Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la inmatricularea masinilor, inlocuind actuala taxa auto, informeaza Mediafax.

Informatia a fost confirmata de ministrul Mediului, care a precizat ca noul sistem de taxare va fi introdus la 15 martie, pana atunci Guvernul urmand sa definitiveze si normele de aplicare.

taxa-auto

Noua taxa auto va fi adoptata azi, in sedinta de Guvern

Noua taxa auto va fi aprobata de Guvern in sedinta de astazi, prin ordonanta de urgenta. Specialistii spun ca timbrul va incuraja importurile de masini second-hand, dar va pune in pericol afacerile producatorilor de masini noi.

 

Dupa intrarea in vigoare a timbrului de mediu, inregistrarea masinilor vechi si foarte vechi (non-euro) va fi mai ieftina, in timp ce inmatricularea autovehiculelor noi se va scumpi usor.

Mai exact, timbrul de mediu vine cu o formula de calcul diferita, taxa va scadea cu 60% pentru mașinile cu motor Euro 2, cu 80% pentru cele cu motor EURO 1 și cu 90% pentru non-euro.

In schimb, pentru masinile Euro 4 si Euro 3 se va plati in medie cu 10 % mai mult. Timbrul de mediu se va achita o singura data, indiferent daca mașina va fi revanduta.

Premierul Victor Ponta a declarat saptamana trecuta ca, pentru prima data, se vor acorda prime persoanelor care inmatriculeaza masini electrice sau total nepoluante. Ministrul Mediului și Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat ca cei care au achitat deja o taxa auto nu vor mai plati și timbrul de mediu pentru 2013. Ordonanta de urgenta intra in vigoare imediat dupa publicarea ei in Monitorul Oficial.