Ministrul Finanatelor Publice, Bogdan Dragoi, a anuntat, astazi, ca se face o selectie pentru aducerea unui management privat in Compania Nationala Loteria Romana. Autoritatile intentioneaza eficientizarea companiei, pentru a-i creste cota de piata.
Bogdan Dragoi a mentionat ca Loteria Romana este singura societate coordonata de Ministerul Finantelor ce se poate incadra in prevederile Ordonantei ce reglementeaza introducerea managementului privat.
Dragoi a mai anuntat ca s-a decis efectuarea unui control riguros al executiei bugetelor societatilor cu capital de stat de catre corpul de control al MFP. De asemenea, inspectia economica financiara va viza verificarea modului in care societatile de stat respecta standardele de cost stabilite de lege si unele aspecte privind absorbtia fondurilor europene, dar numai in segmente unde se inregistreaza dificultati in absobtie.
Ministrul de Finante a adaugat ca statutul si atributiile noii inspectii au fost discutate si agreeate cu reprezentantii Curtii de Conturi, pentru ca sa nu se ajunga la o suprapunere de atributii.
In luna ianuarie a acestui an, Mediafax publica un articol ce prezenta neregulile descoperite de Curtea de Conturi, in urma inspectilor efectuate la Compania Loteria Romana.
“Curtea de Conturi a constatat la Loteria Romana prejudicii de 89,8 milioane de lei, jumatate din suma provenind dintr-un contract incheiat cu Shelter Security, societatea de paza fiind favorizata in vederea castigarii unei licitatii pentru achizitionarea sistemului de securitate. Contractul incheiat cu Shelter Security a avut o valoare de 45,96 milioane de lei, fara TVA, serviciile, produsele si aplicatiile software de monitorizare fiind supraevaluate, se precizeaza in raportul Curtii de Conturi.
De asemena, contrar prevederilor contractuale, Shelter a subcontractat serviciile de paza altor societati ceea ce a condus la plata unor servicii de paza ale caror tarife au fost mai mari cu 50% fata de cele practicate pe piata”, scriu jurnalistii.
Un alt contract pagubos este cel incheiat intre Loterie si Form Trade SRL, un off shore inregistrat in Cipru. „Loteria a fost prejudiciata cu 25,15 milioane de lei prin administrarea defectuoasa a contractului de comision pentru vanzarea de cartele telefonice incheiat cu Form Trade SRL, respectiv modificarea clauzelor contractuale stabilite initial, a scopului si a naturii juridice a contractului, prin utilizarea si justificarea unor documente ce nu puteau produce efecte juridice”, se precizeaza in raport.
De asemenea, Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de 12,03 milioane de lei, in urma contractului incheiat cu societatea de avocatura Ratiu&Ratiu.
Acelasi raport semnaleaza si avantajarea societatii Radacini Motors, prin stabilirea in documentatia de atribuire a contractului a unor caracteristici tehnice care nu corespundeau tipurilor de autovehicule comercializate pe piata din Romania, pentru obtinerea contractului privind furnizarea de autovehicule in sistem buy back, in valoare de 15,72 milioane lei.
Au cumparat masina aceea sofisticata ca sa stea
toti fraierii cu ochii pe ea. Solutia este mult
mai simpla, dupa tragere mai tiparesc un buletin castigator! Cine mai verifica?
Din ce stiu, actualul director, Bernea, a fost deja demis si va fi inlocuit cu un prieten al lui MRU.
mark tu esti de la 3 ca faci acuzatii gratuite orcine reclama o furaciune nu insamna ca este de la felix,cascati ochi mai bine ca-i vai de noi
Cei ce joaca la Loto,au dreptul sa participe la tragere, si sa verifice bilele. Ce ii opresc? Indifenta! Daca tot exista suspiciunea ca se fura, de ce nu se ia atitudine?
e greu sa-i controlezi.daca era asa usor nu mai faceau magarii.plus ca e cum spune finul ,intr.un comentariu mai sus :de ce o asa mare complicatie la extragere ,cind poti face una simpla si imposibil de controlat
@Nego.Iar tu profiti să introduci sopirle!
ATENTIE MARITA ,NEGO!Nu esti la Antena 3!
ATENTIE MARITA ROMANI mafie si furaciuni in tot si toate si astea sub conducerea marelui Basescu va rog sa va imaginati cum era in epoca ilici,tilharii astia vor sa faca din noi sapun.Eu cred ca pdl-ul stie ceva despre asta ca altfel se cheama nestiinta si ii la fel de grav.
pai stimabilul ministru stie ce stie ca doar a fost in CA pe vremea lui Minca.
