david-cameron-brexit

Uniunea Europeană nu se aşteaptă ca premierul britanic David Cameron să declanşeze mecanismul care dă startul procesului de negociere privind Brexit-ul la summitul de marţi de la Bruxelles al liderilor europeni, a declarat duminică un înalt oficial al UE, potrivit Reuters şi AFP, scrie stiripesurse.ro

„Nu ne aşteptăm la acest moment ca premierul David Cameron să declanşeze Articolul 50”, a spus oficialul în legătură cu summitul european, la care şeful demisionar al guvernului de la Londra ar urma să îi informeze oficial pe ceilalţi lideri din UE despre rezultatul referendumului de joi, când britanicii au votat pentru ieşirea din blocul comunitar.

David Cameron şi-a anunţat vineri demisia, la câteva ore după anunţarea rezultatului la referendum în favoarea Brexit-ului. Însă această demisie nu va deveni efectivă decât în octombrie, iar el a afirmat că viitorul guvern este cel care va trebui să înceapă procedura ieşirii din Uniunea Europeană, prin declanşarea acestui articol.

Uniunea Europeană, care nu poate impune această decizie Londrei, îşi doreşte ca startul procedurii să aibă loc cât mai repede posibil.

„Chestiunea privind ‘când’ şi ‘cum'” va părăsi Regatul Unit Uniunea Europeană „cred că va face parte din prezentarea” rezultatului referendumului de către Cameron celorlalţi lideri la dineul de marţi seară, a afirmat acest oficial al Uniunii Europene, care a cerut să i se păstreze anonimatul.

Miercuri, liderii celor 27 de state membre ar urma să aibă o întâlnire cu David Cameron pentru a discuta despre poziţia lor în urma crizei provocate de Brexit, conform AGERPRES.