steag-drapel-tricolor

Un basarabean le transmite rușilor din Republica Moldova că cetățenii de peste Prut care vorbesc limba română și susțin unirea cu România nu urăsc Rusia, ci se revoltă împotriva celor care îi manipulează, conform b1.ro 

”Noi nu urâm limba și cultura rusă”, ”Revolta noastră nu se îndreaptă asupra voastră” și ”Suntem în aceeași oală, suntem victimele unui sistem putred”, a subliniat acesta într-un mesaj postat pe grupul de pe Facebook ”Adoptă un vot”.

Redăm mai jos mesajul integral adresat rușilor din Republica Moldova:

MESAJ CĂTRE VORBITORII DE LIMBA RUSĂ DIN REPUBLICA MOLDOVA

Este foarte IMPORTANT să citiți pentru BUNA ÎNȚELEGERE și COLABORARE între noi.

Scriu acest mesaj în urma indignării pe care a avut-o una dintre membrele acestui grup, vorbitoare de rusă care insistă să nu afișăm tricolorul românesc în public și să nu scandăm anti-Rusia.

Țin să vă amintesc că noi nu urâm limba și cultura rusă. Ba dimpotrivă, ne place să vorbim în rusă, am crescut cu ea, ne place literatura rusă, una dintre cele mai mari literaturi universale. Eu, cel puțin, am învățat la facultate în România, Ucraina și Cehia limbi și culturi slave.

Motivul, pentru care noi, românii basarabeni, strigăm în gura mare despre românitate este că valorile noastre naționale sunt în pericol. Noi avem o obligație față de înaintașii noștri Eminescu, Ștefan cel Mare, Vieru, Ion și Doina etc și față de copiii noștri să păstrăm și să continuăm tradiția neamului nostru. E ceva normal, iar voi nu trebuie să vă simtiți jigniți de acest lucru.

Suntem cu toții cetățeni ai Republicii Moldova, pe de-o parte noi, cei care avem strămoși români, pe de alta, voi, ai căror strămoși sunt din fostul Imperiu Rus/URSS. Nu voi purtați vina politicii din trecut. Și revolta noastră nu se îndreaptă asupra voastră, ci asupra celor care ne manipulează și dirijează acum. Suntem în aceeași oală, suntem victimele unui sistem putred. Îndemn la înțelepciune, să ne unim și SĂ RĂSTURNĂM REGIMUL CORUPT, frauda și oligarhia. Vrem cu toții să trăim în pace și înțelegere, într-o țară liberă și prosperă.

Nu vă supărați când cerem unirea. Este datoria neamului nostru de a ne unifica. Și ca să înțelegeți mai bine acest lucru vă dau un exemplu: strămoșul meu, Andrei Găină a făcut parte din Sfatul Țării. Strămoșii voștri, ai celor vorbitori de rusă, unde locuiau în acea vreme și cu ce se ocupau? De aceea noi ne considerăm basarabeni, iar voi – moldoveni. E de înțeles că nu aveți sentimente patriotice față de România, pentru că nu vă leagă prea multe de ea, dar faptul că România mereu a susținut țărișoara noastră, fără a cere nimic în schimb, vă obligă măcar să nu o vorbiți de rău. Să ne blamați că ne apărăm limba natala, româna, în țara noastră, e ca și cum noi v-am interzice să vorbiți rusa în familiile voastre. Nu este etic și nici moral.

Eu am postat de câteva ori pe acest grup în limba rusă tocmai pentru a va arăta că nu ne ferim de limba rusă, doar ne protejăm identitatea națională.
Acestea fiind zise, să lăsăm răutățile deoparte și SĂ NE UNIM FORȚELE. Avem un inamic comun – CORUPȚIA. Iar problemele de limbă și unire probabil vor fi rezolvate atunci când cetățenii Republicii Moldova vor fi pregătiți, când vom înțelege cu toții că România nu ne vrea răul. Până atunci, vă invit să ne respectăm reciproc și să acționam împreună.

Apropo, SE POATE SCANDA ȘI ÎN RUSĂ: Мы хотим честные выборы! s.a. Să se vadă că e voința întregului popor, nu doar a celor care vorbesc română. E și viitorul vostru în joc.

Hai să facem treabă bună, împreună!

P.S. Le propun tinerilor să-și afle genealogia măcar până în a cincea generație. Este necesar să știi cine sunt strămoșii tăi, ce etnie au avut. Mai bine zici că ești rus sau ucrainean (popoare cu istorie și identitate proprie), decât moldovean. Nu există așa popor – moldovenesc, aceasta este o invenție a bolșevicilor.

Cu gânduri bune,
Vă îmbrațișez pe toți!