chirurgieCotidianul Telegrama a dat publicitatii mesajul disperat al unui medic din Prahova. Chirurgul Dan Oprea aduce critici fara precedent la adresa conducerii Spitalului Judetean de Urgente Prahova. El confirma confirma plangerile pacientilor, dar si faptul ca aici se face malpraxis cu buna stiinta. Dan Oprea explica in detaliu ce se intampla la spitalul in care lucreaza:

„Vorba unui coleg de-al meu, am ajuns sa-mi fie rusine sa spun unde lucrez. Si totusi iubesc din toata inima mea acest spital umilit, abandonat de toti. Aici am cunoscut implinirea mea profesionala! Am abordat o larga arie de patologie chirurgicala! Nu aveti de unde sti, ca nu a fost nimeni dispus sa promoveze lucrurile remarcabile care s-au realizat aici. De unde ati putea sti ca s-au abordat aici tehnici laparoscopice cu care am putea sa ne mandrim si la nivel de clinica universitara, histerectomii laparoscopice, fara dispozitive de ascensionare a uterului valorand mii de euro, cu mijloace simple si ieftine, acalazii de cardie, hernii hiatale, mari, cu plastii si recalibrari de hiatus esofagian, suprarenalectomii laparoscopice, chirurgie ginecologica uzuala, ulcere etc? Cine sa va spuna ca se fac interventii de exereza la nivelul pancreasului, realizabile in putine spitale, mai ales universitare, ca se pot face si s-au facut zeci de operatii eroice, la nivelul organelor genitale (cu cancer avansat) ale femeii, exenteratii pelviene, operatii accesibile in doar doua-trei clinici din tara asta?! Cine sa va spuna ca se face chirurgie oncologica adevarata, de mare amploare si acuratete, cu limfadenectomii extinse si corecte, cu care ne putem prezenta in fata oricarui chirurg serios din lumea asta, cu mijloace aproape rudimentare, cu instrumentar vechi de zeci de ani? Cine sa va spuna ca se fac aici operatii de tiroida, esofag si multe altele? Se fac interventii mini invazive endoscopice, cand se mai poate obtine, sporadic, cate o pensa sau un dispozitiv absolut necesare. Si am vorbit doar despre cea mai hulita specialitate a spitalului. Dincolo de cei ce conduc acest spital sunt multi oameni care fac aici apostolat! Nu citesc toti ziarul, cum afirma un biet contabil, devenit peste noapte mare specialist in sanatate”, scrie medicul in mesajul adresat redactiei Telegrama.

Dan Oprea descrie in detaliu salile de operatii in care trebuie sa profeseze: „De vreo 4-5 ani lucrurile par sa se schimbe. Cei indrituiti sa conduca acest spital nu mai reusesc sa faca fata acestei provocari. Un judet precum al nostru nu reuseste sa aiba un spital competitiv. Nu sunt bani pentru nimic… O instalatie de sterilizare cu etilenoxid zace de peste un an si nu se poate repara, desi compresorul buclucas nu costa mai mult de 2.000 euro. Noi folosim bisturie electrice de unica folosinta, de zeci de ori, ata cu ac sertizat se gaseste sporadic, de baza fiind tot ata din timpurile doctorului Andreoiu, un mare chirurg prahovean de la care s-au inspirat multi alti chirurgi de renume. Pense Liga Sure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic – racheta cosmica… Halate, campuri moi, de pe vremea lui Pazvante”, povesteste medicul care explica in ce fel, la Spitalul Judetean, „interventiile chirurgicale devin un adevarat hazard”. „Se vorbeste de aparatura de inalta performanta, dar din punct de vedere tehnic aceste aparate sufera de boli cronice. Nu sunt garnituri de cauciuc, toate scapa bioxidul de carbon, astfel incat la o colecistectomie se consuma sute de litri in loc de 20-30 litri. Instrumentarul este uzat in ultimul hal, pensele sunt cu greu folosite, de multe ori legate cu ata chirurgicala. La endoscopie nu sunt pense de biopsie, de extragere de calculi. De a putea efectua manopere cu scop interventional nu poate fi vorba!!! Nici nu poate fi vorba de colangiografie intra-operatorie, ba nu exista personal, ba nu se poate folosi un roentgen mobil, care se afla in custodia unei sectii non chirurgicale. Pentru a efectua o papilo sfincterotomie endoscopica, chirurgul trebuie sa se roage, la propriu, de medicii unei alte sectii, pentru a putea folosi  o sala de operatii cu pereti izolati impotriva dispersiei de radiatii radioactive”.

