Ceremonia de investire in functia de presedinte a lui Barack Obama incepe luni, la ora locala 11.30 (18.30, ora Romaniei), in fata Capitolului, sediul Congresului american.

Presedintele Barack Obama va depune juramantul, luni, in aer liber, in fata a sute de mii de persoane reunite pe imensa esplanada „Mall”, la Capitoliu. El va sustine, ulterior, un discurs, in care va dezvalui viziunea sa pentru urmatorii patru ani.

 

 

LIVE VIDEO 1

LIVE VIDEO 2

Barack Obama a depus, duminica, juramantul pentru cel de-al doilea mandat de presedinte al Statelor Unite ale Americii, intr-o ceremonie privata organizata la Casa Alba. Luni, la ora 11 in fata Capitoliului din Washington, va fi organizata o a doua ceremonie de depunere a juramantului unde sunt asteptati sa participe cateva sute de mii de americani.

„Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn sa-mi indeplinesc cu fidelitate functiile de presedinte al SUA, si, cu toata masura mijloacelor de care dispun, sa pastrez, sa protejez si sa apar Constitutia SUA”, a rostit, duminica, Barack Obama, al 44-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii.

Inaintea presedintelui Americii a depus juramantul vicepresedintele Joe Biden, pentru cel de-al doilea mandat la Washington, in fata judecatoarei de la Curtea Suprema Sonia Sotomayor. Ceremonia prin care Joe Biden a jurat sa apere Constitutia a avut loc la resedinta vicepresedintelui, informeaza Observatorul Naval, citat de Mediafax.

Primul mandat al lui Barack Obama urma sa se incheie in 20 ianuarie, insa pentru ca data pica duminica, s-a decis organizarea a doua ceremonii, una privata tinuta duminica si alta publica in 21 ianuarie, organizata de un comitet insarcinat special cu aceasta misiune. Si in 2009, la primul mandat, Barack Obama a fost nevoit sa depuna juramantul de doua ori, atunci cand John Roberts, primul judecator al Curtii Supreme insarcinat cu investirea noului presedinte, a pronuntat gresit cuvintele juramantului, iar presedintele le-a repetat. Imediat dupa aceea, John Roberts a fost nevoit sa mearga la Casa Alba unde s-a repetat depunerea juramantului.

La ceremonia din 21 ianuarie sunt asteptati sa participe, pe langa un numar mare de americani, si cei patru fosti presedinti ai SUA, aflati in viata, George W. Bush, Bill Clinton, George Bush si Jimmy Carter.