Presedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala, a declarat, miercuri, ca nu ia in calcul demisia de onoare, precizand ca decizia de revocare a sa de la conducerea Consiliului Superior al Magistraturii putea fi luata pana luni, data de la care si-a inceput mandatul.

„Nu este o optiune demisia, nu s-a solicitat revocarea mea, s-a solicitat revocarea hotararii prin care am fost aleasa, este o diferenta, ca si act administrativ o hotarare poate fi revocata de organul emitent pana la momentul in care intra in circuitul civil si incepe sa produca efecte juridice. Acest moment s-a produs luni, practic mandatul de presedinte a inceput sa curga, posibilitatea de a revoca o astfel de hotarare subzista numai pana in ziua de luni”, a precizat Oana Schmidt-Haineala, citata de Agerpres.

In ceea ce priveste acuzatiile magistratilor, potrivit carora prin alegerea unui procuror in functia de presedinte CSM se incalca legea, Oana Schmidt-Haineala a precizat ca aceasta este o cutuma, Legea 317/2004 privind functionarea Consiliului prevede ca presedintele si vicepresedintele trebuie sa provina din sectii diferite, respectiv unul sa fie judecator, iar altul procuror.

„Consider ca nu s-a incalcat absolut nicio procedura, de altfel in reactiile publice ale unor asociatii profesionale, respectiv AMR si UNJR, nu am vazut invocate vicii de procedura, ci in principal un argument cutuma”, a completat presedintele CSM.

In legatura cu declaratiile potrivit carora hotararea de revocare a sa din functia de presedinte CSM nu s-ar fi votat, Oana Schmidt-Haineala a tinut sa precizeze ca in situatia in care unii membri nu isi predau buletinele de vot, situatie fara precedent in ultimii doi ani, se intocmeste un proces verbal care constata acest lucru si se verifica daca au existat suficiente voturi in raport cu cvorumul de sedinta pentru a se lua o decizie. Ea a subliniat ca dezbaterile sunt inregistrate, astfel se poate verifica situatia.

In plus, presedintele CSM a subliniat ca declaratiile unui reprezentant al Executivului, care este si membru al Consiliului, ar trebui sa fie mai echilibrate, facand referire la ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, care sustine ca este de „bun simt” ca un judecator sa conduca Consiliul Superior al Magistraturii. Seful CSM a adaugat ca desi nu poate vorbi despre o presiune politica, a remarcat o presiune mediatica fantastica prin care, in opinia sa, se incearca „un soi de manipulare mediatica a magistratilor si a opiniei publice”.

„Sigur ca a fost un an cu foarte multe evenimente turbulente, este normal ca atunci cand se intampla niste lucruri care nu s-au mai petrecut sa se iste tot felul de reactii, dar as fi vrut foarte mult ca in cursul verii trecute cand au fost atacuri directe la adresa judecatorilor si procurorilor sa fi vazut reactii energice ale asociatiilor profesionale pentru ca este principalul scop pentru care ele functioneaza. (…) Eu nu am plecat de la premisa unui razboi, nu stiu daca ne aflam intr-un razboi”, a completat Oana Schmidt-Haineala.

Marti, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru a declarat ca desi legea nu prevede ca un judecator sa fie ales in fruntea CSM, acest lucru nu a fost mentionat „pentru ca s-a parut ca este o chestiune de bun simt care a fost respectata anual”.

„Observ ca nici corpul de procurori nu doreste aceasta rocada, observ ca nici sensul legii nu este respectat, atata vreme cat mandatul este de un an, observ ca prezenta la varful CSM in aceasta formula este contestata si de judecatori si de procurori, observ ca nu s-au pus in discutii programele, sub motiv ca nu este concurs, si imi vine in minte selectia procurorilor, cand s-au trimis intrebari in toata republica, la societatea civila, cine are de intrebat sa-i intrebe, in conditiile in care legea le dadea exclusiv in sectia de procurori aceasta competenta”, a punctat Mona Pivniceru, intr-o interventie la Antena3.

 

1 COMENTARIU

  1. Judecatorii si procurorii sunt toti magistrati, cei care au gasit un motiv de disputa, sunt cei care vor altceva si nu independenta justitiei. Iata, cum ies la iveala uneltele mafiotilor. Nu va lasati tineri magistrati, dreptatea si adevarul e de partea voastra. Nu cedati in fata presiunii mediatice mafiotice.

Comentariile sunt închise.