tara ca afaraÎi vezi aproape în fiecare cartier, de blocuri sau de case. Freacă toată ziua bordurile şi gardurile, cu berea în mănă. Habar nu ai din ce trăiesc şi nici nu ai timp să afli pentru că tu abia apuci să dormi suficient şi să ai o oră, două, pentru tine pe zi.

Emisiunea de la Realitatea TV, unde şapte băieţi vânjoşi au tăbărât pe Traian Băsescu a avut un moment care m-a enervat la culme.

A fost momentul în care Costică Rogozanu, un comentator cu idei socialiste mucegăite, a reproşat fostului preşedinte al României că, după zece ani de mandate Băsescu, România este ţara cu ”cel mai mic ajutor social”.

Degeaba a explicat fostul preşedinte că matematica e simplă: două milioane de oameni activi nu pot susţine pomeni sociale la infinit.

Nu ştiu din ce îşi câştigă existenta un comentator ca Rogozanu, care face toată ziulica propagandă socialistă şi e fascinat de lozincile cu folosite de Putin pentru manipula proştii prin Europa. Ştiu că eu lucrez de la 18 ani, cu carte de muncă, în mediul privat. Nu am cerut niciodată nimic de la statul român şi sper să nu ajung vreodată în situaţia să cer ceva.

Părinţii mei m-au educat că este ruşinos să primeşti ajutor de la stat.

Când m-am îmbolnăvit mi-am cumpărat medicamente la preţ întreg şi am preferat să merg la clinici private, pentru a evita mizeria şi haosul din sistemul de stat.  Am consumat, aşadar, cât am putut de puţin din resursele statului.
Sunt din categoria celor două milioane care trebuie să plătim cheltuielile statului, din categoria celor care niciodată nu au timp să stea la taclale în faţa blocului, sau pe stradă, pentru că timpul liber e mereu prea puţin.

Când i-a trecut prin capul nepieptănat ideea că ajutoarele sociale din România sunt ”cele mai mici din Europa”, comentatorul cu creier roşu de la Realitatea TV nu s-a gândit să compare şi salariul mediu pe economie cu cel din alte ţări unde ajutoarele sunt mai mari.

Şi nici raportul persoane ocupate / persoane asistate.

Nu i-au trecut pe sub pleata încâlcită nici miile de cazuri în care s-au eliberat documente medicale pentru boli fictive care au transformat persoane sănătoase şi apte de muncă în asistaţi sociali, cu indemnizaţii şi ajutoare plătite de un sector privat care abia se mai ţine pe picioare.
Adevărul este că acum, din foarte multe motive, în România lenea şi hoţia sunt subvenţionate de stat şi această stare de fapt este injustă pentru cei care plătesc subvenţia. E normal ca societatea să sprijine pe cei aflaţi în nevoie, dar în limite suportabile şi fără să încarce excesiv mediul privat cu taxe şi impozite.
Introducerea venitului minim garantat, de exemplu, a provocat în Banat acum câţiva ani urmatoarea anomalie.
Pentru că în multe zone din Banatul Montan nu s-a făcut colectivizare, există proprietari de terenuri agricole mari care se bazau pe zilieri pentru lucrările anuale.
Când s-a introdus ”venitul minim garantat” nu au mai avut cu cine să lucreze. ”Păi, de ce să mă muncesc la tine când îmi dă primăria cât să mă descurc”, a fost răspunsul primit de la cei care erau înainte nevoiţi să muncească pentru a-şi câştiga pâinea.

Acum nu mai trebuie să muncească, pentru că îi ţine statul la limita subzistenţei cu pomeni sociale şi le face foarte mult rău.

Dă-i omului leneş suficient cât să treacă de pe o zi pe alta şi nu va mai face nimic pentru a-şi schimba viaţa în bine. Este captiv la limita subzistenţei şi astfel perpetuezi sărăcia şi dependenţa de stat.

