Dan Diaconescu nu va putea participa la privatizarea CFR Marfa ca persoană fizica, ci doar asociat cu firme sau fonduri de investitii care sa respecte criteriile impuse de Ministerul Transporturilor referitoare la capacitatea financiara sau operationala.
„Va putea in masura in care se va asocia intr-un consortiu care va putea demonstra ministerului ca indeplineste criteriile de precalificare cu privire la experienta, la capacitati financiare, la capabilitate operationala. Numai asa, daca ne referim la acest domn”, a declarat marti Cristina Militaru, seful Serviciului de Privatizare din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI).
Ea a afirmat ca va fi nevoie de o firma din domeniu sau fonduri de investitii care, la randul lor, sa fie asociate cu persoane juridice care pot indeplini criteriile operationale, tehnice sau economice care urmează sa fie inscrise in caietele de sarcini. „O persoană fizica, simpla, nu va putea participa in nume propriu la aceasta privatizare”, a spus Militaru.
Reprezentantii MTI au afirmat ca in prezent este in lucru stabilirea valorii de piata a companiei, privatizarea urmand sa se faca utilizand acest nivel si nu valoarea contabila.
Ministerul intentioneaza sa mearga cu strategia de privatizare a companiei in guvern saptamana aceasta, dupa care sa poata forma comisia de privatizare care sa elaboreze dosarul de prezentare a companiei.
Dosarul de prezentare ar urma sa fie finalizat la inceputul lui octombrie, tinta angajata de autoritati fata de FMI pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa fiind luna decembrie.
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat. Contractul nu a fost insa semnat.