Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat, joi, intr- o conferinta de presa, la Campia Turzii, judetul Cluj, ca problema romilor din Romania trimisi acasa din Franta este una complexa si care nu poate fi rezolvata in cateva luni, iar pentru rezolvarea acesteia nu discursurile conteaza si nici acuzatiile.

„Problema romilor din Romania trimisi din Franta este una complexa si care nu poate fi rezolvata in cateva luni. Este una cunoscuta de mai multe decenii. Pentru aceasta nu discursurile conteaza, ci nici acuzatiile. Noi nu stigmatizam nici romii si nici Romania . Franta are o politica de evacuare a taberelor ilegale, de a-i conduce la frontiera, lupta impotriva crimei organizate si face eforturi de integrare in Franta. Suntem constienti ca eforturile trebuie facute intai de toate aici, iar acesta este mesajul autoritatilor romane”, a spus Valls.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene al Frantei, Bernard Cazeneuve, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca problema integrarii romilor nu este una care vizeaza doar cooperarea franco-romana, ci mobilizarea tuturor actorilor implicati, si anume colectivitatile teritoriale care pot sa colaboreze cu autoritatile romane, Guvernul Romaniei care se implica si isi asuma niste responsabilitati, Guvernul francez, si nu in ultimul rand Uniunea Europeana.

Cei doi ministri francezi ai noului Guvern socialist au venit in Romania pentru a incerca sa trateze in mod direct problema romilor, relansata in aceasta vara in Franta prin evacuarea taberelor, urmata de expulzari.

Seful statului roman le-a spus celor doi oficiali francezi ca Bucurestiul nu poate accepta formulari de genul „Romania e responsabila de alungarea populatiei de etnie roma”, Basescu precizand: „Romania nu-si alunga niciun cetatean de pe teritoriul ei”.

La randul sau, premierul Victor Ponta a asigurat ca Guvernul nu se „derobeaza” de responsabilitatea care-i revine in ceea ce priveste integrarea romilor si a apreciat ca viitorul comunitatilor de romi trebuie sa fie in Europa, dar in principal in tara de origine.

„Francezii se vor implica in acest proiect pentru ca este unul de buna practica. Este un proiect prin care copiii romi sunt ajutati sa se integreze si sa vina la scoala. Cel mai important lucru pentru romi este educatia. Se incearca gasirea unor modalitati prin care statul roman si cel francez sa coopereze de asa natura astfel incat sa nu mai existe aceasta problema, acest cerc vicios, noi ii trimitem la ei, ei ii retrimit la noi”, a spus consilierul de stat al premierului Victor Ponta, Damian Draghici.

La finalul intalnirii cu Victor Ponta, ministrul de Interne Manuel Valls a spus ca Franta va continua sa desfiinteze tabere ilegale de romi si sa ii conduca pe membrii acestei comunitati, „fortat sau ajutati”, la granita pentru a se intoarce in tara de origine, dar va derula si programe de angajare sau scolarizare, atunci cand este nevoie.

Comunitatea de romi in Franta este estimata la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut ca daca mii (de romi) au parasit teritoriul francez de la instalarea la putere in mai 2012 a Guvernului socialist sunt „si altii care au sosit”.

La sfarsitul lui august, Manuel Valls a anuntat, referitor la Romania si Bulgaria, ca vrea „sa inteleaga de ce nu se desfasoara politici de insertie puternice”. Anterior, el a acuzat „tarile de origine” ca implimenteaza „politici care discrimneaza de decenii aceste populatii”, confruntate cu saracia, somajul si analfabetismul.

5 COMENTARII

 1. Bine, bine am inteles ca toti se scuza si de o parte si de alta.
  De fapt se acuza reciproc, considerandu-ne mai slabuti in a aplica o solutie pt stoparea lor, de ce nu ne-a oferit ei ?
  Acest fenomen treneaza de mult timp asa cum au amintit domniile lor, consider ca nu i-sa acordat interesul cuvenit .

 2. manuel valls a sesizat corect ca romania si bulgaria,implementeaza politici care discrimineaza populatia proprie impunandu-i saracia,somajul si analfabetismul !
  de adaugat ca si celelalte 25 de state europene fac acelasi lucru:implementeaza saracia,somajul si analfabetismul…
  franta nu face exceptie,
  dar la baterea de apa-n piua,
  e greu s-o intreaca alta tara…
  si cate mai avem de facut…

 3. Sa nu uitam: in urma cu vreo 8-10 ani in urma cine tipa ca din gura de sarpe ca „romii” sunt marginalizati, chiar discriminati in Romania ?!?
  Oare nu tocmai „lumea democratica” occidentala ?!?
  Ei bine, acum au ocazia sa demonstreze „democratia” occidentala si sa nu-i discrimineze tocmai ei pe „romi” !

 4. Dragilor, sa ma scuzati dar… daca pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana luati numai elitele tarii (este foarte adevarat ca nu li s-a creat nici conditii de catre statul roman de a ramane aici; cu toata durerea va spun, regret enorm exodul acesta) mai primiti si „elemente” dintr-astea. Asta-i viata de cetatea european: unii buni altii rai.

 5. Jos palaria pentru poana nostra de toate zilele : i-a aburit si pe francezi cu nevoia de „perseverenta, rabdare si actiuni concrete”.
  Perseverenta si rabdarea il ajuta sa castige timp si il scapa de orice responsabilitate clar afirmata.
  Cu actiunile concrete, a scaldat-o vorbind despre scoala ca si cum accesul la scoala/educatie n-ar fi fost si pana acum absolut liber pentru copiii tigani. Ii fericeste abia acum Guvernul poanta cu asta ? – mare noutate ! Alta abureala.
  In „epoca de aur” invatatorii, profesorii diriginti si directorii de scoala erau sanctionati daca elevii arondati nu mergeau la scoala . Multe cadre didactice au fost sanctionate pentru ca nici copiii, nici parintii lor tigani, nu voiau ca acestia sa frecventeze scoala. Se chinuiau bietele cadre didactice sa-i duca la scoala, cunosc cazuri in care treceau zilnic sa-i ia de acasa, dar tiganii : nu si nu. De ce nu s-a rezolvat problema tiganilor, tovarase ponta, in acei ani ?

  Mai este un aspect : tiganii sunt si ei, ca toti oamenii, de diferite calitati morale, cu diferite nivele de resurse, diferit instruiti si integrati.
  Cunosc personal tigani care sunt intelectuali rasati, rescunoscuti si respectati pentru calitatile lor. Cunosc tigani integrati care isi castiga onest viata si-si cresc copiii in modul cel mai laudabil cu putinta. Cunostem cu totii si pe cei care ridica probleme de integrare in ORICE SOCIATATE S-AR AFLA, inclusiv in Franta.
  La fel de reale sunt si cele doua fete tiganici plecate de la noi, una declarata cel mai bun ucenic al Frantei, cealalta masterand la Sorbona. Si asta se poate.
  De ce numai ele doua ?

  Ii mai amintesc tovarasului ponta ca in Romania avem lideri ai partidelor politice, cu precadere in PSD, tigani ; am avut un presedinte pe jumatate tigan, un PM asisderea. Unii au urcat pe bune, altii prin smecherie si au tiganit si clasa noastra politica…
  Ce usor ii pare lui dottore sa-i ameteasca pe frantuji : „perseverenta, rabdare si actiuni concrete” … „educatie” …. Asa, asa ! Da-i inainte, stimabile !

Comments are closed.