Ştiu că puţini îşi asumă riscul să fie înjuraţi dacă spun acest adevăr, dar el este o realitate pe care nu o putem schimba dacă nu o recunoaştem onest: lenea este o mare problemă în România. Un stat care finanţează lenea ne distruge tuturor orice şansă de a ne schimba. Ba chiar provoacă fenomene cu efecte foarte grave în viitor.

Nimeni nu are curajul să discute astăzi, în România, despre efectele pentru viitor ale combinaţiei ”venit minim garantat + alocaţie pentru creşterea copilului”.

Ne prefacem că nu vedem existenţa, aproape în fiecare comunitate, a unor familii care trăiesc numai din alocaţiile copiilor. Vorbim de adulţi care îi folosesc pe cei mici numai pentru a avea un trai la limita subzistenţei din ajutoare şi alocaţii.

Îi fac şi apoi îi neglijează. Îi lasă să crească pe stradă şi nu sunt interesaţi de edicaţia şi viitorul lor. Sunt un fel de generaţii născute pentru alocaţii. Şi apoi tot noi trebuie să plătim pentru armata de funcţionari care să asigure asistenţă socială copiilor abandonaţi.

Se întreabă cineva ce se va întâmpla cu generaţia alocaţiilor când va ajunge la vârsta maturităţii?

Realizează cineva că statul finanţează producerea unor generaţii întregi de noi asistaţi social, într-o spirală a pomenilor pe care tot cei ocupaţi ar trebui să le plătească?

Eu unul m-am cam săturat ca statul să finanţeze lenea din impozitele şi taxele pe care le plătesc. Să menţină la limita subzistenţei milioane de conaţionali pe care să poată să-i manipuleze după bunul plac politicienii care le finanţează lenea.

Vreau ca banii mei să finanţeze autostrăzi, proiecte de infrastructură, şcoli şi spitale mai bune.

Vreau să plătească salarii mai mari profesorilor, nu ajutoare pentru tot felul de bolnavi închipuţi sau pensii speciale pentru parlamentari.

Vreau să fie forţaţi să-şi câştige singuri existenţa toţi cei care pierd vremea pe stradă, la bârfă, cu berea în mână, proprind gardul sau spărgând seminţe.

După 50 de ani de comunism şi 25 de ani de populism cei mai mari duşmani ai României sunt politicienii şi comentatorii ca Rogozanu, care promovează şi încurajează mentalitatea mizerabilă că e treaba statului să-ţi dea de mâncare şi să te ajute să supravieţuieşti.

Eu vreau o ţară în care nimeni să nu fie dependent de stat şi care să-i ajute numai şi numei pe cei care sunt în situaţii foarte dificile.  

 

sursa: evz.ro

32 COMENTARII

 1. Este mult adevar in spusele d-voastra d-le Bot.
  Eu unul mam mai saturat de multe altele, de exemplu mai nou, de finantarea din banii contribuabililor a partidelor politice care, vezi doamne cata democratie, acum se pot infiinta si cu 3 membrii!!!
  Interesant cum toate partidele cand sunt in opozitie sunt pline de datorii dupa care ajunse la putere nu mai auzi nimic de vechile datorii care aproape 100% nu sunt platite niciodata ci iertate, radiate sau gasite o solutie ilegala sa nu fie platite!
  Sunt de acord sa fie infiintat partid si de un singur cetatean dar pe banii lui si niciun ban/ajutor de la stat si contribuabili!!
  Nu mai spunde problema sediilor care trebuie sa le asigure tot statul si multe alte obligatii pentru ca sa ne fure cat mai multi si cat mai mult!
  Pana cand statul roman continua sa dispuna discretionar si ilegal de banii contribuabililor adevarati??
  Ma satur cand ii aud si cat de napastuiti sunt unii parlamentari semnatari, de care nu a auzit nimeni, ai unei initiative de pensie speciala dupa 1, 2, 3 sau mai multe mandate!!!
  Incep sa ma satur de intalniri la Cotroceni intre Forest Klaus si cei 40 de mari hoti, soldate fara niciun rezultat de ordin practic doar cu angajamente si promisiuni nerespectate!!

