ponta-cianuraOrganizațiile non-guvernamentale care se opun realizării exploatării miniere de la Roșia Montană critică dur includerea proiectului în “Planul Național de investiții strategice și crearea de locuri de muncă” elaborat de Guvernul USL condus de Victor Ponta. Reprezentanții Asociației Aurarilor „Alburnus Maior” – organizație non-guvernamentală care se opune exploatării aurului cu cianuri de către firma canadiană Gabriel Resources – consideră că Victor Ponta încalcă principiul separației puterilor în stat, prin intenția de a propune o lege în interesul unui singur operator economic. În plus, aceștia cred că intenția Guvernului ridică serioase suspiciuni de corupție asupra unor membri ai Executivului care susțin interesele Gabriel Resources.

„Compania minieră canadiană Gabriel Resources se află în grave dificultăți financiare, prețul acțiunilor sale la bursa din Toronto netrecând de valoarea de 1.52 dolari canadieni pe acțiune, valoare extrem de mică ținând cont că acum doar șase luni se tranzacționau la un preț dublu. Acest picaj a venit pe fondul scăderii prețului de vânzare a aurului și al creșterii costurilor de producție a aurului la nivel mondial.

În acest context membrii Guvernului continuă seria de declarații și acțiuni întreprinse în folosul companiei canadiene Gabriel Resources, în vederea resuscitării interesului acționarilor și creditorilor externi pentru proiectul minier de la Roșia Montană. Această strategie este copiată după cea a lui Adriean Videanu care în 2010 a introdus în programul de guvernare proiectul de la Roșia Montană. Acest lucru s-a soldat la acea vreme cu o creștere masivă a valorii acțiunilor unei companii fără activitate concretă generatoare de profit”, se arată într-un comunicat de presă al Alburnus Maior.

„Includerea proiectului într-un “plan de creare de locuri de muncă” este un gest pur demagogic și o dovadă cât se poate de concludentă despre cât de desprins este autorul planului de realitățile socio-economice ale Roșiei Montane. La Roșia Montană locurile de muncă în domenii ca agricultura, turismul și alte servicii sunt blocate de peste 10 ani de autoritățile locale și județene prin planuri de urbanism ilegale”, susțin opozanții proiectului minier.
 
Lege specială dată în folosul unei singure companii

„După mai multe luni în care actualul guvern a căutat fără succes soluții de avizare a proiectului minier cu cianuri, Victor Ponta s-a inspirat din metodele guvernelor precedente. Prin urmare, se va propune o lege specială dată în folosul unei singure companii ce nu ar putea să își desfășoare activitatea în limitele legii. Pentru a justifica totuși diferența dintre planul său, și cel al lui Adriean Videanu sau Traian Băsescu, Victor Ponta anunță un artificiu exotic, și anume noi standarde de mediu. Însă aceste noi standarde de mediu nu provoacă nici o schimbare pentru proiectul minier, ci doar pentru felul în care el este văzut de Guvern. Compania nu a propus un nou proiect minier iar studiul de impact asupra mediului este același ca acum 9 ani.

Proiectul va fi în continuare blocat de societatea civilă atâta timp cât exploatarea se va face la suprafață prin distrugerea patrimoniului și alungarea oamenilor de pe proprietățile lor sau prin folosirea unei cantități record de cianură deversată în aer liber.

Alături de opoziția masivă manifestată de cetățeni față de planurile Guvernului de a aviza acest proiect printr-o lege specială se adaugă încă un impediment major pentru demersurile promovate nelegitim de Victor Ponta. Principiul separării puterilor în stat se traduce în imposibilitatea Parlamentului de a legifera acordarea de avize și permise ale executivului, unele chiar împotriva sentințelor judecătorești definitive și irevocabile. Însăși intenția de a propune o lege în interesul unui singur operator economic ridică serioase suspiciuni de corupție asupra membrilor Guvernului ce lucrează cu o intensitate fără precedent pentru interesele companiei canadiene”, se arată în comunicatul de presă.