Mai mult decat atat, chirurgul prahovean confirma ca medicii fac malpraxis cu buna stiinta pentru ca nu au incotro.

„Daca vrei sa tratezi un  bolnav, nu reusesti sa folosesti aceeasi schema de tratament macar 6-7 zile. Iti vine sa urli cand zilnic ti se schimba antibioticele din farmacia spitalului. Daca dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, desi esti constient ca este malpraxis. Compromisuri peste compromisuri, gandaci in saloane, paturi second, cazarmament rupt, perne cu galme, dar anvelopari pe exterior… lucrari care, poate, aduc ceva celor care le propun. Nu stiu, nu se leaga nimic. Toata lumea este linistita! Exista un vinovat de serviciu…MEDICUL!!! Asta trebuie sa-si asume raspunderea. A jurat, nu?”, spune Dan Oprea, care critica si reforma anuntata de secretarul de stat Raed Arafat pentru modernizarea SMURDULUI si a utilajelor de interventie rapida pentru ca aceasta se termina la usa spitalelor unde pacientii sunt adusi.

„Sa va fie clar tuturor, medicul nu este de cealalta parte a baricadei, in raport cu pacientul. Sunt sefi de sectie de 20 de ani. De ei depinde daca un pacient face sau nu o investigatie de inalta performanta. Astia sunt vesnici si nemuritori! Pentru ce sa faci un doctorat, o alta specialitate, daca astia te sufoca si umilesc sistematic. Trebuie sa-i astepti si la WC, sa obtii o semnatura! Daca ai ghinion sa nu te iubeasca, ala esti, impreuna cu bolnavul tau cu tot. Platesc amandoi. Sefii de clinici mari obtin finantari prin relatii, prin influenta etc. Ce te faci cu un spital al unui judet amarat, ca al nostru, care nu prezinta niciun interes pentru cei care il au in custodie? Ca doar taticul unui intreg judet se adreseaza automat unei somitati, ca nu sta sa se trateze in spitalul pe care-l pastoreste. Cei din spatele monitoarelor, dacă au ceva de spus, să-şi decline identitatea. Astfel devin mai credibili şi dau dovadă de caracter”, isi incheie medicul scrisoarea critica la adresa conducerii Spitalului Judetean de Urgente Prahova.

 

Articol publicat initial in cotidianul telegrama.ro

 

 

5 COMENTARII

 1. Domnule doctor Oprea va inteleg ca sunteti foarte suparat ca lipsurile materiale din spital va impiedica sa va desfasurati activitatea profesionala. Ce nu inteleg este faptul ca desi sunteti chirurg si stati foarte bine cu ochii si mai ales cu judecata nu observati neregulile care stau in spatele acestor lipsuri,nu le evidentiati si mai ales nu le combateti.

 2. ultimul paragraf explica clar mafia din spitalele romanesti, acei „dumnezei” care se regasesc, din pacate, in tot sistemul bugetar- nu din alta cauza dar in sistemul privat unde exista concurenta loiala nu fac fata.Cum sa mearga lucrurile in tara asta?

 3. Un mesaj sincer cu dorinta de ai ajuta pe bolnavi, nu sa se imbolnaveasca si mai tare.
  Destul de urit ca nu se ia in seama acest strigat disperat in folosul nostru al tuturor.
  Pacat, dar asta este realitatea pura, nu se vrea nu se doreste mai bine pentru noi.

  Sa-i mangaiem pe crestet pe dragii nostrii care ne conduc pentru ca fac rost de bani sa-si schimbe masinile uzate cu care domniile lor se plimba. Nu-i duce mintea, nu inteleg, eu nu-i cred, RUSINE sa le fie!!!

  • Buna seara,
   Am vazut la Nasul TV acum vreo doua saptamani, un documentar superb, „Un Stalingrad la Dunare”, ma puteti ajuta sa-l iau si eu de undeva, va rog frumos?
   Il pot viziona pe vreun site (subtitrat), sau se poate downloada de undeva?
   Va rog frumos sa ma ajutati…

Comments are closed.