Alianta Romania Dreapta aduce in fata opiniei publice cateva nume noi printre care Mihai Razvan Ungureanu sau Adrian Papahagi dar mentine majoritatea parlamentarilor PDL si a liderilor controversati precum Elena Udrea, Roberta Anastase, Ioan Oltean sau Wiliam Branza desi ARD a infiintat o comisie de etica, menita sa cearna pe baza unor criterii de integritate. Printre candidati se afla ingineri, economisti si juristi.
La fel ca si adversarii politici, liderii ARD au preferat sa-si asigure colegii eligibile in loc sa intre in competitie reala cu USL.
Negocierile pentru candidaturile parlamentare au creat tensiuni in ARD. Astfel la Arad, candidatura lui Mihai Razvan Ungureanu a creat un adevarat razboi public intre liderii PDL Gheorghe Falca si Gheorghe Seculici. Falca i-a propus lui MRU un post de senator in colegiul 1 stricand planurile lui Seculici.
Dupa ce liderii ARD si-au negociat si batut in cuie colegiile, a urmat etapa selectarii candidiaturilor prin comisia de etica. Alianta a anuntat cu surle si trambite infiintarea comisiei condusa de Monica Macovei insa deciziile acesteia nu au fost respectate de conducerea centrala. Principalele criterii de integritate prevad ca nu pot candida pe listele ARD urmatoarele persoane: condamnate definitiv, arestate preventiv, trimise in judecata sau care au averi disproportionate, care au incheiat contracte netransparente cu statul, au colaborat cu Securitatea, au trecut de la un partid la altul.
La doar zi dupa prezentarea criteriilor de integritate, Forta Civica ii sustine pe Stefan Pirpiliu si Danut Liga (fosti pedelisti) drept candidati la alegerile parlamentare. Mihai Razvan Ungureanu declara la vremea respectiva ca „traseismul este o tema falsa” pentru ARD si ca Forta Civica va avea usile deschise pentru politicieni cu experienta. Dupa lungi negocieri, Forta Civica a renuntat la candidaturile celor doi parlamentari.
Comisia de etica a Aliantei Romania Dreapta a respins 36 de candidaturi insa o mare parte din cei care au primit aviz negativ candideaza la alegerile parlamentare, fiind girati de catre conducerea ARD.
Unul dintre respinsi dar care se regaseste pe lista este liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu. In vara, Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta unei diferente semnificative intre averea dobandita si veniturile realizate de catre Cristian Radulescu si a cerut confiscarea a peste 120.000 de euro.
Un alt candidat respins de catre comisia de etica este Marinica Cazacu, liderul PDL Ialomita, care fost trimis in judecata in 2008 pentru abuz in serviciu.
La fel si Mircia Muntean, cunoscut ca traseist politic, fost membru PNL, care a trecut la UNPR si in vara, dupa pierderea cursei pentru Consiliul Judetean Hunedoara, s-a inscris in PDL.
Totodata aviz negativ au primit si parlamentarii pe diaspora William Brinza si Viorel Badea insa la interventia presedintele PDL, Vasile Blaga, Comisia de etica a dat unda verde acestor sa intre in competitia electorala.
Nume controversate ca Elena Udrea, Roberta Anastase, Ioan Oltean sau Florin Popescu au fost validati de catre Comisia de Etica si candideaza pentru noi mandate.
Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea nu se bucura de o imagine favorabila, fiind acuzata in presa ca a acordat o serie de contracte discutabile in perioada de ministeriat.
De numele Robertei Anastase este legat scandalul numararii voturilor la legea pensiilor iar numele seful PDL Bistrita, Ioan Oltean, a fost implicat intr-un scandal mediatic in care sotia sa a fost acuzata ca a beneficiat de contracte cu statul in timpul guvernarii PDL.
Fostul presedinte CJ Dambovita, Florin Popescu, s-a inscris in cursa pentru un fotoliu de parlamentar. Popescu este poreclit de presa locala „Nasul” si cunoscut ca abonat pe vremea guvernarii Boc la fondurile guvernamentale si cele europene.
Popescu a detinut societate de constructii PROCOR SA apoi si-a vandut actiunile tatalui sau. PROCOR a incasat zeci de milioane de lei din contracte cu bani publici- cele mai multe fiind incheiate cu compania Lucrari Drumuri si Poduri SA detinuta tocmai de Consiliul Judetean Dambovita.
Ca si liderii USL, greii din PDL si-au asigurat noile mandate in Parlament, candidand in colegii sigure si fara adversari puternici.
liderul PDL, Vasile Blaga, a renuntat la colegiul sau din Bucuresti unde a fost ales senator in 2008 si va intra in lupta electorala in Timis. Blaga candideaza in Colegiul 3, in zona Sannicolau Mare – Deta si il are contracandidat de la USL pe consilierul judetean PSD Marcel Suciu.
