card-sanatate-cnasReprezentanţii medicilor de familie au avut marţi o întâlnire cu preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, dar nu s-a găsit încă o soluţie în legătură cu distribuţia cardurilor de sănătate, a declarat pentru AGERPRES dr. Doina Mihăilă, preşedinta Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie.

Medicii de familie îşi menţin în continuare poziţia potrivit căreia, deşi nu sunt împotriva introducerii cardurilor de sănătate, nu ei trebuie să le distribuie.

Potrivit dr. Mihăilă, pe de altă parte, în cadrul întâlnirii, medicii au găsit deschidere pentru rezolvarea unor probleme care privesc medicina de familie.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că primele 200.000 de carduri de sănătate vor ajunge în următoarele două săptămâni în judeţul Arad iar până la sfârşitul anului vor fi produse 7,5 milioane de carduri. Potrivit acestuia, se doreşte ca distribuirea cardurilor să se facă prin intermediul medicilor de familie.

Referitor la cititoarele de card, preşedintele CNAS a spus că acestea urmează a fi achiziţionate iar costul maxim ar putea ajunge la 50 de euro/cititor. El a arătat că cititoarele pot fi cumpărate de medicii de familie iar dacă sunt probleme, ar trebui găsite resurse la Ministerul Sănătăţii, la primării, la autorităţile locale.

„Potrivit Legii sănătăţii, orice român va fi obligat să prezinte cardul de sănătate ori de câte ori apelează la servicii medicale. În acest context, până la sfârşitul lui 2013 vor fi produse 7,5 milioane de carduri. Apoi, cardurile de sănătate vor fi distribuite către casele judeţene de asigurări de sănătate. Va urma un dialog pentru a convinge medicii de familie să sprijine distribuţia şi să realizeze iniţializarea cardurilor. Totodată, vor fi stabilite specificaţiile pentru cititoarele de card, pentru a fi garantată compatibilitatea acestora cu sistemul informatic al cardului electronic”, a spus Cristian Buşoi, într-o conferinţă de presă în care a prezentat principalele obiective ale mandatului său la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a adăugat că i-a dat premierului un specimen al cardului naţional de sănătate. Costul unui card naţional de sănătate este de 2,2 euro plus TVA, iar al cititoarelor, de cel mult 50 de euro, a precizat preşedintele CNAS.

Cristian Buşoi a mai spus că ar putea fi nevoie de zeci de cititoare la un spital, dar numai unul la medicul de familie. El a precizat că speră ca medicii de familie să suţină acest proiect, chiar dacă de fiecare dată şi-au exprimat refuzul.

Întrebat de ce nu ia bani de la servicii pentru a da medicilor de familie să-şi cumpere cititoare şi pentru munca pe care o vor face cu inscripţionarea cardului, Buşoi a spus că ar însemna să ia de la spitale sau de la programul de oncologie.

„Când vorbim de servicii, vorbim de banii spitalelor, care şi aşa, în acest an, sunt la limita minimă a contractului. De unde să luăm, de la programul de oncologie? Nu cred că un medic de familie nu ar putea să-şi cumpere un cititor, dar dacă nu va putea, vom analiza situaţia”, a spus Buşoi.

Preşedintele CNAS a adăugat că din 2014 cipul de pe cardul de sănătate ar putea fi integrat în buletinele sau cărţile de identitate noi.

„Adică pe măsură ce oamenii vor schimba cărţile de identitate, noile documente vor avea implantat şi cipul de pe cardul naţional de sănătate, care cuprinde datele de identificare, grupa sanguină, Rh, boli cronice şi acceptul privind donarea de organe”, a mai spus Buşoi.

Medicii de familie spuneau că ar trebui să plătească dintr-un buget şi aşa mic achiziţionarea cititoarelor de card, iar inscripţionarea cardului şi distribuirea lui va lua din puţinul timp alocat consultaţiei şi ar fi o birocraţie în plus.

2 COMENTARII

  1. ce se intampla daca acel card se rupe asa cum se poate intampla cu cel bancar? Pacientul nu mai primeste servicii medicale pana i se emite alt card? In cazul celui bancar o situatie de acest tip se rezolva cel mai rapid in 2 saptamani

  2. Bhăi, governatorilor, bhăi! Nhu ghăsîrăț prețu chorect, bhăi! Iară vreți să scoateți castanele dhin foc cu mânili altora? Io, mai prostalău, hașa, zhîc că mai bine har hi să ne bagă chipu hăla dherect sub pele. Sau, să ne strângă pe toți în hocol, ca la covboii hăia, șî să ne ștanțeze coduri de bare, chă hunii thembeli șî leau ștanțat deja. Sau, șî mai bine, să șî-l bhage ei, herect, dherect… în recht. Bravo doctorii! hihihi

Comentariile sunt închise.