De-la-CAP-uri-la-asocieri--Cum-salvam-agricultura-Autoritățile de la București au scăpat complet de sub control situația achiziției terenurilor agricole de către speculatori, majoritatea din afara țării. Din cauza prețurilor mici de vânzare, s-a ajuns ca milioane de hectare să fie controlate de investitori străini

În prezent, nu exisă o cifră oficială care să reflecte în ce proporție au fost achiziționate terenuril agricole de către străini. Statisticile sunt extrem de contradictorii, obținute din informații adunate din diverse surse.

Nici măcar Ministerul Agriculturii nu ştie exact care este situaţia reală din teren. EVZ a soliciat Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) date privind suprafeţele deţinute de străini în România, în total şi pe judeţe. În răspunsul primit, se arată că, în baza de date a APIA, s-au identificat 160 de fermieri străini, cu o suprafață totală de 2.562,12 hectare. O cifră ridicol de mică, dacă luăm în calcul alte variante, care vorbesc de peste 5 milioane de hectare de teren agricol cumpărate de străini.

clipboard02_101

Numai dacă vorbim de terenuri arabile, din cele circa 9 milioane de hectare ale României, prin acte notariale s-au înstrăinat circa un milion de hectare. Însă asta e doar vârful icebergului.

Din cauza lipsei cadastrării, piaţa funciară e dominată de un haos total, cu tranzacţii făcute fără acte de proprietate, pe „sub masă”, prin înţelegeri la care de multe ori au fost părtaşi primarii.

Astfel, când se va finaliza cadastrarea la nivel naţional, prin 2020, s-ar putea să ajungem la concluzia că până la 70% din terenul arabil e deja înstrăinat, fie că vorbim de arendare sau vânzare, pe diverse căi juridice. La noi nu au fost niciun fel de restricţii, puteau să ia şi toată România dacă voiau”, spune Mădălina Neacşu, preşedinte al Agrointelligence SISA.

Citiți articolul integral pe evz.ro.