UPDATE (17:24): S-a ajuns la o intelegere in cadrul Consiliului European, oficialii s-au pus de acord asupra bugetului Uniunii Europene pentru 2014-2020, scrie presedintele CE, Herman Van Rompuy pe Twitter.

UPDATE (16:12): Discutiile dintre liderii Uniunii Europene au fost reluate la ora locala 14:40, iar potrivit ministrului finlandez al Afacerilor Externe, Alex Stubb, finalul reuniunii este aproape. Potrivit The Telegraph, sedinta se va incheia la ora 16:30.

UPDATE (15:09): Reuniunea Consiliului European s-a mai amanat inca o ora, fiind programata sa inceapa la ora locala 14:30 (15:30 ora Romaniei).

UPDATE (12:17): Cea de-a doua zi a lucrarilor Consiliului European este programata sa inceapa la ora 13:30, ora locala (ora 14:30, ora Romaniei). Sefii de stat si prim-ministrii tarilor membre UE vor continua discutiile privind bugetul Uniunii pe 2014-2020.

UPDATE (09:11): Sedinta Consiliului European s-a terminat in jurul orei locale 7 (8 ora Romaniei), fiind, probabil, cea mai lunga sedinta de lucru din istoria institutiei.  Sefii de stat si prim-ministrii statelor membre UE au negociat aproximativ 16 ore bugetul Uniunii pentru 2014-2020.

Lucrarile Consiliului European au inceput, dupa o inatrziere de aproximativ sase ore – Corespondenta Bruxelles

Lucrarile Consiliului European au inceput la ora 21:15, ora locala, 22:15, ora Romaniei, dupa o intarziere de aproximativ sase ore. Presedintele CE a intarziat summit-ul in lispa unui acord intre oficialii europeni in ceaa ce priveste cifrele. Herman Van Rompuy a precizat ca liderii europeni trebuie sa gaseasca o cale de compromis pentru discutiile dificile asupra bugetului UE.

In cele sase ore de la venirea oficialilor si pana la inceprea summit-ului au avut loc mai multe inalniri bilaterale intre liderii celor mai puternice state din UE. Vocea Europei informeaza ca au avut loc intalniri intre cancelarul Germaniei, Angela Merkel, prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, si presedintele Frantei, Francois Hollande.

Un alt motiv vehiculat pentru intarzierea de aproximativ sase ore este reuniunea grupului Prietenii Coeziunii, alcatuit din 17 state, printre care si Romania. Intalnirea a fost organizata la nivel de ministri, Romania fiind reprezentata de ministrul de Externe, Titus Corlatean. Motivul pentru care grupul s-a reunit ar fi intentia presedinteluui CE, Herman Van Rompuy, de a miscora fondurile de coeziune, desi initial se mentionase ca asupra acestora nu se va opera nicio modficare.