This picture taken on April 22, 2014 shows people standing near Brussels' emblematic Manneken Pis statue. The Belgian capital's emblematic Manneken Pis is getting a thorough examination to prove whether it is the original. The small statue standing about 60 centimetres tall right in the heart of Brussels has suffered many indignities since he was first put up in the early 1600s, prompting the authorities to replace it with a replica in the 1960s. The original is supposedly in the nearby Brussels Museum where it was lovingly restored in 2003 but researchers now think the little cherubic statue they have there may not be all that meets the eye. AFP PHOTO / BELGA / SISKA GREMMELPREZ **BELGIUM OUT** (Photo credit should read SISKA GREMMELPREZ/AFP/Getty Images)

Manneken-Pis este o sculptură simbol a Belgiei, realizată de artistul flamand Jerome Duquesnoy în secolul al XVII-lea. Statuia este realizată din bronz, are 60 de centimetri, înfăţişează un băiat gol care urinează într-o fântână şi este amplasată la câteva străzi distanţă de Primăria Bruxelles şi de Grand Place.

Devenită celebră în toată Europa, Manneken-Pis a avut şi un rol esenţial în sistemul de alimentare cu apă al oraşului. Legenda ei este legată de o faptă istorică. Un copil a salvat Bruxelles-ul de la nimicire. În secolul al XVII-lea, olandezii au asediat oraşul încercând să-l incendieze. Când au aprins fitilul, un băieţel pierdut, ce rămăsese în afara cetăţii, a urinat pe fitil şi astfel a oprit incendiul.

După atacurile teroriste cu bombă, care au avut loc marţi în capitala europeană, în care şi-au pierdut viaţa 34 de persoane şi peste 250 au fost rănite în explozii, statuia a devenit lait-motivul mesajului belgienilor răspândit pe reţelele de socializare pentru jihadişti. Mesajul este extrem de dur şi ironic, demonstrând că în ciuda tragediei belgienii sunt în continuare puternici.

Manneken Pis stays calm: „Still pissing!”

Nu este pentru prima dată când belgienii au o astfel de atitudine. La sfârşitul anului trecut, când în mai multe oraşe au avut loc ample operaţiuni antitero, după atentatele de la Paris, oamenii au combătut starea de tensiune cu mesaje amuzante însoţite de fotografii cu pisici, fiind îndemnaţi de poliţie să nu furnizeze pe reţelele de socializare informaţii despre raidurile aflate în desfăşurare.

manneken pis 1

raspuns bruxelles

Manneken_Pis 2

Manneken_Pis

Manneken_Pis 1

Manneken_Pis 3