Liderul Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu s-a decis asupra colegiului nr 1 de senator din Arad. De altfel judetul a ramas sub inflenta PDL avandu-l pe Gheorghe Falca drept primar si pe Nicolae Iotcu liderul Consiliul Judetean.Ungureanu il are contracandidat pe fostul senator PDL care a plecat la PNL- Ovidiu Marian.
Si liderul partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, a preferat Aradul , acesta intrand in competite pentru un mandat de deputat in colegiul 1. Neamtu il are drept contracandidat pe vicepresedintele PSD, Arad, Flavius Maduta.
Elena Udrea a parasit colegiul de deputat din Bucuresti si a ales o zona sigura in Neamt cu ajutorul lui Gheorghe Stefan (Pinalti). Astfel Udrea va candida in colegiul 4 si se va lupta cu istoricul Liviu Bratescu, sustinut de catre PNL. Cum judetul Neamt este fieful lui Gheorghe Stefan, Udrea nu va intampina greutati in a-si obtine un nou mandat in Parlament.
Ioan Oltean isi mentine colegiul 3 de deputat si lupta pentru acesta cu un cantaret de muzica populara, Alexandru Pugna, care este si vicepresedinte al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.
Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara candieaza pentru un nou mandat de deputat in colegiul 6, Timis si se va confrunta cu presedintele Tineretului Social Democrat Timis, Catalin Tiuch (PSD).
Nu informati corect deoarece Roberta Anastase a primit verdict de nevinovata de Curtea suprema de justitie in cazul votului de care sediscuta in articol.
La citi controversati sunt pe listele USL, ARD-ul sunt mici copii !!
Daca am fi sinceri, mai ales cei care sustin tabara adversa? Am vedea ca o parte dintre cei 36, pe bune nu ar trebui sa mai candideze: Cei care au dobandit averi pe care nu le pot justifica. Cei aflati in conflict de interese. Cei cu condamnari penale sau in procese penale. O parte dintre acestia, nu zic, ca ar fi niste sfinti! Dar s-a creiat o lumina proasta asupra lor mai ales in timpul guvernari Boc. Datorita si mediatizari excesive a adversarilor politici, pe la unele televiziuni aservite! Normal, toti politicieni care se stiu patati, ar trebui sa renunte. Multumindu-se cu ce au „agonisit” pana acum.
🙁
acestea snt cele 12 criterii ale Comisiei de Etica:
1. sa nu fi fost condamnat penal definitiv pentru o infractiune savarsita cu intentie in Romania sau in orice alta tara democratica;
2. sa nu fie arestat preventiv sau sa nu fie trimis in judecata pentru o infractiune savarsita cu intentie in Romania sau in orice alta tara democratica;
3. sa nu existe indicii temeinice privind comiterea unor fapte penale de coruptie, frauda, crima organizata sau alte fapte grave de natura penala, care prejudiciaza grav credibilitatea candidatului si a Aliantei; sa nu existe indicii temeinice privind fraudarea votului, potrivit legii;
4. sa nu fi fost declarat incompatibil prin decizii definitive si irevocabile ale instantelor judecătoresti pe baza sesizărilor Agentiei Nationale de Integritate sau prin decizii ale ANI ramase definitive prin necontestare;
5. sa nu fi savarsit, in exercitarea functiei publice, fapte contrare prevederilor legale privind conflictul de interese; sa nu existe indicii temeinice privind incheierea ilegala, netransparenta sau preferentiala de contracte de afaceri cu institutii publice.
6. sa nu existe impotriva sa o constatare a Agentiei Nationale de Integritate transmisa instantelor de judecata sau ramasa definitiva privind existenta unei diferente semnificative intre averea dobindita si veniturile realizate, potrivit art. 18 din Legea 176/2010.
7. sa nu aiba calitatea de lucrator, colaborator sau asimilat colaborator al Securitatii constatata prin decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila; constatarea nedefinitiva a calitatii de lucrator, colaborator sau asimilat colaborator al Securitatii de catre Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii poate fi criteriu de respingere a candidaturii, daca inca din aceasta etapa procedurala prejudiciaza grav credibilitatea Aliantei;
8. sa nu fi ocupat functii politice de conducere retribuite in aparatul central sau local al Partidului Comunist Roman;
9. sa nu fi initiat sau participat la actiuni cu caracter rasist, xenofob sau antisemit;
10. sa nu fi incalcat grav normele de morala publica in exercitarea unor functii in institutiile publice; sa nu fi dat dovada de comportament public indecent, violenta fizica sau amenintari la integritatea fizica a oricarei persoane; sa nu aduca prin candidatura sa prejudicii de imagine formatiunilor partenere ale Aliantei.
11. sa nu fi trecut de la o formatiune la alta in cadrul Aliantei;
12. sa nu fi migrat in mod repetat de la o formatiune politica la alta in ultimii 5 ani.
–––-
Incadrati-i voi pe cei care-i considerati controversati si sa vedem ce lista ramane.
