Mafia imobiliară continuă să inventeze noi metode de evaziune fiscală, care să „țină pasul” cu înăsprirea legislației în domeniu. Ultima „descoperire” în domeniu este cea de a se vinde „la pachet” trei apartamente pentru a nu se mai plăti TVA la bugetul statului. Specialiștii Agenției Naționale de Administrare Fiscală ne-au mărturisit că metoda este aproape infailibilă.

Începând cu 1 ianuarie 2010, în legislația fiscală s-a instituit obligația ca orice persoană fizică care vinde mai mult de un apartament nou într-un an, să calculeze TVA pentru fiecare apartament, începând cu cel de-al doilea. Dezvoltatorilor imobiliari nu le-a luat mai mult de un an să saboteze din nou Fiscul. Ei au „inventat” un nou model de evaziune, vânzarea apartamentelor „la pachet” – câte două, trei sau chiar mai multe, botezându-le „duplex”, „triplex” sau cine mai știe cum altfel. Ei pretind astfel că vând un singur apartament când fac comerț, de fapt, cu două sau mai multe locuințe, pentru  care nu mai plătesc niciun leu TVA la buget. Ingineria” duce la o pagubă uriașă pentru bugetul de stat. „Nasul Tv”  a identificat un astfel de caz, în care un dezvoltator imobiliar libanez a fentat Fiscul cu 300.000 de euro, din vânzarea a numai trei apartamente.

 

900.000 de euro scoși de sub ochii Fiscului

Metoda „triplex”, folosită de SC Transworld Trade SRL (unic asociat cetățeanul libanez Ali Sleiman Mourtada) pentru a înșela fiscul este, probabil, premeditată. Pe 3 martie 2011, Sanan Mohamad Ibrahim, tot un cetățean libanez, le-a promis unor români că le va vinde un apartament „triplex” (pe trei etaje) de toată frumusețea. Promisiunea de vânzare, autentificată la birou notarial , avea și un preț pe măsură – 1,15 milioane de euro. Sanan nu era însă proprietarul, el doar promitea că va vinde apartamentul „triplex” familiei Istrate. El încheiase, la același notar, cu două zile înainte, un antecontract pentru același apartament „triplex”. Prețul, consfințit prin contractul de vânzare din 16 decembrie 2011, a fost însă de numai 255.000 de euro. Astfel, „intermediarul” Sanan câștigă, dintr-un foc, 900.000 de euro.

 

Rețeta afacerii

Afacerea miroase tare urât. Așa-zisul apartament triplex este de lux, suprafața totală depășește 600 de metri pătrați (fiecare apartament are peste 200 de metri pătrați). Dacă scădem TVA-ul din cei 255.000 de euro, înseamnă că firma lui Mourtada i-a vândut „triplexul lui Sanan” cu 205.000 euro, adică mai puțin de 340 de euro/m.p. Or, cele mai ieftine apartamente, de criză, se vând în București cu peste 1000 euro/m.p, puține dintre acestea coboarând până la 700 euro/m.p. Adevăratul preț de vânzare este cel de 1,15 milioane de euro, pentru care statul ar fi trebuit să primească TVA de 226 mii euro, dar a rămas cu buza unmflată.

Sanan este de fapt un acolit al lui Mourtada, patronul firmei care a construit imobilul: Cei doi se cunosc de ani buni, au mai fost asociați, încă din 2002, în SC Kick Fashion SRL. Mai mult Mourtada a cumpărat chiar de la Sanan acțiunile firmei Transworld, cea care construit imobilul din sectorul 2, strada Turnul Eiffel 15.

 

Evaziune de 300.000 euro

Dacă și inspectorii Fiscului vor constata că  Sanan a fost doar un interpus pentru a păcăli Fiscul, atunci înseamnă că firma Transworld a vândut cele trei apartamente direct către cumpărătorii români, cu 1,15 milioane de euro din care datora statului un TVA de 222.580 de euro. Or, când a vândut către Sanan cu numai 255.000 de euro,  Transworld a colectat TVA de numai 49355 euro, diferența de 173.255 euro fiind evaziune din TVA. Mai mult, dacă ar fi vândut direct către cumpărătorii români, Transworld ar fi înregistrat venituri suplimentare din diferența de preț (1150000 euro – 255.000 euro) pentru care ar fi trebuit să plătească și impozit pe profit de 115.484 euro. În concluzie, dacă afacerea se desfășura legal, dezvoltatorul imobiliar Transworld ar fi trebuit să plătească la buget 337164 euro, dar a plătit de fapt numai 49355 euro.

