O lume intreaga e cutremurata de ceea ce s-a intamplat marti in provincia siriana Idlib, unde aproape 100 de oameni, inclusiv copii, au murit in urma unor atacuri chimice. A fost una dintre cele mai sangeroase zile de cand a inceput razboiul din Siria, in urma cu sase ani, relateaza ziare.com

Casa Alba si Marea Britanie au dat vina pe regimul presedintelui Bashar al-Assad pentru atacurile care au avut loc la primele ore ale diminetii, cand multi oameni inca dormeau, arata CNN. Desi fortele siriene neaga ca au lansat astfel de atacuri, OMS si Amnesty International sustin ca a fost vorba cu certitudine de atacuri chimice. Agentii internationale ancheteaza acum natura acestor atacuri.


Rusia sustine ca oamenii au murit din cauza unui gaz rezultat dupa ce fortele siriene au lovit o fabrica de arme chimice, insa supravietuitorii tratati intr-un spital de peste granita, in Turcia, au declarat pentru CNN ca au vazut cum bombe chimice erau aruncate din avioane.


„Nu stiu daca familia mea e vie sau moarta”, spune printre lacrimi Mazin Yusif, de 13 ani, care a supravietuit atacului si se afla in spitalul Reyhanli, din sudul Turciei, impreuna cu alti 24 de supravietuitori. „La 6.30 dimineata, a inceput atacul”, povesteste el. Isi aminteste cum s-a suit pe acoperisul casei sale si a vazut cum erau lansate bombe in fata casei bunicului sau.

A alergat inspre locul unde cazusera bombele si si-a gasit bunicul cazut. A vrut sa ceara ajutor, dar s-a simtit ametit si si-a pierdut cunostinta. „M-am trezit in spital, gol pe un pat”, mai spune el.

Bunica lui Mazin, Aisha al-Tilawi, in varsta de 55 de ani, povesteste ca a vazut albastru si galben in fata ochilor dupa lansarea bombelor.

„Am inceput sa tusim, sa ne inecam, ne-am simtit ametiti, apoi am lesinat. Mazin incerca sa-si trezeasca bunicul. Trei din familia mea au murit”, mai spune femeia, care inca are pe fata o masca cu oxigen.

Alt supravietuitor, Ahmed Abdel Rahim, in varsta de 31 de ani, povesteste ca a fost improscat cu o substanta otravitoare, aruncata de sus. In momentul atacului, era in casa, dar isi aminteste ca nu mai putea respira. Dupa ce a ajuns la spital, stie ca a vomitat. „Nu stiu daca familia mea e in viata sau nu. Nu stiu nimic, nimic”, mai spune el.

OMS sustine ca supravietuitorii atacurilor prezinta simptome ale expunerii la substante chimice. Si Amnesty International e de aceeasi parere, transmitand ca oamenii au fost expusi, cel mai probabil, la gaz sarin.

Armata lui Assad a negat in mod repetat ca foloseste arme chimice, dand vina pe gruparile teroriste din Siria. Insa majoritatea acestor atacuri vin pe calea erului si nicio grupare terorista din Siria nu are capacitatea de a lansa bombardamente aeriene.