spitalul_marie_curieEugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, l-a demis pe directorul Spitalui „Marie Curie”, Gabriel Smarandache. Decizia a fost luată după ce şefii din Sănătate ar fi constatat o serie de nereguli în privinţa managementului unităţii sanitare, a precizat Nicolăescu în cadrul unei conferinţe de presă. „Trebuia demis mult mai demult. Ceea ce facem azi este un lucru corect. Comisia de evaluare a găsit o serie de inadventeţe în ceea ce priveşte felul în care a fost condus Spitalul ‘Marie Curie'”, a mai declarat Nicolăescu.

Ministrul a anunţat că noul manager de la „Marie Curie” va fi Daniel Buzatu, fostul manager al unităţii sanitare din perioada 2006-2009, perioadă în care tot Nicolăescu era ministru al Sănătății.

„Consider că atacurile prelungite ale ministrului Nicolăescu asupra mea nu sunt cauzate de activitatea managerială pe care o desfășor, ci mai degrabă de interese personale ale politicianului Nicolăescu. Interesul acut al Dlui ministru pentru spitalul MS Curie – spital de copii, cu impact emoțional mare la public -, este probabil generat de dorința de a rezolva problemele de imagine pe care le are în ultimul timp. Nu din alte considerente, dar în urma controalelor repetate, nu s-au constatat și nu mi-au fost comunicate, în perioada prevăzută de lege, deficiențele amintite. Constat ca Ministrul Nicolăescu nu dorește rezolvarea problemelor din spitalele publice, ci este preocupat doar rezolvarea unor situații mediatice strict politicianiste. Menționez că ocup acest post în urma unui concurs, că nu sunt afiliat politic, singura mea afiliere este la profesia de medic, fiind dintre cei care au profesat atât în țară cât și în străinătate. În cele din urmă am ales să lucrez în România”
, a declarat managerul Gabriel Smarandache, cu puțin timp înainte de a fi demis.

Referitor la declaraţiile ministrului Sănătăţii, făcute atât luni, cât şi vineri, cu privire la deficienţele manageriale constatate la Spitalul „Marie Curie” şi în special la adresa managerului, Smarandache a spus că „toate aşa-zisele deficienţe constatate de Nicolăescu nu sunt şi nu pot fi imputabile conducerii unui spital, ci sunt generate de lipsurile dintr-un întreg sistem sanitar de stat, care din cauza subfinanţării cronicizate a rămas blocat în timp”.

„Nu numai că acest sistem nu a putut progresa, dar, din lipsa banilor, neputând remunera adecvat performanţa, a pierdut în ultimii ani şi foarte mulţi specialişti de valoare”, a precizat Smarandache.

Ministrul Sănătăţii mai arăta că a constatat că o parte dintre problemele spitalului, unele chiar grave, în special cele legate de lipsa personalului de specialitate, cu preponderenţă asistenţi medicali, puteau fi rezolvate prin soluţii manageriale, în cadrul legal existent.

„Aduci asistenţi medicali şi doctori în aceste secţii, dar după câteva luni în care nu faci nimic, doctorii pleacă, iar asistentele sunt mutate în alte secţii. Asta înseamnă dezinteres total”, spunea Nicolăescu.

În replică, Smarandache a spus că toate posturile vacantate în ultimul an au fost scoase la concurs conform legii, după existenţa unui buget şi în urma aprobării Ministerului Sănătăţii.

„Concret: bugetul a fost definitivat în lunile mai – iunie, iar posturile au fost publicate la sfârşitul lunii iunie. În acest moment se desfăşoară concursurile pentru ocuparea legală a posturilor de asistent medical şi infiermiere. Motivul pentru care compartimentul de chirurgie cardiacă nu funcţionează încă este acela că nu există medici anestezişti. Posturile au fost scoase la concurs de mai multe ori în ultimii doi ani, dar din cauza remuneraţiei precare oferite de sistemul sanitar din ţara noastră, nu a existat nici un candidat înscris. Trebuie precizat că se cautau medici cu specialitatea de anestezie şi terapie intensivă pentru chirurgie cardiovasculară la copii. Pe cale de consecinţă, medicul chirurg, cu greu convins să vină în ţară, a demisionat”, a mai spus Smarandache.

