În ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor la care candidează Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, prezidenţialele din Franţa au cunoscut o nouă răsturnare de situaţie cu publicarea pe internet a mii de documente de campanie ale candidatului centrist, o „destabilizare” imediat denunţată de fostul ministru, comentează AFP. Ar fi vorba despre documente privind finanțarea sa masivă din afara Franței printr-o rețea de ONG-uri legate de miliardarul George Soros sau de prinți arabi, potrivit stiripesurse.ro

Dezvăluirea acestei piratări masive, „în ultima oră a campaniei oficiale” (care s-a încheiat vineri la orele 22.00 GMT), „indică în mod evident o destabilizare democratică, aşa cum s-a văzut deja în Statele Unite în timpul ultimei campanii prezidenţiale”, a denunţat En Marche!, mişcarea lui Emmanuel Macron într-un comunicat, relatează agerpres.Imediat după difuzarea lor pe Twitter, aceste documente piratate au fost retransmise de extremă dreapta.

„#Macronleaks vor arăta lucruri pe care jurnalismul de investigaţie le-a trecut deliberat sub tăcere? Îngrozitor, acest naufragiu democratic”, a afirmat Florian Philippot, vicepreşedinte al Frontului Naţional, partidul de extrema dreaptă condus de Marine Le Pen, chiar înainte de miezul nopţii şi încheierea campaniei oficiale.

Vineri seară, în total 9 Gb de documente interne ale campaniei lui Emmanuel Macron au fost difuzate pe net de către un internaut numit EMLEAKS.