Liderii Partidului Civic Maghiar din Harghita si Covasna, Kulcsár Terza József si Salamon Zoltán, ii cer Premierului Ponta ca la regionalizarea pe care o are in plan acest an sa dispuna formare Tinutului Secuiesc, din care vor face parte judetele  Harghita, Covasna si Mures.

Maghiarii ii atrag atentia Prim-ministrului ca in urma cu cativa ani, CNS a organizat un referendum la care 220.000 de oameni au votat autonomia Tinutului Secuiesc. Reprezentantii PCM cer respectarea acestui vot popular si sustin ca prin intermediul  actiunii unitare si comune a organizatiilor civice si a partidelor politice maghiare guvernantii trebuie sa inteleaga ca Tinutul Secuiesc este „unitar, sfant si inviolabil”.

In plus, liderii PCM isi exprima sprijinul pentru mitingul pe care CNS vrea sa il organizeze in 10 martie la Targul Mures, unde organizatiile civice si politice maghiare isi vor transmite mesajul comun catre Guvernul Romaniei, aratandu-si sprijinul pentru initiativa regionalizarii administrative si cerand pastrarea unitatii Tinutului Secuiesc, prin formarea unei regiuni cu acest nume.

Premierul Victor Ponta a explicat ca regionalizarea va avea loc in acest an, fiind prevazute 8 regiuni, insa nu a specificatcum vor fi  incadrate judetele  Harghita, Covasna si Mures.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat, marti, ca organizarea pe regiuni de dezvoltare nu se va produce pe criterii etnice, insa si-a aratat sustinerea fata de cei care doresc organizarea unui miting in favoarea autonomiei.

„Am afirmat de mai multe ori ca regionalizarea priveste regionalizarea economica si nu una pe criterii etnice, indiferent ce ar spune unii sau altii, catre Miercurea Ciuc, Covasna sau Targu Mures (…) Conform Constitutiei, Romania este stat unitar, chiar daca unii contesta notiunea aceasta de stat unitar, iar organizarea pe regiuni de dezvoltare n-are nicio legatura cu dezvoltarea pe criterii etnice. De altfel, nici n-ar putea sa existe o regiune numai pe cele trei judete (n.r. – Mures, Harghita, Covasna), pentru ca n-ar aduce niciun avantaj economic acelei regiuni”, a precizat ministrul Dusa.

4 COMENTARII

 1. Partidul Civic Maghiar risca sa se situieze in afara legii. Cred ca regiunile ar trebui formate fara sa tina cont neaparat de structura etnica. Mai mult, intr-o regiune ar putea intra teritorii din doua sau trei provincii istorice. Regionalizarea va da multa apa la moara pentru unii extremisti maghiari.

 2. sincer ,asa cum se misca lucrurile pri romania e posibil acest lucru.
  -cind sa auzit de regionalizare la ntena 3 sa vb zile-nsir de ce dezastru o sa fie .cum maharii lui basescu i-si impart teritoriile..acum nimeni nu mai spune nimic.tac toti.si multe alte lucruri
  – cind era in toi lupta ptr demiterea lui basescu intreb pe cineva : Cine ar putea fi un posibil presedinte ptr romania?raspuns:Victor ponta.romania cu aceste televiziuni nu are nici o sansa .zero.au un program de distrugere si acaparare bine pus la punct.au ajuns sa cunoasca si sa manipuleze f bine multi romani. De ce spun de victor asta cu presedentia ,ca vad aseara pe un canal,cred ca era b1 o stire in care victor nu dezmintea o posibila candidatura la presedentie. Romania o sa intre in cartea recordurilor:cel mai tinar presedinte conumist dar mai prost decit ceausescu.ceusescu era dus cucapul dar nu asa de prost precum ni-l prezentau televiziunile noastre

 3. „Premierul Victor Ponta a explicat ca regionalizarea va avea loc in acest an, fiind prevazute 8 regiuni, insa nu a specificatcum vor fi incadrate judetele Harghita, Covasna si Mures….”

  Iauzi! Ca pana acu mai 6-8 luni sareau cu totzii ca apucatzii si spuneau ca sunt ideile presedintelui Basescu si ca- vezi Doamne!- „nu avem nevoie de asa ceva” Ca- cica- PDL incearca sa puna stapanire pe tot. Si cau’ se sucira????

  „Liderii Partidului Civic Maghiar din Harghita si Covasna, Kulcsár Terza József si Salamon Zoltán, ii cer Premierului Ponta ca la regionalizarea pe care o are in plan acest an sa dispuna formare Tinutului Secuiesc, din care vor face parte judetele Harghita, Covasna si Mures….”

  Hai nu ne-nebuniti! Chiar asa?!? Io va propun sa vedeti cam CUM pot romanii din Ungaria sa beneficieze de Fundatia Gojdu!

 4. Mda, cam asta ar fi prioritatea prioritatilor (sic!) guvernului in anul curent, ca tot au „rezolvat” ei tot ce se putea pana acum …
  Da’ chiar ashea, dupa unele minti coclite, de ce nu ar putea exista si la noi in tara o regiune ca Nagorno-Karabah ?

Comments are closed.