jane-fonda

Jane Fonda a vorbit despre experiențele dureroase din trecutul ei. Actrița în vârstă de 79 de ani a mărturisit că a fost violată și abuzată sexual în copilărie, relatează People.com, conform libertatea.ro

Într-un interviu, actrița americană a vorbit despre ”dimensiunea uriaşă în care patriarhatul le afectează pe femei”, dezvăluind că a fost violată în copilărie.

”Am fost violată, am fost abuzată sexual în copilărie şi am fost concediată pentru că nu am vrut să mă culc cu şeful meu. Am crezut mereu că era vina mea. Am crezut că nu am făcut sau nu am spus ceea ce trebuia”, a declarat Jane Fonda, într-un interviu acordat actriței Brie Larson pentru The EDIT.

Jane Fonda a mărturisit că trecutul ei dificil a făcut-o să devină o activistă atât de înfocată privind drepturile femeilor. Actriţa sprijină mişcarea V-Day, care militează pentru oprirea violenţelor comise asupra femeilor şi fetelor. În 2001, ea a înfiinţat Jane Fonde Center fo Adolescent Reproductive Health, o asociaţie care ajută la prevenirea sarcinilor în rândul adolescentelor americane.

”Cunosc fete care au fost violate şi care nici măcar nu îşi dădeau seama că au fost victimele unui viol. Ele îşi spun: Trebuie să se fi întâmplat astfel pentru că am spus ‘Nu’ într-o manieră eronată”, a adăugat Jane Fonda.

Actrița a afirmat că vrea să le ajute pe victimele unor astfel de abuzuri ”să îşi dea seamă că (violul şi abuzul, n.r.) nu se întâmplă din vina lor”.

”Am fost violate şi asta nu e ceva corect”, a mai spus actriţa.

jane-fonda

Legendara Jane Fonda, fiica faimosului Henry Fonda, a absolvit celebrul colegiu american Vassar şi a studiat artele la New York. A fost nominalizată de şapte ori la Premiile Oscar şi a câştigat două dintre ele pentru rolurile din „Julia” şi „Întoarcerea acasă”, pe lângă alte trei prestigioase Globuri de aur. Deasemenea a primit de două ori premiul Academiei Britanice de Film (BAFTA) pentru rol principal şi a fost desemnată, în 1972, actriţa mondială favorită.