Managerul Spitalului „Marie Curie” a precizat că prevederile legale au fost întotdeauna respectate fără nicio abatere, iar posturile vacante au fost scoase la concurs ori de câte ori au existat, cu aplicarea legii şi cu aprobarea Ministerului Sănătăţii.

„Prioritatea medicilor a fost întotdeauna salvarea vieţilor, făra a fi nevoie de o directivă specială a ministrului în acest sens. Prioritatea ministrului ar trebui să fie aceea de a asigura fondurile necesare activităţii medicilor, pentru ca noi să putem salva vieţi. Dacă managementul este sub orice critică, un management prost, cum spune domnul ministru, atrag atenţia că urmare a acestui «management defectuos», indicatorii medicali ai spitalului au crescut în ultimii trei ani şi spitalul a ajuns să asigure asistenţă medicală de vârf pentru peste 25.000 de copii în anul 2012. Toate acestea s-au facut cu eforturile personalului medical, în condiţiile constrângerilor bugetare din anii trecuţi”, a adăugat Smarandache.

Acesta a mai spus că, tot în ultimii trei ani, spitalul a fost vizitat de numeroase delegaţii străine, printre care ministrul Sănătăţii din China, ambasadorul Japoniei la Bucureşti, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, care au apreciat felul cum arată spitalul şi nivelul actului medical.

„În urma acestor aprecieri, spitalul a primit donaţii şi grant-uri de la aceştia, care au fost utilizate pentru dotarea Spitalului «M. S. Curie»”, a precizat managerul Spitalului „Marie Curie”.

Gabriel Smarandache susţine că atacurile prelungite ale ministrului Sănătăţii asupra lui nu sunt cauzate de activitatea managerială pe care o desfăşoară, ci mai degrabă de interese personale ale „politicianului Nicolăescu”.

„Interesul acut al domnului ministru pentru Spitalul «M.S. Curie» – spital de copii, cu impact emoţional mare la public -, este probabil generat de dorinţa de a rezolva problemele de imagine pe care le are în ultimul timp. Nu din alte considerente, dar în urma controalelor repetate, nu s-au constatat şi nu mi-au fost comunicate, în perioada prevăzută de lege, deficienţele amintite. Constat că ministrul Nicolăescu nu doreşte rezolvarea problemelor din spitalele publice, ci este preocupat doar de rezolvarea unor situaţii mediatice strict politicianiste”, a mai spus Smarandache, reafirmând că nu va demisiona.

Ministrul Eugen Nicolăescu a spus, luni, că a discutat cu şefi de secţii de la Spitalul „Marie Curie”, cu comitetul director şi a înţeles că trebuie să aplice „măsuri foarte dure”.

„Una este schimbarea managementului, dar, mai mult decât schimbarea managerului, a întregului Consiliu de Administraţie. În acestă săptămână vom face primul pas, schimbarea managerului. Într-o primă etapă, i-am cerut demisia. Dacă acel manager va avea bun-simţ, îşi va da demisia, dacă nu, va trebui să îl demit. Ceea ce voi face în această săptămână”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a mai spus că prin protocolul semnat de curând cu o clinică de specialitate din Milano, patru echipe de medici şi asistenţi vor participa la un program de specializare în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice. Acest lucru va permite începerea activităţii în secţia de chirurgie cardiacă pediatrică din cadrul Spitalului „Marie Curie” şi, pe termen lung, creşterea numărului de intervenţii care pot fi făcute în România.

„Din august vin specialişti de la spitalul italian cu ajutorul cărora să realizăm selecţia personalului care va intra în acest program de pregătire la Milano şi sperăm că la sfârşitul acestui an să avem o echipă de la Milano care, împreună cu specialiştii noştri, să realizeze primele operaţii la «Marie Curie». Pregătim patru echipe de specialişti pentru Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi completarea celei de la Târgu Mureş”, a precizat ministrul Sănătăţii.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.