cod rosu de viscol

Noi coduri galbene de vânt au fost emise, duminică dimineaţă, pentru judeţe din sudul şi centrul ţării, unde rafalele de vânt ating sau depăşesc 60 de kilometri pe oră. Este încă în vigoare, până la ora 22.00, şi atenţionarea cod galben de viscol emisă pentru alte 22 de judeţe din estul şi centrul ţării, precum şi cea pentru vreme geroasă, conform news.ro

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit, duminică dimineaţă, codul galben pentru judeţul Mehedinţi până la ora 15.00, emiţând totodată atenţionări şi pentru Olt şi Dolj, valabile până la aceeaşi oră.

În Mehedinţi, rafalele de vânt depăşesc 60-65 de kilmetri pe oră, în timp ce în judeţele Dolj şi Olt, intensificările vântului ating 50-55 de kilometri pe oră, spulberând zăpada.

A fost emisă o atenţionare cod galben şi pentru judeţul Alba, unde meteorologii spun că intensificările vântului pot atinge şi depăşi la rafală 50-60 de kilometri, viscolind sau spulberând zăpada. Vizibilitatea în zonă scade local sub 200 metri şi izolat sub 50 metri.

De asemenea, atenţionare cod galben de viscol care a fost prelungită sâmbătă pentru 22 de judeţe din estul şi centrul este în vigoare până duminică la ora 22.00.

Avertizarea vizează judeţele Suceava, Botoşani, Harghita, Neamţ, Iaşi, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Braşov, Covasna, Bacău Vaslui, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Ialomiţa, Constanţa şi Tulcea.

În aceste zone vor fi perioade în care vântul va avea intensificări, cu viteze de 50-60 km/h şi, pe arii restrânse, 70-75 km/h, spulberând şi troienind zăpada, potrivit reprezentanţilor ANM.

În Moldova, Dobrogea, estul Munteniei şi local în Carpaţii Meridionali şi Orientali, temporar va mai ninge şi se va depune strat nou de zăpadă.

Ninsori, în general slabe cantitativ, se vor semnala la nivel local şi în regiunile centrale şi în restul regiunilor sudice, iar în extremitatea de sud-vest a teritoriului vor mai fi unele intensificări ale vântului, precizează meteorologii.

Meteorologii au emis, sâmbătă dimineaţă, şi un cod galben de vreme geroasă în toată ţara până pe 9 ianuarie inclusiv, temperaturile urmând să coboare frecvent la -25 de grade.

„Vremea va fi geroasă în cea mai mare parte a ţării, atât ziua, cât şi noaptea. Astfel, maximele diurne se vor situa frecvent între -16 şi -10 grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între -25 şi -15 grade”, avertizează meteorologii.

ANM precizează că vremea geroasă va persista în majoritatea regiunilor şi pe parcursul săptămânii viitoare.