Steaua va fi exclusă din cupele europene între un an și 5 ani, potrivit lui Adalbert Kassai, secretar General al Federației Românie de Fotbal. Decizia în cazul Stelei se va lua de către UEFA, conform regulamentărilor în vigoare la nivelul fotbalului european.

Magica SteauaEchipa Steaua București riscă să fie sancționată de forul european cu exlcuderea din Cupele Europene, după decizia instanței supreme de marți de a îl condamna pe Gigi Becali în dosarul „Valiza”.

„Steaua e în momentul asta în mâna celor de la UEFA și la mâna celor de la Ligă. Pe plan european, excludere! Aici, la noi, în România, o mai bâjbâim noi. Probabil că n-o să fie în stare Liga să o excludă pe Steaua”, a declarat Adalbert Kassai, secretar General al FRF, într-un material difuzat de România TV. Acesta a afirmat că Steaua poate fi exclusă pe o perioadă ce poate varia între unul și cinci ani.

„Acceptarea Stelei in Champions League se va face conform regulamentului in vigoare al Champions League. Momentan, UEFA nu face niciun alt comentariu legat de acest subiect”, au transmis pentru HotNews.ro reprezentantii forului fotbalistic european, indicand si articolele care ar putea lasa Steaua in afara Ligii Campionilor. Potrivit articolelor din regulamentul UEFA campioana Romaniei poate fi exclusa din competitia continentala pentru ca a fost implicata direct sau indirect intr-o activitate de influentare a unui meci, insa decizia finala va fi luata doar de UEFA. In acest caz, motivarea deciziei din dosarul „Valiza” ar putea cantari decisiv, deoarece o parte din faptele comise de Becali s-au petrecut anterior intrarii in vigoare a articolului esential din regulamentul UEFA.

Ce spune regulamentul UEFA in legatura cu problema Stelei – Articolul 2, litera g:

„Un club nu va putea participa in Champions League in cazul in care a fost implicat direct sau indirect in orice activitate care vizeaza aranjarea sau influentarea rezultatului unui meci la nivel national sau international, dupa intrarea in vigoare a articolului 50(3) din Statutul Uefa [n.r. 27 aprilie 2007]”.

In acest caz, conform regulamentului UEFA, „pedeapsa se va intinde pe o perioada de un an de zile (n.r. un sezon competitional)”.

La momentul producerii faptelor pentru care s-a dat condamnare in dosarul „Valiza”, Gigi Becali nu detinea nici o functie oficiala in structura clubului Steaua, insa controla indirect activitatile de la club prin cunostintele si rudele sale.

Mai mult, Teia Sponte, condamnat si el la doi ani cu suspendare pentru complicitate la dare de mita in dosarul „Valiza”, era la momentul producerii faptelor vicepresedintele Consiliului de Administratie al clubului Steaua, deci implicat direct in activitatile formatiei din Ghencea.
Articolul din regulamentul UEFA contine o prevedere ce s-ar putea dovedi decisiva pentru soarta clubului din Ghencea.

Astfel, punctul g) al articolului 2 spune ca pentru a participa in Champions League, o echipa nu trebuie sa fi fost implicata direct sau indirect in activitati de aranjare sau influentare a unui meci, ulterior intrarii in vigoare a articolului 50, alineatul 3 din Statul UEFA, adica dupa 27 aprilie 2007.

In dosarul „Valiza” in care a fost condamnat pentru mita, Becali a fost acuzat de procurori pentru doua fapte petrecute in doua momente diferite – una dupa si alta inainte de intrarea in vigoare a acelui articol invocat de Uefa: situatia premierii jucatorilor U Cluj – in mai 2008 – si situatia premierii jucatorilor echipei Gloria Bistrita – in 2006.

Instanta, in decizia pronuntata marti, a considerat ca premierea este mita, insa, pana la publicarea motivarii deciziei luata de completul de cinci judecatori de la Inalta Curte – nu putem sti cu siguranta daca Becali a fost condamnat pentru ambele momente – 2008 (U Cluj) si 2006 (Gloria Bistrita).

Daca, sa zicem, judecatorii au considerat ca doar fapta din 2006 a fost probata in instanta si, in consecinta, l-a condamnat pe Becali doar pentru safavarsirea acelei fapte, anterioare intrarii in vigoare a acelui articol mentionat in regulamentul UEFA, Steaua ar putea scapa de rigoarea regulamentului.

Pe de alta parte, avand in vedere ca Instanta Suprema a dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro folosita la tentativa de premiere a jucatorilor de la U Cluj (mai 2008), exista putine sanse ca decizia de condamnare sa nu vizeze si acesta fapta.

In orice caz, orice speculatie va fi inlaturata abia in momentul in care judecatorii de la Inalta Curte vor publica motivarea sentintei in dosarul „Valiza”.

Cazul Stelei este analizat de forul european, iar decizia finală va fi anunțată în zilele următoare. În cazul în care se va lua decizia de a exclude echipa de la participarea în competițiile europene, Steaua va pierde câștiguri de circa 20 milioane de euro.

9 COMENTARII

  1. Adrian, ca sa pricepi si tu, nu Gigi e buba, Teia Sponte este. Pe vremea valizei Teia era vicepresedinetele Stelei, deci … oficial al clubului care a fost si el condamnat in cazul asta la 2 ani inchisoare cu suspendare.

Comments are closed.