Oamenii de stiinta au anuntat descoperirea unei noi planete, asemanatoare cu Neptun, la o distanta de 430 de ani lumina de Pamant, conform ziare.com

Planeta, numita HAT-P-26P, are un cer albastru si o atmosfera creata in mare parte din hidrogen si helium, arata The Independent.

E vorba despre o planeta cu o atmosfera primitiva, apoasa, care sugereaza faptul ca s-a format ori aproape de steaua sa ori relativ tarziu de la nasterea sistemului solar din care face parte, spun oamenii de stiinta. Din acest punct de vedere se deosebeste de Neptun sau Uranus, care s-au format in vremea copilariei Soarelui nostru.

HAT-P-26P, studiata cu ajutorul telescoapelor NASA Spitzer si Hubble, are aceleasi dimensiuni ca Neptun, insa este mai calda, fiind mai aproape de steaua sa.

Studiind-o, oamenii de stiinta spun ca vom obtine informatii inclusiv despre propriul sistem solar si, implict, despre Terra.

Potrivit profesorului David Sing, de la Universitatea Exeter, care a studiat planeta alaturi de oameni de stiinta de la NASA, „aceasta descoperire ne arata ca e mai multa diversitate in atmosfera acestor exoplanete decat s-a crezut pana acum”.