Monica Macovei a luat din nou atitudine în cazul ofiţerului acoperit Victor Ponta. Ea a cerut instituţiilor abilitate să răspundă de ce şi cine l-a protejat pe Ponta până acum.

„Cazul spionului Victor Ponta ridică o serie de întrebări, la care au de răspuns atât președintele României, precum și alți politicieni care au avut funcții în stat:

1. Foștii președinti ai României, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, care în perioada 1997-2001 erau șefi ai CSAT, aveau cunoștință în perioada respectivă că SIE încalcă Constituția angajând un procuror ca ofițer acoperit?

2. Foștii șefi ai SIE din perioada 1 ianuarie 1997- 31 decembrie 2001, Ioan Talpeș, Cătălin Harnagea și Gheorghe Fulga, aveau cunoștință că SIE încalcă Constituția recrutând și lucrând cu un procuror ca ofițer acoperit?

3. Cine din SIE de la acea vreme se face responsabil de recrutarea lui Victor Ponta ca spion, încălcând Constituția cu bună știință?

4. De unde a avut președintele Băsescu informația că Ponta este spion?

5. De ce președintele Băsescu nu l-a revocat pe Meleșcanu, când a aflat că acesta face jocuri politice, apărându-l pe Ponta?

6. A știut Mihai Răzvan Ungureanu că Victor Ponta este “fost spion”? Dacă a știut, l-a informat pe Președinte în 2009, când Ponta a fost numit ministru în guvernul Boc?

În 2005, când am fost ministru al Justiției, am introdus în lege interdicția ca procurorii și judecătorii să fie ofițeri activi sau în rezervă ai serviciilor de informații. De asemenea, am desființat serviciul de informații (SIPA) al Ministerului Justitiei.

Am militat întotdeauna pentru respectarea democrației și a statului de drept. De aceea am propus, încă de acum câteva săptămâni, să avem reguli clare care să împiedice serviciile secrete să recruteze jurnaliști și politicieni.

Am propus de asemenea ca șefii serviciilor de informații să nu poată ocupa o altă funcție de demnitate publică, aleasă sau numită, cel puțin cinci ani după încetarea mandatului de la conducerea serviciilor.

Este nevoie de un control parlamentar mai riguros în activitatea serviciilor secrete din România.

Situația spionului Ponta trebuie lămurită cât mai curând posibil. În acest moment, Victor Ponta nu mai are nicio credibilitate în fața partenerilor noștri euro-atlantici, deoarece ca fost ofițer SIE putea să aibă misiuni în orice țară din lume, inclusiv în țări europene sau în SUA.

Ponta a încălcat Constituția în perioada în care a fost și procuror, și spion. Cu un asemenea trecut, nu ne așteptăm ca Ponta să apere Constituția nici acum când este prim-ministru, nici dacă va fi ales președinte. O eventuală alegere a sa ca președinte ar rupe România de lumea democratică.

România a mai avut un președinte care asculta de ordinele Moscovei, Ion Iliescu. Ar fi o dramă pentru România dacă ne-am întoarce în timp 25 de ani.

Spionul Victor Ponta trebuie să plece astăzi din funcția de prim-ministru și să renunțe să mai candideze, pentru a nu izola România”.

6 COMENTARII

  1. Pai ce,D-na (fost)procuror,D-voastra nu stitzi cat de greu se formeaza,uneori,un dosar de urmarire penala si,la fel,cat de mult poate dura o cercetare judecatoreasca(lasand la o parte tertipurile folosite uneori)in unle cazuri complicate?Desigur,numai ma gandesc ca si D-l Presedinte a avut nevoie de multe acte materiale premegatoare inainte de a se convinge de acea situatie.Nu ati auzit ca Domnia sa a fost dus in eroare tocmi de catre cel in care avea cea mai mare incredere?Si apoi,mai bine mai tarziu decat niciodata.

  2. Expertul in securitate, dr. Francisc Toba, in emisiunea NasulTV (momentul 1:14:48)afirma ca, daca SIPA nu era desfiintata, am sti mai multe azi despre ce se intampla in interiorul Ministerul Justitiei si al sistemului judiciar. Se pune intrebarea, interesele cui le-a servit Monica Macovei prin desfiintarea acestui serviciu de protectie departamentala din cadul Ministerului Justitiei, infiintat prin Legea Sigurantei Nationale?

    • Eu știu că toți cei din SIPA deviaseră de la indatoriile ce le aveau. Chiar dacă incercai să îi înlocuiești pe toți – într-un timp scurt – nu exista siguranța că… ” nu sari din lac in puț” … așa că cel mai mic rău din toate relele, a fost decizia de a desființa SIPA. 🙁

      • Da, am inteles asta, dar de ce trebuia desfiintat serviciul? SIPA putea fi reformat, nu desfiintat totalmente. Poate nu toti erau cu musca pe caciula, stim noi mai bine decat expertii in securitate? Tariceanu et comp. au dat o ordonanta de urgenta, executata de Monica Macovei! Nu vi se pare ciudat ca printr-o ordonanta de urgenta sa se desfiinteze un serviciu constituit prin lege organica asigurantei nationale? Expertului in securitate, da. Monica Macovei a devenit intre timp marea specialista in Anticoruptie! Nici asta nu vi se pare ciudat?

Comentariile sunt închise.