hillary-clinton

Suporterii lui Bernie Sanders, învins de Hillary Clinton în competiția pentru poziția de candidat la președinția SUA din partea Partidului Democrat, și-au exprimat sâmbătă furia și sentimentul că au avut dreptate, după dezvăluirile Wikileaks de vineri, transmite Reuters, conform flux24.ro

Vineri, la numai câteva ore după ce Statele Unite au acuzat oficial Rusia că a condus sau coordonat atacuri cibernetice împotriva unor organizații politice americane, site-ul Wikileaks a publicat sute de e-mailuri ale lui John Podesta, șeful de campanie al candidatei democrate. Unele dintre acestea conțin remarci făcute de Clinton în 2013 și 2014, după încheierea mandatului ei de secretar de stat, în întâlniri private cu bancheri și oameni de afaceri, pentru care a fost plătită.

Clinton a refuzat să facă publice discursurile sale, dar transcrierile de pe Wikileaks — a căror autenticitate nu a putut fi verificată și pe care campania democrată a refuzat să le confirme — arată că ea sprijină comerțul global neîngrădit și interesele marii finanțe, ceea ce ar putea-o costa voturi din partea simpatizanților lui Sanders, tineri și cu opinii de stânga. Clinton visează la o piață comună bazată pe liberul schimb și consideră că industria financiară trebuie lăsată să se autoreglementeze, notează și AFP. Recent, în timpul campaniei electorale, ea s-a pronunțat însă împotriva Parteneriatului Trans-Pacific, tratatul de liber schimb dintre SUA și 11 țări din zona Pacificului.

„Este o ilustrare foarte clară a motivului pentru care există o neîncredere fundamentală a progresiștilor în Hillary Clinton”, a declarat președinta unei organizații de lobby, citate de Reuters. Clinton s-a străduit să fie credibilă pentru așa-numiții progresiști și a adoptat unele dintre pozițiile lui Sanders după ce l-a învins în competiția internă și a devenit adversara republicanului Donald Trump în lupta pentru Casa Albă. Șeful unei organizații progresiste a declarat agenției de știri menționate că mulți alegători din generația născută la sfârșitul mileniului al doilea ar putea să nu se prezinte la vot, din cauza dezamăgirii provocate de Clinton. Reuters citează și comentarii în acest sens ale unor utilizatori obișnuiți ai rețelei sociale Facebook.