara e defecta. Sa ne inchipuim ca o ducem la service pentru o revizie. Despre ce defectiune e vorba?

Sa ne intelegem: Romania are si segmente de reusita, putem sa vorbim si despre asta, dar nu cred ca ne foloseste prea mult. Putem sa zicem „uite, in cutare domeniu suntem normali”. Ei bine, e normal sa fii normal. Necazul e ca lucrurile care nu merg bine le strica si pe cele care functioneaza. Ce ma deranjeaza cel mai mult e ca romanii sunt un popor foarte complexat. Au complexe de inferioritate fata de straini si, in acelasi timp, au si strategia compensatorie cu manifestari de superioritate, prin care sa anuleze complexele. De exemplu, spunem ca suntem mai lenesi decat occidentalii, dar mai inteligenti. Multi romani gandesc ca neamtul e mult mai ordonat, mai disciplinat si mai eficient, dar ca romanul e mai destept. Altii continua rationamentul: „degeaba suntem mai inteligenti, daca nu punem in opera inteligenta noastra”. Ramane totusi satisfactia ca suntem mai inteligenti decat ceilalti… Ceea ce bineinteles ca nu e adevarat, ca nu suntem nici mai buni, nici mai rai. Astept momentul in care romanii sa se normalizeze si sa nu mai dramatizeze asa de mult raporturile cu strainatatea. Apoi, nu-mi place toata aproximatia romaneasca, lipsa de rigoare. Romanul le face pe toate intr-o maniera improvizata. Si nu respecta regulile. Avem reguli, dar degeaba, ca nu ne preocupa decat cum sa le ocolim, cum sa le exploatam in folosul nostru.

Cititi aici intregul interviu

2 COMENTARII

  1. Sunt de acord cu cele spuse de dnul Lucian Boia.
    De mult timp ma staduiesc sa conving prieteni si omeni cu care discut pe aceasta tema si le spun simplu – Oriunde ai fi pa pamanat iti este bine atunci cand respecti reguli, te incadrezi in societate acolo unde simti ca poti fi de folos, cand respecti regulile si ai modelul chiar la varf.
    Multe alte lucrurui care ne-au fost bagate pe gat sunt doar mituri. Oameni ospitalieri sunt peste tot in lume, incompetenti sunt peste tot in lume, destepti sunt peste tot in lume, frumosi sunt peste tot in lume, urati sunt peste tot in lume…….

    Cred ca secretul este ca cei carora nu le place sa respecte regulile sa fie mai putini decat cei care respecta regulile….

Comentariile sunt închise.