 

Metoda „triplex”, greu de depistat

Specialiștii ANAF ne-au spus că vor ancheta cazul de mai sus dar că noua metodă este foarte greu de contracarat. „Astfel de situații nu pot fi identificate prin metodele obișnuite, ci numai de la caz la caz. Persoanele fizice care vând mai mult de un apartament sunt obligate să colecteze și să plătească TVA, altfel se fac vinovate de evaziune fiscală. În cazul de față, cumpărătorul român a fost cel care ne-a sesizat. Mai mult ca sigur, metoda se poate generaliza în toată țara, dacă nu s-a întâmplat deja asta”, ne-au declarat surse din cadrul ANAF.

Contactat telefonic, Mourtada Ali Sleiman ne-a declarat că de fapt cumpărătorul român i-ar fi solicitat să vândă cele trei apartamente ca pe unul singur, fapt ce l-ar fi putut face complice la evaziune fiscală. Cumpărătorul Mihail Istrate a negat acuzația lui Mourtada. Dealtfel, Istrate a este cel care a sesizat ANAF asupra „ingineriei financiare” a libanezilor.

8 COMENTARII

 1. e discutabila (ca asa sunt legile facute in Romania) eu de exemplu daca construiesc o cladire cu 3 apartamente, primesc 1 autorizatie de cosntructie, iar la final nu pot intabula direct 3 apartamente ci toata cladirea pe un numar de CF cu cele 3 apartamente. Daca vreau sa vand toate 3 deodata la aceeasi persoana, pot sa vand 1 constructie compusa din 3 apartamente. Daca insa vreau sa vand cele 3 apartamente la 3 persoane diferite atunci eu trebuie sa cer dezmembrarea constructiei, sa primesc 3 cf-uri separate si sa le vand. (procedura ce dureaza cateva luni bune, poate chiar o jumate de an de umblat dupa hartii).
  Deci cu ce a inselat omu statu daca el a vandut 1 constructie cu 3 apartamente?

  De ce statu roman nu permite ca la final sa intabuleze direct cele 3 apartamente si trebuie intai sa intabuleze toata constructia si apoi sa umble sa o dezmebreze in 3?

 2. Felicitari Catalin Antohe!!
  Succes pe mai departe.

  Va urmaresc cu placere. Va stiu din emisiunile lui R.Turcescu, de-atunci va tin minte!

 3. Tot triplex s-a vandut si de la firma catre prima persoana fizica. Asa s-a si intabulat!

  • Imi permit sa te contrazic. Imobilul a fost construit pe baza unei autorizatii de construire. In documentatia de proiectare era obligatoriu sa fie specificate unitatile componente. Deci fiecare apartament era evidentiat separat. Si intabularea constructiei s-a facut ca atare. Asa ca fiecare apartament apare in primele acte ca o unitate individuala. Probabil s-au facut marlanii pe parcurs, cu sprijinul unor notari si functionari publici.

 4. ….orice imobil are nr cadastral unic, deci 3 apartamente nu au cum sa aiba un singur nr cadastral..exista lege ptr asta ???

  • Exact la asta ma gandeam cand am citit titlul si am intrat sa comentez si vad ca si tu te-ai prins.
   Orice apartament de vanzare trebuie sa aiba intabularea facuta.
   Cum faci o intabulare la trei apartamente impreuna, cu intrari diferite pe etaje diferite?
   Toti trebuiesc bagati, triplex, intr-o garsoniera racoroasa, dupa gratii. Imediat.

 5. Eu stiu ca orice imobil care este vandut trebuie mai intai intabulat-deci va avea nr cadastral.Daca nu faci asta nu poti face acte…Pai cum s-a facut un ante contract in care s-au vandut cele 3 apartamente unui singur proprietar si apoi au fost revandute sub forma de triplex ???

 6. Adica, a vandut trei apartamente, sub denumirea de triplex? Legea nu face referire la duplex si triplex?
  S-a omis acest amanunt?
  Pai daca s-a omis, urgent, guvernul, sa dea o ornonanta sau o lege, nu stiu cum sa procedeaza si sa faca lumina in aceasta situatie. Sunt sume imense in joc.

  Vedeti ce fel de oameni sunt acesti legiuitori, adica parlamentarii?
  Eu ziceam ca sa se filtreze cuma candidaturile ca sa nu mai ajunga in parlament, toti analfabetii si toti incultii, incompetentii, golanii, mafiotii.

Comentariile sunt închise.