Catalin TolontanObreja urmarit penal, dar unde s-au dus banii?!

STIREA ZILEI: DNA il urmareste pe organizatorul Galei Bute. Numai pe el! Gazeta are insa mai multe informatii.

Am asteptat doi ani si jumatate. Si azi consemnam inceperea urmaririi penale pentru coruptie a unuia dintre cei implicati  in gala de box finantata din bani europeni: seful FRB Rudel Obreja.
Dar ancheta jurnalistica nu se opreste aici. Pentru ca avem date surprinzatoare, altele decit cele din versiunea autoritatilor.

O investigatie de Mirela Neag, Justin Gafiuc si Catalin Tolontan

Pe 12 aprilie 2011, Gazeta Sporturilor tiparea primul articol despre finantarea Galei Bute, sub titlul: “Gala profesionista cu bani de la statul amator”.

Pina in 9 iulie 2011, ziua meciului Bute – Mendy de la Romexpo, ziarul a continuat investigatia in dezaprobarea, ironiile si atacurile lui Rudel Obreja si ale Elenei Udrea, oamenii care si-au asumat legal si public evenimentul.

Ministerul condus de Elena Udrea urma sa plateasca 2 milioane de euro, din bani europeni, firmei lui Rudel Obreja, “pentru promovarea brandului turistic al României”, conform contactului 232/24.06.2011 incheiat intre minister si Europlus Computers SRL.

Firma care a promovat brandul turistic al tarii avea 5 angajati, nici unul cu timp integral de lucru! Trei dintre oameni lucrau un timp partial de 2 ore zilnic, iar doi dintre ei munceau 4 ore pe zi.

Profesiile celor care au promovat brandul de turism al României
– Subinginer electronist
– Inginer electromecanic
– Consilier juridic
– Contabil
– Secretara

Refuz de plata, achitam din buget
Articolele noastre au curs neincetat in lunile si in anii de dupa gala de box. Pina la urma, ministerul a achitat 1,5 milioane de euro, dar europenii au refuzat decontarea si banii au ramas platiti direct din buget.

Astazi, publicam decizia DNA de a incepe urmarirea penala impotriva lui Rudel Obreja.

“Se dispune inceperea urmaririi penale”
Iata cum suna motivatia procurorilor.

In dosarul 320/P/2011, se dispune inceperea urma ririi penale privindu-l pe Rudel Obreja pentru faptele prevazute la Articolul 13, din Legea 78/2000. Prejudiciul imputat se ridica la 2.084.900 de lei”, scrie intr-unul dintre documentele emise de procurori.

Obreja a confirmat ieri pentru ziar ca i s-a comunicat ca e urmarit penal.Dar cazul nu e nici pe departe incheiat.

460.000 de euro considera DNA ca este prejudiciul adus de Rudel Obreja fondurilor publice cu ocazia Galei Bute
1.500.000 de euro considera DLAF ca ar trebui sa recupereze Ministerul Turismului in acelasi caz

Musamalizam cazurile de coruptie
Ziarul are informatii suplimentare, dintre care unele contrazic versiunea pe care pare ca s-a fixat Parchetul: a unicului vinovat – Rudel Obreja.

Multa vreme, DNA a lasat presei si anchetatorilor europeni initiativa in acest caz.

A fost nevoie sa apara, in 2012, raportul dur al DLAF, reprezentanta departamentului antifrauda european, pentru ca DNA sa urneasca din nou cercetarile in Gala Bute. In raport, DLAF a trimis recomandari penale catre DNA!

“Din pacate pentru România, Gala Bute nu era prima ocazie cind europenii au sesizat ca avem tendinta de a musamaliza cazurile de coruptie a fondurilor europene”, explica o sursa

“Ancheta DNA a stagnat multa vreme”
In 2011, OLAF a avertizat România ca anumite institutii ale sale, printre care nominalizeaza DNA, “par sa lucreze intr-o maniera coordonata pentru a contracara investigatiile OLAF”. Citatul socant provine dintr-o scrisoare oficiala trimisa României de catre OLAF si a fost dezvaluit de jurnalista Oana Stancu.

Chiar si dupa ce dosarul Bute a fost retrezit formal la viata, sursele ziarului sustin ca “ancheta DNA a stagnat multa vreme”. De ce? Pentru ca, din informatiile solide ale Gazetei, Gala Bute are toate datele unei serii de operatiuni din sport despre care am scris acum doua zile: “Bani pentru Partid”!

Unde au ajuns banii?
“Daca va uitati la cazurile care au ajuns in justitie sau s-au transformat in condamnari, Nastase, Remes, Avram, Fenechiu, Babiuc, ce au in comun aceste dosare? Banii de buzunar! Cind apar Banii de Partid, nimeni nu se baga”, defineste o sursa a ziarului cazurile cu “Bani pentru Partid”.

De fapt, ca si in afacerile celor 5 patinoare din plastic si a patinoarului olimpic de la Brasov, marea intrebare a Galei Bute este: unde au ajuns in final banii?

Conform informatiilor ziarului, nu Rudel Obreja este beneficiarul principal al fondurilor publice cheltuite la Gala Bute

Bani publici la Gala Bute

03-300x216Sponsori la ordin
In afara ministerului condus de Elena Udrea, 10 companii de stat din subordinea ministrului economiei, Ion Ariton, s-au mobilizat ca sa sprijine gala. Zeci dintre directorii companiilor sponsor au fost audiati de DNA si mai multi sustin ca vor sa recupereze paguba.

