1452504099396-cereale-S4

 

Statele Unite ale Americii nu vor accepta implementarea sistemului european de protectie a produselor agro-alimentare prin indicatii geografice, in viitorul Acord transatlantic de liber-schimb (TTIP) UE-SUA, negociat in prezent intre guvernul de la Washington si Comisia Europeana – a declarat, joi, la Bucuresti, Michael Scuse, adjunctul secretarului american pentru Agricultura, conform hotnews.ro.

Sistemul european de protectie a produselor traditionale a instituit o suita de indicatii geografice prin care denumirea unui produs este ferm legata de locul de productie. Astfel, produse romanesti ca Salamul de Sibiu sau Magiunul de Topoloveni pot fi comercializate in UE doar daca au fost produse in Romania, in anumite zone indicate.

In schimb, americanii se opun ca acest sistem sa fie instituit si in comertul UE-SUA, prin viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), partea americana optand doar pentru un sistem de marci inregistrate, in care protectia unui produs original pe piata se face doar prin denumirea sa comerciala, inregistrata de o firma.

Michael Scuse, al doilea om din Guvernul SUA in materie de agricultura, a stat de vorba, joi, la Bucuresti, cu cativa jurnalisti romani, printre care si reporterul HotNews. Reporterii de la mai multe publicatii romanesti – HotNews, TVR, Agerpres, Agro TV si Agro Financiar – au adresat intrebari prin rotatie.

Oficialul american a raspuns si altor intrebari despre subiecte controversate pe relatia SUA – UE.

Un alt exemplu este cultivarea plantelor rezultate din biotehnologii, Scuse recomandand europenilor culturile de organisme modificate genetic (OMG), aratand ca asa poate fi crescuta productia pentru a raspunde nevoilor alimentare ale unei populatiei globale in plina ascensiune.

Citiți articolul integral pe hotnews.ro