Neagu_Djuvara

Viaţa lui Neagu Djuvara a fost marcată în întregime de prezenţa femeii, a dezvăluit scriitorul, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei de presă News.ro, chiar de 8 Martie, el amintindu-şi de mama sa, care, rămasă văduvă, cu doi copii, a fost cea care ”a dus ca o sfântă barca” atunci când familia sa nu mai reprezenta nimic în istoria anilor 1920.

Mama rămâne cea mai puternică figură a copilăriei, mărturiseşte istoricul şi scriitorul Neagu Djuvara, ea fiind cea care i-a purtat de grijă “ca o sfântă”, după moartea timpurie a tatălui.

”Femeia a avut un loc enorm în viaţa mea, pentru faptul că, mai întâi de toate, tatăl meu murise la sfârşitul războiului, de faimoasa gripă spaniolă”, îşi aminteşte Neagu Djuvara.

Scriitorul a şi explicat istoria acestei epidemii: “Ştiţi de ce i se zicea aşa? Se cheamă gripă spaniolă, fiindcă această epidemie a venit din China, a ajuns pe coasta de vest a Statelor Unite, unde a lovit în populaţiile cele mai sărace, unde mai toţi erau veniţi din Mexic, şi trebuia să vorbeşti spaniola ca să îi îngrijeşti”.

”Mama, săraca, a fost extraordinară, de un curaj.., a dus barca noastră, când nu mai reprezentam nimic în istoria familiilor din anii 1920. Ea, Tinca Djuvara, îmi amintesc că avea o carte de vizită şi nu mai ştiu dacă era Ecaterina sau Tinca, născută Grădişteanu. Dintr-o dată, famiiliile mari din veacul al XIX-lea dispăruseră. Odată cu prăbuşirea conservatorilor după război, cel mai interesant era, îmi aduc aminte de când eram copil, să te pui bine cu familia Brătianu”, povesteşte Neagu Djuvara.

Nu şi-l aminteşte bine pe tatăl lui, dar în copilărie i se spunea că îi seamănă: “Din punct de vedere fizic, aş fi mai aproape de familia tatei, se zice că semănam cu tata, Radu Djuvara, dar moralmente îi sunt foarte recunoascător mamei, care a fost ca o sfântă, cum şi-a dus ea barca, cu cei doi copii, a fost admirabilă”, rememorează istoricul.

Pentru Neagu Djuvara, femeia din România rămâne una dintre cele mai frumoase femei din lume, frumuseţe pe care Djuvara o pune pe seama fondului genetic dacic.

Interviul video integral, în care Neagu Djuvara vorbeşte despre femeile din politica românească, dar şi despre Regele Mihai şi viitorul Casei Regale şi despre  scena politică de la Bucureşti, va fi difuzat miercuri de News.ro.