Stim. Sint multe cifre, nume si elemente in aceasta afacere.

Dar in toata lumea asa arata investigatiile de presa. Plictisitoare si aride, ca un dans obositor al pasilor marunti.

Odata cu inceperea urmaririi penale, Gala Bute a ajuns, dupa doi ani si jumatate, intr-un punct de rascruce.

Obreja e ironic: “Sint singurul vinovat”
DNA i-a comunicat acum citeva zile lui Rudel Obreja ca e urmarit penal. De acum, DNA are la dispozitie varianta simpla de a-l inculpa doar pe Rudel Obreja.

“Nu doresc sa dau nici o declaratie in acest moment, dar doresc sa folosesc toate caile legale pentru a identifica modul ilegal prin care documente si informatii din ancheta apar acum in spatiul public”, a spus Obreja pentru Gazeta, dupa ce a aflat ca stim ca e urmarit penal, singurul lucru pe care l-a confirmat. Ceva interesant a spus mai tirziu.

Putin mai tirziu, la Radio Sport Total FM, Obreja a aruncat citeva fraze care, in malitia lor, sint curioase pentru cei care intrevad subteranele situatiei: “DNA incearca sa gaseasca ceva. Sint singurul vinovat din dosarul Gala Bute!  Eu am manipulat pe toata lumea, eu am facut ca lucrurile sa iasa prost, in opinia lor. Din cite intuiesc, cred ca dosarul va fi trimis in instanta”.

Daca e ca pe vremuri, cind spionii trimiteau mesaje in emisiunile radiofonice, pentru cine a vorbit Obreja, spunind ca stie ce i se pregateste?!

Corect si gresit
Oricum, doua lucruri sint certe. Obreja are dreptate si Obreja se insala. Are dreptate cind spune ca dosarul se indreapta spre solutia Tapului Ispasitor.

Se pacaleste atunci cind spune ca DNA incearca sa gaseasca ceva. DNA a gasit ceva!

DNA are probe. Le vede?
DNA a gasit si Gazeta are informatii despre ceea ce a gasit. A gasit banii!

Procurorii au la dispozitie date si marturii clare care arata ca Gala Bute s-a conturat dupa principiul “Bani de Partid”.

In acest moment, dosarul Bute a devenit un punct nodal al schismelor din DNA!

Unii procurori considera ca el merita aprofundat, luind in considerare pista politica, in timp ce altii ezita sa urmeze aceasta cale.

“Partidele functioneaza ca Mafia”
“Bani de Partid” inseamna, conform descrierilor surselor ziarului, “operatiunile prin care sint finantate la negru partidele si unde justitia nu intra pentru ca are unda rosie”.

Asa se explica, sustin informatiile noastre, tergiversarea dosarului vreme de doi ani chiar si cu marele risc al reprosurilor OLAF! Asa se explica expedierea lui, doar cu Obreja urmarit penal, in acest moment de o tensiune extrema nu doar pentru institutia DNA, ci si pentru profesia de magistrat.

“Partidele functioneaza ca o organizatie de tip mafiot. Suna dur, dar asa e. In mod sigur va incepe sa puna in miscare masina manipularii opiniei publice, a justitiei, care e vulnerabila, si a celui care va rupe tacerea”, suna o marturie a cazului Bute, marturie aflata in posesia gsp.

Acele scurte perioade de entuziasm
Cerul se deschidea pina la siluetele ascutite ale Insulelor Eoliene. Magistratul sicilian urma sa-si viziteze mama.

“Uite, lumea face galerie pentru noi!”, isi aminteste Paolo Borsellino ca i-a spus, “intr-o scurta perioada de entuziasm”, prietenul sau, judecatorul Giovanni Falcone, cel care a fost aruncat in aer impreuna cu o bucata de autostrada.

“Falcone se referea la confortul pe care sprijinul moral al populatiei il da muncii noastre de magistrati”, spune Borsellino, el insusi judecator antimafia.

Cind a ajuns in fata blocului mamei sale, Paolo Borsellino si-a aprins o tigara. O masina cu 100 de kilograme de TNT i-a pulverizat pe el si pe cei 5 colegi din escorta.

«Dar eu sint optimist. Pentru ca vad ca, in privinta Mafiei, tinerii de azi au un comportament diferit de acea indiferenta vinovata pe care noi am avut-o pina la 40 de ani. Tinerii simt primii parfumul libertatii care ii face sa refuze compromisul moral al indiferentei si deci al complicitatii» Paolo Borsellino

Hai, DNA, alegeti!
“Mafia concureaza statul din interiorul lui”, ii placea lui Borsellino sa le aminteasca magistratilor.

Sa nu mai complicam lucrurile ca oricum articolul are un aer baroc de ne doare capul!

Calea sigura sau calea complicata, ce alegeti? Proptelele politicii sau confortul dat de sprijinul moral al oamenilor? Oricum, faptele si probele au ales deja si nu mai pot fi rasucite. Mafie sau stat?

Amindoua nu se poate.

 

Articol publicat pe www.tolo.ro

1 COMENTARIU

  1. Dl.TOLONTAN,toate bune,eu vreau sa vad probele, pe care spune-ti ca le detineti, cu subiect si predicat, cu nume si pronume, ca alt fel mie imi miroase a alta ceva.Asa ca eu as avea, nu stiu ce, ai pe masa cu ele, si atunci nici DNA nu mai poate sa spuna ca nu le are.Asa afla tot poporul.

Comentariile sunt închise.