“Ulciorul nu merge de multe ori la apă. La fel nici eforturile disperate ale politicienilor români de a salva compania canadiană nu vor ține la nesfârșit. Victor Ponta trebuie să se obișnuiască cu ideea că acest proiect nu se va face niciodată peste pământurile mele. Viitorul Roșiei Montane va fi valorificarea patrimoniului, turism și mici afaceri, nu cianură si distrugere. Este foarte dezamăgitor să vezi cum oamenii ce ar trebui să rânduiască țara se poartă ca niște slugi ale unei companii străine” a declarat Eugen David, președintele Asociației Alburnus Maior.

 
Ponta vrea să se spele pe mâini de Roșia Montană

ponta samsari 13 martieDupă ce ani de ani de zile a pozat în ecologist convins, gata să lupte împotriva proiectului de exploatare de la Roșia Montana, premierul Victor Ponta ar vrea ca începerea lucrărilor să nu fie asociată cu numele său. Astfel, el ca spus ieri că negocierile privind realizarea proiectul Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, dar lucrările de investiţie vor începe doar dacă Legislativul va lua o decizie favorabilă în acest sens.

Întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, când va fi demarat proiectul Roşia Montană, premierul a răspuns că Parlamentul trebuie să decidă „dacă va fi demarat”. „Din punctul de vedere al Guvernului, la începutul sesiunii parlamentare, va avea finalizat negocierea şi proiectul de lege”, a spus Victor Ponta.

Premierul a afirmat că Executivul a luat toate măsurile necesare, inclusiv cu privire la standardele de mediu, considerate nesatisfăcătoare în forma iniţială a proiectului. „Nu pot să vorbesc în numele Parlamentului, pot să vorbesc în numele Guvernului: cred că 13 ani de când se tot plimbă prin diverse structuri guvernamentale sunt e de ajuns. Cred că decizia finală într-un proiect atât de controversat, cu avantaje şi dezavantaje, poate fi luată doar de Parlament. Sunt convins că aici toată lumea, inclusiv preşedintele, va considera că e bine să avem o lege, că nu furăm cu legea, ci dimpotrivă, sprijinim cu legea, dar repet: noi am luat toate măsurile, în primul rând cele referitoare la standardele de mediu, după aceea cele referitoare la nivelul redevenţelor şi la participarea statului român, pe care le consideram – toate trei – nesatisfăcătoare în forma iniţială a proiectului. Dacă acum sunt şi s-a ajuns prin negociere la standarde satisfăcătoare, trimitem spre Parlament şi Parlamentul decide”, a afirmat premierul.
 
Lege nouă privind redevenţele

Ponta a mai anunțat că în acest an va fi finalizată şi probabil adoptată noua lege privind redevenţele. „În acest an vom finaliza – şi probabil vom şi adopta – noua lege privind redevenţele. Expiră cei zece ani din contractul din 2004 cu Petrom, practic, anul viitor România va avea redevenţe pentru toate resursele sale naturale – redevenţe la media europeană”, a precizat primul-ministru, la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema „Planului naţional de investiţii strategice şi creare de locuri de muncă”.

Pe 16 iunie, premierul a declarat că noua lege a redevenţelor, care va fi adoptată în 2014, urmează să prevadă crearea unui fond special, după modelul norvegian, iar din banii astfel încasaţi vor fi finanţate proiecte importante pentru ţară. „Anul viitor expiră cei zece ani conveniţi în acordul cu OMV în care nu puteam umbla la redevenţe. La anul viitor vom avea o nouă lege a redevenţelor, în care vom aplica media europeană. Nu spun că vom face cele mai mari redevenţe, că pleacă oamenii din ţară. Nu le vom mai face însă nici cele mai mici, va fi exact media mondială, astfel încât să existe interesul să rămână în ţară, să exploateze”, a declarat Ponta la RTV.

2 COMENTARII

  1. ..trebuie sa fim imbecili cu totii daca credem ca agariciul plagiator iubeste tara ….actorul asta se iubeste numai pe el si daciana lui cu plozii !

Comentariile sunt închise.