un joc pagubos ptr romani.e inutil sa jucam.si daca ar fi adevarat si nu s-ar maslui cartile acolo tot ar fi o hotie.e absurd sa joci si sa ai o sansa de cistig unu la trei milioane.sintem usor de dus de nas .loteria e o dovada
Studiu publicat de Catedra de Contabilitate, Audit si Control din cadrul ”Academiei de Studii Economice”
LOTO – TZEAPA NATIONALA
Potul de 10 mil euro de saptamana asta a declansat isteria „Loto 6/49 in Romania! Tot romanul, impatimit al jocului sau din contra jucator de ocazie, a inceput sa viseze la marele premiu. La OTV s-a facut o cheta de 137000 euro pt „marele bilet” de 23 de numere! Ce e bine ca odata cu isteria asta s-au declansat si adevarate anchete mediatice in legatura cu corectitudinea jocului! Foarte multa lume injura OTV-ul, de multe ori pe buna dreptate, dar cel putin, de data asta au gasit probe care dovedesc clar ca loteria poate alege numerele castigatoare dupa bunul plac! A fost suficient ca directoarea agentiei nationale sa pronunte numele „Editec” (compania care produce suflanta, bilele si softul aferent) ca telespectatorii sa intre in rolul de detectiv. Si s-au descoperit lucruri extrem de interesante!
Pe site-ul Editec puteti afla ca in interiorul fiecarei bile din cele 49 exista o tablita de indentificare cu un cod format din 22 cifre, asa numitul ARS, cod ce este cititde suflanta si apare automat in calculator! Deasemenea, toate cele 49 de bile trebuie sa apartina aceluiasi set se bile. In caz ca, una sau mai multe bile apartin unui alt set de bile, acestea nu sunt recunoscute de suflanta!
Alt element foarte important! Fiecare bila inainte de a fi introdusa in suflanta trebuie sa fie verificata cu sistemul producatorului. Acesta are 3 inele prin care trebuie sa treaca fiecare bila. Primul inelciteste bila sa fie din acelasi set cu celelalte, inelul al doilea verifica dimensiunile si al treilea greutatea! Acuma. Ce a pezentat Loteria Romana? Mai multe televiziuni au aratat cum se cantaresc bilele. Cu un cantar, obijnuit, de bijutier!!! Si atunci se nasc mai multe intrebari. De ce asa si nu cu aparatul producatorului, care evident, le-a fost livrat impreuna cu suflanta? De ce nu a fost prezentat si acest sistem? De ce nu s-a mentionat ca suflanta poate identifica orice bila? Are Loteria Romana ceva de ascuns?
Pai are! Iata cat de bine este pus la punct sistemul. Imaginea alaturata ne prezinta ce apare pe calculator in momentul cand bila trece prin primul inel al sistemului de verificare! De la anul de fabricatie pana la culoare si setul de bile din care face parte! Atentie! Daca bila nu face parte din acelasi set cu celelalte nu poate trece de primul inel! OK. Loteria Romana a aratat ca are doua seturi de bile. Deci daca sa spunem in suflanata sunt introduse 6 bile din setul 1 si 43 din setul 2, cele 43 de bile din setul 2 nu au nici o sansa sa iasa, pt ca nu sunt recunoscute de suflanta!
Si ca si cum toate astea nu erau suficiente, bomboana pe coliva o pune chiar producatorul sistemului. In cartea tehnica a masinariei, producatorul precizeaza ca softul poate controla jocul! Cu alte cuvinte masinaria asta
poate juca corect sau nu, in functie de cum decide Loteria Nationala! Asta poate ca explica mai bine de ce poturile mari din istoria loteriei s-au castigat doar in momente de sarbatoare (alegeri, Paste, Craciun sau Revelion)!
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE
CATEDRA DE CONTABILIATE, AUDIT SI CONTOL
Asta a circulat pe internet in 2010.
Foarte buna interventia ta, Maria!
N-am inteles niciodata de ce trebuie un sistem atat de sofisticat pentru a selecta niste numere.
Cu multi ani in urma, de cand toate biletele jucate sunt centralizate in computerul „mama”, aflat la sediul central al loteriei, vorbeam cu un prieten cat de usor poti realiza un soft ce poate sa raspunda la intrebarea: care sunt numerele jucate, care luate cate 6, nu dau, sau dau, castigator? De aici, mai departe, se vede treaba ca tocmai de aceea a fost necesar un sistem cu suflanta, nu atat pentru miscarea bilelor, cat pentru aburirea jucatorilor, ca e „cinstit dom’le”.
Pentru ca discutia cu prietenul meu avea loc intr-o agentie loto, vanzatoarea ne-a poftit, aproape cu amabilitate, sa continuam dialogul afara. Nu stiu daca ea stia ceva despre tainele loteriei, dar cert este ca am avut sentimentul ca am vorbit despre funie in casa spanzuratului.
N-au mai trecut multe saptamani si am renuntat sa mai joc, iar azi, dupa fiecare extragere, eu sunt un castigator, pentru ca in loc sa arunc cei minim 3 euro saptamanal, ii pun la pusculita.
Oare n-ar fi mai corect daca numerele ar sta in interiorul unor bile colorate cu aceeasi culoare, puse intr-un bol din care 6 copii, de vreo 4 ani fiecare, sa-si aleaga cate una, si astfel sa avem numerele castigatoare?
Asa cum se vede si din cosmos, in Romania nu exista domeniu, unde se strang ceva bani , care sa nu fie „controlat” de niste baieti. De ce ar face loteria exceptie?