erdogan-turkey-coup-768x500Pentru miile de turci care s-au adunat marţi seara în faţa Primăriei din Istanbul, nu există decât un mare om spre care se îndreaptă. În capătul străzii este o imagine gigant a lui Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, care privi în jos mulţimile, scrie The Guardian, în pagina electronică.

Printr-un mesaj trimis de guvern, mulţimile s-au adunat în ceea ce oficialii au numit “paza democraţiei” – o respingere publică a tentativei de lovitură de stat de săptămâna trecută şi într-un spectacol de sprijin pentru sistemul politic din Turcia. Mulţi au fost însă acolo pentru un politician, în special. “Ne place atât de mult preşedintele nostru”, a spus Ersin Korkmaz, un funcţionar public în vârstă de 29 de ani, care a fost îmbrăcat într-un steag turcesc şi era însoţit de cele două fiice ale sale. “Este cel mai bun lider al nostru, de la Mahomed Cuceritorul”, a adăugat Korkmaz, referindu-se la sultanul care a cucerit Constantinopolul în 1453.

Popularitatea de durată a lui Erdoğan îi lasă perplecşi pe unii observatori occidentali, care îl cunosc în principal pentru acţiunile sale din ce în ce mai autoritare. În ultimele zile, liderii occidentali au tras un semnal de alarmă cu privire la epurările de după tentativa de lovitură de stat. De sâmbătă aproximativ 35.000 de ofiţeri, soldaţi, poliţişti, judecători, procurori, profesori şi decani de universităţi au fost reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi în timp ce Erdoğan încearcă să izoleze orice persoană pe care guvernul său o percepe ca pe o ameninţare. Dar, în faţa primăriei mulţimile îl privesc în principal ca pe un salvator. “Unii oameni îl numesc dictator, dar aceia dintre noi care i-au văzut pe liderii anteriori ştiu că nu este”, a declarat Adem Cankaya, un şofer în vârstă de 42 de ani. “Și de aceea au votat pentru el. Până la ultima noastră suflare suntem aici pentru Erdoğan.”

Citiți articolul integral pe curentul.ro