Scriitorul Romulus Vulpescu a murit astăzi, la vârsta de 79 de ani. Familia scriitorului a confirmat informația. Născut la 5 aprilie 1933 la Oradea, Romulus Vulpescu a fost poet, scriitor, traducător, editor și publicist român.

Romulus Vulpescu s-a născut la Oradea, în 1933, și a urmat cursurile Facultății de Filologie, secția Limba și Literatura Română a Universității din București (1955).

A lucrat ca redactor la Editura de Stat pentru Literatură și Artă (1955-1960), apoi la Editura pentru Literatură Universală (1961-1964), și la revista „Luceafărul” (1964-1965). A fost secretar literar și director adjunct la Teatrul „Barbu Delavrancea” (1967-1969), muzeolog la Muzeul Literaturii Române și în redacția „Manuscriptum” (1970-1973), secretar la Uniunea Scriitorilor (1973-1989), director al Teatrului Mic (1990-1991).

Între 1990-1992 a fost senator și membru în Consiliul Național al Audiovizualului din 1994 și până în 1998, când iese la pensie.

A fost căsătorit cu prozatoarea Ileana Vulpescu, cunoscută pentru romanul Arta Conversației. În urmă cu mai bine de o lună, pe 12 august, poetul și soția sa, Ileana, își pierduseră unicul copil. Ioana Vulpescu a murit la vârsta de 41 de ani.

14 COMENTARII

 1. Condoleantze familiei extrem de afectata de aceste pierderi de neimaginat intr-un timp atat de scurt!
  Dumnezeu sa ii odihneasca in pace!
  Pacat am pierdut un om de o valoare incontestabila!

 2. Mare poet, traducator plin de har !

  Mi-l amintesc in compania marelui sau prieten Tudor Gheorghe dand intreaga inima unor seri printre studenti insetati de muzica si poezie adevarata. Avea o voce grava si de o caldura profunda, un timbru vibrant insesisabil retinut de o delicata pudoare. Prin glasul sau, versurile capatau un alt contur, de o adancime si-o inaltime pana atunci nebanuite. Dialogul poeziei cu muzica maestrului Tudor Gheorghe, impletirea lor ne transporta in afara timpului. Traiam atunci o clipa de vesnicie. Au trecut anii, dar acele momente raman in fiecare dintre cei care au avut privilegiul unor astfel de momente. Multumesc, maestre !

  Nu cred ca genialele traduceri ale lui François Villon, François Rabelais, Alfred Jarry pot fi egalate.

  Fie ca sufletul modestului, dar adevaratului maestru, Romulus Vulpescu sa-si gaseasca deplina implinire si seninatate in vesnicie ! Domnul sa-i vegheze sufletul si sa i-l poarte in lumina cea mare !

Comentariile sunt închise.