Într-un interviu acordat cotidianului România Liberă, europarlamentarul Monica Macovei, fost ministrul al Justiţiei, vorbeşte despre criza prin care trece DNA, după apariţia înregistrărilor cu Kovesi şi revocarea celor doi procurori din funcţii.

Monica Macovei este de părere că şefa DNA s-a grăbit cu revocarea celor doi şi că trebuie să ia măsuri înainte că instituţia să facă implozie.

„Eu una nu i-aș fi revocat pe cei doi. Nu mi se pare că acea înregistrare ar fi arătat o mare problemă în DNA: e foarte normal ca DNA să ancheteze oameni politici. Cei mai expuși la fraude cu bani publici sunt cei aflați la guvernare, indiferent de partid. Este obiectivul DNA să facă anchete cu cei din Guvern. Dacă Laura Codruța Kövesi le-a spus acest lucru procurorilor nu a greșit. Am văzut ,în timp, că nu doar cei aflați la guvernare au fost cercetați, ci toți oamenii politici, indiferent de partidul din care au făcut parte.

A fost o greșeală din partea șefei DNA revocarea celor doi procurori?

Cred că a fost o greșeală. S-a pripit. Poate și din cauză că zi de zi e hăituită și insultată de atâta vreme. A fost foarte multă vreme calmă. Îi doresc să fie calmă și înțeleaptă în continuare și să rezolve criza din DNA: să-i adune pe toți, să vadă ce probleme au unii cu alții, înainte ca instituția să facă implozie. Fiindcă asta ar duce la decredibilizarea DNA și la sfârșitul luptei anticorupție. Poate că nu toți procurorii din DNA sunt dedicați, poate că unii au și alte interese sau nu cred în ceea ce fac. E nevoie de o analiză serioasă pe care doamna Kövesi trebuie să o facă pentru a despărți apele și a merge mai departe. E important, pe de altă parte, ca ea -să-și termine mandatul. Oamenii sunt importanți, în România avem instituțiile care populează în general o democrație, dar ele nu funcționează decât dacă în fruntea lor sunt oameni dedicați, cu o voință puternică, așa cum a fost Daniel Morar și cum este actuala șefă a DNA”.

 

Citiți interviul integral pe romanialibera.ro