Rovana plumbAcordul de mediu pentru proiectul RMGC de la Rosia Montana depinde de decizia care se va lua in Parlament, in urma dezbaterilor, a anuntat ministrul Rovana Plumb, citata de Agerpres,

Ministrul a mai precizat ca proiectul poate deveni „cel mai sigur din Europa”, fiind raportat la tehnologiile si standardele aplicate in Italia, Spania, Finlanda si Suedia, astfel incat procedurile existente acolo sa fie aplicate si in Romania.

„Sunt convinsa ca in urma dezbaterilor din Parlament se va contura si punctul de vedere privind aceasta investitie. Am avut curajul de a aduce in dezbaterea Parlamentului acest proiect deosebit de important, ca si cel privind gazele de sist, care concura la independenta energetica a Romaniei”, a declarat Rovana Plumb, care a adaugat ca Ministerul Mediului a lucrat, de la inceputul anului, la acest nou proiect privind Rosia Montana, alaturi de echipa guvernamentala, deoarece proiectul prezentat in anii anteriori nu corespundea din punct de vedere al standardelor de mediu si al interesului national.

„Am gandit un nou proiect, am negociat astfel incat sa obtinem un acord care, din punctul meu de vedere, al ministrului Mediului, sa poata sa raspunda tuturor cerintelor prin standardele de mediu europene si nu numai, internationale. Practic, am preluat toate standardele europene de mediu si am respectat toate conditiile impuse prin legislatia europeana in domeniu”, a precizat ministrul.

Rovana Plumb a mai mentionat ca garantia de mediu a crescut de la 76 milioane de dolari la 146 de milioane de dolari si ca aceasta va acoperi inchiderea progresiva si reabilitarea minei la cele mai inalte standarde de mediu, inchiderea in conditii de siguranta a instalatiilor de deseuri miniere, monitorizarea post-inchidere.

Ea a adaugat ca s-au luat masuri de siguranta sporita – inclusiv in caz de accident, s-a tinut cont de protejarea biodiversitatii si monitorizarea continua a calitatii aerului, solului si apei, iar cianurile rezultate din exploatare s-au redus la o treime din limita admisa ca si concentratie in iazul de decantare. Ministrul a mai precizat ca s-a adus cea mai noua tehnologie in domeniu.

„Noi, Ministerul Mediului, am facut o propunere prin Guvern transmisa catre Parlament si am impus toate standardele de mediu. Acordul de mediu privind Rosia Montana va fi dat in functie de decizia luata de Parlamentul Romaniei, in urma dezbaterilor publice”, a mai spus ea.

12 COMENTARII

  1. Multi parlamentari printre care si domnia voastra aveti nevoie de o matura si un faras, pentru a va depozita unde va este locul, nu in functia pe care o detineti!

  2. MINISTERUL MEDIULUI CARE ARE PESTE 2000 DE ANGAJATI PLATITI DIN BUZUNARELE NOASTRE S-AU TRNSFORMAT IN SPAGARI CARE DAU ORI CE AVIZ PESTE LEGE SUB MOTIVATIA LOCURI DE MUNCA! A SE VEDEA E PLIN NETUL DE PLANGERI NEREZOLVATE CU PROBLEME DE MEDIU DE INCALCARI DE LEGISLATIE SI ATUNCI DESPRE CE VRAJELI VORBESTE ACEASTA DOAMNA?

    • E strigator la cer! Adica neica nimeni din parlament este mai stiutor decit specialistii care ar trebui sa vina cu un raport beton!
      Domnule draga,
      La acest proiect se dicuta de spagi mult mai mari! de ordinul milioanelor de dolari.

Comentariile sunt închise.