solar-boys

În timpul zilei, Shoaib Ahmed, în vârstă de 13 ani, şi fratele său Abdul Rasheed, în vârstă de 9 ani, sunt precum ceilalţi copii normali, ies afară şi se joacă împreună cu prietenii lor, dar când apune soarele fraţii pakistanezi paralizează, scrie Science Alert, conform descopera.ro

Fraţii au fost denumiţii ,,băieţii solari” şi de la începutul anului acesta au trăit sub observaţia medicilor dintr-un spital din Islamabad, Pakistan. Îngrijirea lor nu a fost taxată de spital deşi de la începutul anului au trecut prin 300 de teste.

,,Am luat acest caz ca pe o provocare,” a declarat Javed Akram, profesor în medicină din cadrul Institutului Medical Ştiinţific din Pakistan. ,,Medicii noştri realizează teste pentru a determina de ce copii rămân activi în timpul zilei, în timp ce noaptea nu pot vorbi sau mânca,” adaugă el.

Primul lucru pe care medicii l-au analizat a fost ipoteza conform căreia afecţiunea ar fi legată de lumina solară. Tatăl băieţilor a afirmat că el credea că băieţii îţi iau energia de la soare. Însă ipoteza a fost anulată deoarece în urma testelor medicilor s-a stabilit că fraţii se puteau mişca în timpul zilei chiar dacă se aflau într-o cameră întunecată.

De asemenea, au arătat faptul că băieţii nu suferă de paralizie temporară provocată de degradarea nervilor sau paralizie în somn, fenomen în timpul căruia corpul rămâne paralizat în timpul etapei somnului REM, iar creierul este treaz.

Mai mult, este probabil că afecţiunea ar putea fi legată de baza genetică, tatăl şi mama băieţilor sunt veri primari, practică care este comună în Pakistan.

solar-boys

Însă doctorii nu sunt încă siguri ce gene ar putea provoca un efect atât de izolat. Alţi doi fraţii ai băieţilor au murit anterior, însă sora acestora este sănătoasă. În prezent, medicii prelevează probe de sol şi de aer din casa familiei şi satul lor, iar probele de sânge ale băieţilor au fost trimise peste hotare pentru teste genetice şi examinări ulterioare.

Cea mai stranie parte a bolii este că băieţii par sănătoşii în timpul zilei. ,,Voi deveni profesor,” a declarat Shoaib Ahmed, în timp ce fratele său a declarat că vrea să devină un cercetător islamic.