george simionAmbasada României la Chişinău a aflat în după-amiaza zilei de miercuri, din surse publice, despre reţinerea cetăţeanului român George Simion de către reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Republicii Moldova şi a cerut clarificări, luând legătură şi cu Simion, aflat acum în drum spre România.

Informaţiile sunt prezentate de Ministerul român al Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis miercuri seara.

„Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autorităţile competente ale Republicii Moldova – Ministerul Afacerilor Interne şi Biroul Migraţie şi Azil – şi a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetăţeanul român, pentru a asigura întreaga asistenţă care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situaţia sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetăţeanul român este în drum spre România”, se arată în comunicat al MAE.

Liderul mișcării unioniste, George Simion, a fost reținut și mai apoi expulzat din Republica Moldova, transmite agentia de stiri InfoPrut. Masura a fost luata ca forma de intimidare, pentru a determina zecile de mii de oameni care și-au anunțat participarea la manifestația din 16 mai, organizată de Acțiunea 2012 și Tinerii Moldovei, să nu mai iasă în stradă.

Simion a primit o expulzare pe o perioadă de cinci ani de la Serviciul de Informații și Securitate, însă nu i s-au explicat motivele pentru care a devenit persona non grata în Republica Moldova. Președintele Acțiunii 2012 a fost reținut la Chișinău de ofițerii SIS Vadim Popovici și Victor Frumusachi.

„Sunt reținut de SIS. Ei nu sunt de acord cu protestul din 16 mai. Distribuiți!”, scrie George Simion pe Facebook.

Acțiunea 2012 și Tinerii Moldovei organizează la Chișinău pe 16 mai o manifestație de amploare pentru a pune capăt corupției și sărăciei.

Ieri, liderul Acțiunii 2012 anunța că evenimentul creat pe Facebook pentru manifestația din 16 mai a fost șters. Conținutul evenimentului încă nu este disponibil pe rețeaua de socializare.

În decembrie, George Simion a fost întors de la vama Albița, pe motiv că ar fi fost ,,inadmisibil” pe teritoriul Republicii Moldova. Și-a încercat norocul pentru a doua oară și a reușit să treacă granița.

,,Am trecut pe la vama Sculeni, fără nicio explicație, fără sa înțeleg de ce. Eram pregătit să stau până pe 20 decembrie în vamă”, scria atunci liderul unioniștilor pe Facebook.

Președintele Acțiunii 2012 se deplasa spre Chișinău, unde urma să pună la punct detaliile organizării unei școli pentru jurnaliștii de peste Prut. În vamă a fost informat că are interdicție de intrare în Republica Moldova.

Potrivit organizatorilor manifestației din 16 mai, „recentele manifestări de nemulțumire a populației și dorința de a pune capăt corupției și sărăciei au nevoie de o soluție”.

„La împlinirea a 203 ani de la prima rupere a Moldovei prin pacea ruso-turcă din 16 mai 1812, mai multe organizații civice vor organiza o manifestație stradală amplă pentru a solicita conducerii Republicii Moldova accelerarea integrării în Uniunea Europeană prin unirea cu România”, se arată într-un comunicat de presă.

Pe 3 mai au avut loc la Chișinău și în mai multe orașe europene proteste masive față de clasa politică. Organizatorii au cerut restituirea urgentă şi necondiţionată a miliardului de dolari devalizat din sistemul bancar, protagonistul unui scandal cu deturnări de fonduri în care sunt implicate trei bănci – Banca de Economii, Banca Soicală şi Unibank. Protestatarii mai solicitat şi demisia în masă a unor funcţionari publicii din funcţii de conducere, demisia necondiţionată a conducerii Procuraturii, CNA, CNI, CSJ, Curţii de Apel Chişinău, instanţelor din capitală, Consiliul Concurenţei, Serviciului Vamal şi iniţierea procesului real de reformare a acestor instituţii; renunţarea imediată la atacurile antidemocratice asupra libertăţii presei prin adoptarea amendamentelor legislative coercitive la adresa jurnaliştilor şi prin strategii mafiote de a elimina de pe piaţă posturi de televiziune incomode.

4 COMENTARII

  1. Si eu sunt George Simion! Preluam stafeta ca s-o ducem mai departe! Sus inima romani! Traiasca Romania Intregita!

  2. Se vede ca M.A.E. al Romaniei se multumeste doar sa ne spuna ca acest baiat este in drum catre tara nu si faptul ca ei fac ceva concret pt ca acestui tanar roman, european sa i se ofera drepturile de circulatie in Europa inclusiv in Basarabia – Moldova. Faptul ca era in drum catre tara, fiind obligat sa plece de acolo stiam de la el si din presa, iar reluarea acestui lucru nu este ceva important sa/l mai repete acesti salariati ai M.A.E. Ei trebuia sa spuna ce au facut ca acestui tanar i se reda dreptul legitim de a sta acolo fara restrictii, ce au realizat in discutiile lor cu cei din Moldova ce hotarari au luat nu doar la a cere explicatii si atat si tacand malc, ca niste sobolani sau complici tradatori…. la aceste fapte de tradare…
    Pt cine jucati, ale cui jocuri de putere faceti in acest fel, pt ce interese straine domnilor de la M.A.E, al Romaniei, daca nu va aparati faptic romanii si drepturile lor legitime interne si europene … ??????

Comments are closed.