Daca nu sunteti de acord cu setul de reguli, daca vi se par prea putine sau prea permisive, puteti sa-i scrieti dnei Macovei direct sau pe blog:
http://www.monica-macovei.ro/blog/2012/09/30/cele-12-criterii-de-integritate-ale-aliantei-romania-dreapta-ard-pentru-selectarea-candidatilor-la-alegerile-parlamentare-din-9-decembrie-2012/
Fata de prestatia profesionala in ministerele pe care le-a condus dna Udrea, eu nu gasesc niciun proiect notabil util si de substanta marca Udrea, gandit de ea, o idee macar buna daca nu revolutionara.
La ministerul dezvoltarii au lucrat echipe de oameni, de profesionisti care au avut sarcina de a elebora proiecte care ulterior sa fie sustinute politic de catre minstru, adica de catre dna Udrea adaugandu-si astfel puncte la imaginea publica, pentru ca acesta a fost scopul, de fapt. La turism, la fel.
Cam atata despre competentele ministeriale vizibile ale dnei Udrea. Cele invizibile nu pot fi subliniate tocmai datorita caracterului lor inefabil si translucid.
Ca om politic insa, ca si loialitate fata de partid, este o leoaica nascuta in capricorn. Si are si bani. Nu sunt multi ca ea.
Despre activitatea sa ca reprezentant al colegiului care a propulsat-o in prezentul Parlament nu putem avea decat un singur comentariu retoric: atat de bine s-a descurcat incat acuma a fost nevoita sa „fuga” efectiv intr-un fief PDL din Moldova.la nea Pinalti.
Si cazul ei nu este deloc singular dar ea este o tinta a atentiei sporite a publicului pentru ca si-a dorit-o si a facut tot ce era necesar sa o obtina. Si a si reusit.
Roberta Anastase, Ioan Oltean
sustinerea lor va colora imaginea partidului, de la roz pentru aplaudaci si nulitati convenabile la maron-cacaniu pentru cei realisti. Din pacate, Cezar Preda va beneficia si el de cativa „stropi” de maron-cacaniu.
Wiliam Branza: nu convinge
Mi-e greu sa am o opinie despre acei candidati pe care autorul (redactia) ii considera controversati.
Ma explic : ce sa cred eu realmente despre doamna Roberat Anastase careia i se reproseaza un singur lucru : numaratoarea voturilor ? Dar, nu doamna Anastase a numarat voturile, ci chiar un deputat penelist ! Se pare ca modul in care s-a facut atunci numaratoarea era o uzanta curenta in parlament. In plus USLa a adus cazul in fata Justitiei, dar aceasta nu a gasit nimic de incriminat in faptele doamnei Anastase. Am constatat insa ca doamne Anastase ii sta ca un ghimpe-n ochi copylotrului si ca el a orchestrat campania impotriva acestei doamne. Nu cred ca termenul de „controversat” e cel potrivit pentru o campanie de presa marca Grivco.
Despre doamna Udrea a carei prezenta si mod de a vorbi jeneaza actuala putere, nu stiu ce sa spun, dar cred cu tarie ca DACA USL ar fi avut INTR-ADEVAR probe incriminatorii impotriva doamnei Udrea nu s-ar fi jenat sa le uzeze cu surle si tobe. Doamna Udrea mi s-a parut o persoana dinamica, animata de cea mai buna credinta ca sa faca ceva in ministerul pe care l-a condus. Sigur ca asta jeneaza mai ales pe cei care n-au facut si nu fac nimic util. Campania impotriva doamnei Udrea seamana – pastrand proportiile – cu cea de denigrare a Presedintelui Basescu. Dar schema aceasta o regasim nu numai in plan politic. Sa ne amintim cele mai recente campaniile de murdarire a domnilor Patapievici si Cartarescu. Cu ei, romanii ar trebui sa se mandreasca, dar presa aservita vrea altceva.
Noroi ! noroiul acopera totul si omul cinstit si canalia penala, si pe cel responsabil si viciosul in ale hotiei. Toti sub noroiul improscat in scopul camulflarii adevaratelor lichele. Pentru ca astfel prezenjtati, toti se aseamana. Cum sa mai deosebesti binele de rau ?
Actiune uslamista de tip kgbist reusita !
nu sunt ei de vina,fraierimea care ii voteaza(adica bugetarii si tiganii)
Pleaca ai nostrii,vin ai nostrii….mama lor de hoti!!!!!
Vai de noi si de tarisoara noastra!
cititi si articolul simetric, despre candidatii USL si comparati. Nu cred ca se poate pune semnul egalitatii intre „ai nostri” si „ai nostri”. Eu vad o diferenta intre „controversata” Anastase, dintr-o parte, si „controversatul” dan voiculescu din cealalta parte. Ambii catalogati drept „controversati”. Eu fac diferenta si mai cred ca nu exista nici om fara defecte, nici situatiii perfecte, nici rai pe pamant. Nu aleg intre doua rele, ci aleg intre proiecte si grad de credibilitate. Aleg in perspectiva interesului general si al tarii mele.