protest-sanatateMedicii vor protesta în septembrie pentru a obţine mai salarii mai mari, şi vor organiza pichetări atât în ţară cât şi în Bucureşti.

„Sperăm ca prin acţiunile noastre să atragem atenţia guvernanţilor că nu este de glumit. Profesioniştii din sistemul s-au coalizat pentru a obţine mai mulţi bani pentru sănătate, o lege specifică de salarizare a personalului din sistemul de sănătate în care să se regăsească toate categoriile profesionale şi alte lucruri specifice fiecărei profesii. Condiţia noastră preliminară şi nenegociabilă este dublarea salariilor medicilor rezidenţi. În prezent, Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect în acest sens, sperăm că va fi pus pe site la sfârşitul lunii august”, a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.

Între 18 şi 24 septembrie vor fi organizate pichetări în toate judeţele din ţară şi în Municipiul Bucureşti, în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului de Finanţe, a anunţat Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate (care include Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România, Federaţia SANITAS, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor şi Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ion Cantacuzino”)

În luna octombrie va fi organizat un miting la Bucureşti.

„Dacă doleanţele noastre nu vor fi rezolvate în cursul lunii septembrie, vom organiza în octombrie un miting la Bucureşti, iar ulterior acţiunile noastre se pot radicaliza”, a spus Marius Sepi, prim-vicepreşedinte Federaţiei Sanitas.

Săptămâna trecut, Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un proiect de lege privind salarizarea personalului medical, care ar urma să fie aplicat într-un proiect pilot de zece spitale. Medicii din aceste spitale vor fi plătiţi din ianuarie 2014 în funcţie de criterii ce iau în calcul satisfacţia pacientului, vechimea în cadrul spitalului, banii pe care îi generează unităţii din consultaţiile plătite dar şi competenţa profesională, cuantificată prin atestate şi lucrări de specialitate.

Documentul lansat în dezbatere publică prevede că anul viitor timp de şase luni va fi imple­mentat un proiect pilot la care vor participa doar medicii specia­lişti şi cei primari. În prezent, medicii sunt plătiţi după o grilă bugetară (la care se va re­nun­ţa odată cu implementarea acestui proiect). În prezent, un me­dic specialist dintr-un spital clinic are un salariu de bază brut mediu de 2.663 lei, iar un medic primar are un salariu de bază brut mediu de 3.256 lei.

„Cu privire la proiectul legii salarizării lansat recent de Ministerul Sănătăţii, Coaliţia remarcă că acest proiect se adresează doar unui număr restrâns de medici. Nu este un proiect de salarizare, ci un act normativ care stabileşte criteriile de performanţă şi posibilitatea practicii private în spitale publice. Coaliţia îşi menţine punctul de vedere privind necesitatea unui proiect a legii salarizării special pentru profesioniştii din sistemul de sănătate, în care actualul proiect să se regăsească ca un capitol distinct.

De asemenea aspecte legate de funcţionarea Coaliţiei şi de programul mişcărilor revendicative”, se arată într-un comunicat al Coalţiei.

2 COMENTARII

  1. …am ajuns sa cred ca toti sunt pusi in fruntea tarii ca sa ne extermine !….clar ,romanul nu mai are scapare !…traiasca ponta si guvernul borfasilor !

  2. Foarte bine faceti! Oculta mondiala – prin cozile noastre de topor – va umileste pur si simplu in ultimii 23 de ani! Ar trebui sa va dubleze salariile!

Comentariile sunt închise.