5723b9ee682ccfdc5c3d247bCel mai mare instrument ştiinţific din lume, acceleratorul de particule de la Geneva, s-a oprit brusc, după ce a rămas fără energie electrică. Reprezentanţii Centrului European de Cercetări Nucleare spun că, foarte probabil de vină a fost o nevăstuică. Animalul a ros un cablu electric.

Tehnicienii care au verificat instalaţia spun că au găsit, lângă un cablu electric, trupul carbonizat al unui animal mic, scrie npr.org, citat de digi24.ro. Se pare că o nevăstuică a ros cablul şi s-a electrocutat, provocând şi pana de electricitate care a dus la oprirea acceleratorului. Imensa maşinărie, cu un diametru de 27 de kilometri, care se află la 100 de metri sub pământ şi care a costat 7 miliarde de euro, va mai fi oprită câteva zile, ca să se facă toate testele necesare pentru repornirea sa în siguranţă. Avaria întârzie experimentele pe care fizicienii de la CERN se pregăteau să le facă pentru a aduna noi informaţii despre bosonul Higgs – „particula lui Dumnezeu” -, cea mai mare descoperire făcută cu ajutorul LHC.

Oficialii de la CERN au remarcat că nu este pentru prima dată când animalele provoacă probleme. În 2009, un echipament al LHC s-a stricat după ce în maşinărie a ajuns o bucăţică de pâine scăpată, se pare, de o pasăre. S-a întâmplat şi în Statele Unite, în 2006, când acceleratorul de particule din Illinois a fost atacat de un grup de ratoni.