Da, e ca într-un film de categorie B cu mafioți: în timp ce poporul se uită la televizor la incendiul pornit de Dragnea, o gașcă de pesediști hotărâți pregătesc marele jaf, după modelul Bancorex. Luni, în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților s-a decis ca ultimele două bănci de stat, CEC și Eximbank, să fie scoase de sub incidența ordonanței privind guvernanța corporativă.

Ministerul de Finanțe va putea plasa la conducerea acestor bănci pe vărul din Videle și, mai departe, liber la credite date pe ochi frumoși. Teoretic, Mugur Isărescu ar putea interveni și ar putea bloca numirile politice. Dar nu cred că o va face: PSD poate oricând pune pe tapet dosarul său de turnător la securitate și-l poate revoca.

Predecesorul PSD, PDSR, a mai dat o lovitură în visteria băncilor, în perioada guvernării Văcăroiu – azi, președintele Curții de Conturi. Gaura lăsată doar la Bancorex este estimată la 0,9 miliarde de dolari. Pentru a acoperi dezastrul de la Banca Agricolă – generat tot în perioada 1992-1996 – statul român a plătit circa 800 de milioane de dolari. Nici un decident politic nu a răspuns pentru acest jaf. Tot Mugur Isărescu era șeful BNR și la acel moment, dar a susținut că nu avea instrumentele necesare pentru a interveni. Între 2012 și 2014, rețeta a fost preluată în Republica Moldova, unde a dispărut un miliard de dolari din trei bănci – raportați situația la PIB-ul acestei țări, de doar 6,5 miliarde de dolari, în 2015 (România are un PIB de 178 de miliarde de dolari).

Prima concluzie a acestei situații este că, oricât de mare ar fi haosul generat de bătălia Dragnea-Grindeanu, pesediștii își văd de planul lor de a jefui tot ce se poate. Spitale de stat, investiții în infrastructura școlară sau în autostrăzi, fonduri europene sau bănci de stat – totul trebuie controlat pentru a fi dijmuit.

A doua concluzie este că guvernanța corporatistă pur și simplu nu funcționează în România. Poate că statul este un administrator eficient în țări precum Norvegia sau Suedia. Dar în România companiile de stat au fost, sunt și vor rămâne niște vaci de muls de către clientela partidelor.

 

Citiți mai mult pe romanialibera.ro