 2. Bravo! Frumos si logic! Un amendament doar : Schimbarea o cerem politicienilor ori ei nu au nici cea mai mica intentie sa-si asaneze exact bazinul de unde iau cele mai multe voturi! Eu ar trebui sa fac politica , autorul ar trebui sa faca politica, Nasul ar trebui sa faca politica…multi din cei care comenteaza aici si au idei normale ar trebui sa faca politica…chiar asa , de ce nu faceti politica? Despre mine e clar, nu pot sa-mi mint si sa-mi fur propriul popor de asta nu pot sa fac acest fel de politica …eu as taia in carne vie! 🙂 Tumoarea trebuie extirpata nu tratata!

 3. UN ARTICOL F DOCUMENTAT SI EXPRIMA UN ADEVAR CE A CANCERIZAT SOCIETATEA ROMANEASCA!!! POMANA .AJUTOR SOCIAL CONF ..416

 4. exceptional articol , asa ar trebui mai multi jurnalisti si societatea civica sa se exprime in fiecare zi!

 5. Sunt exact si gandurile si parerile mele.numai ca eu nu am stiinta sa le exprim asa…..felicitari Malin Bot! si cat mai des astfel de pozitii..asta este realiattea in Romania si trebuie sa ne luptam cu ea fiecare..pentru a incerca sa o schimbam!

  • Esti ca in bancul cu inginerul si cainele, amandoi au privirea inteligenta da numai unul stie sa se exprime :)))) Bravo Malin bot, imi plac foarte mult adeptii tai :)))

   • Nu esti decat un postac si un raspandac platit.-IUDA-Traiesti din faramiturile cazute de la masa stapanilor tai .Vai de tine ,amaratule!

    • Da tu de ce nu esti la inmormantarea Zavorancei aia batrana? Cred ca te-ai simti mai bine printre colegi de generatie si de nivel social. Eventual poti sa si ramai acolo.

 6. Extraordinar ce teoria chibritului ne tine insolventul Malin Bot! Bai baiatule, trustul pentru care lucrezi NU plateste nimic la stat, din motive de insolventa. Asta ca sa lamurim de la inceput ce si cum. Doi la mana, ca aia de la Irealitatea n-au stiut sa ii zica lui basau decat de ajutorul social, atat ii duce mintea. Dar este rusinos ca avem cele mai mici…. orice .. din Europa. Salariile alea de care vorbesti, tot cele mai mici sunt. Medicii si profesorii primesc o ciunga, in timp ce securistii ar trebui sa stii ce salarii au. Deci bani sunt. In plus, ca nu exista autostrazi si investitii, pai a cui e vina ma? Basaul tau n-a fost la putere 10 ani, cu guvernele lui de slugi? Ia sa v-aud, ca de gura sunteti buni.

  • dar are dreptate cu carul bai nea caisa, tu esti sanatos la cap, sau ce? cand basescu pe care l urasti ca prostul, iesea si spunea adevarul era acoperit de mucegaitii de la antena 3, iar pdl nu facea nimic, de aia a si plecat.
   doar el se lupta si iese ori de cate ori trebuie, cine a iesit ma sa conteste moartea copilului ucis de caini si de nepasarea lui oprescu, cine a iesit acu sa conteste pe tariceanu care acuza diaspora de mici si bere cand se stie ca el fiind prim ministru a primit cei mai multi bani de afara? Samd…. asa ca las o jos ca macane!tu ai iesit in strada sa l contesti pe ponta care e de 2 ani DEGEABA si ne fura?

   • Nu mai pot eu ca acuza Tariceanu diaspora, parca zici ca ii acuza pe sfantu Petru si pe maica domnului. Tu ai fost la o zi a romanilor din diaspora? Iti zic eu ca am fost, si mai mult fum de mititei si manele n-am vazut nici in tara. Cam asta cu diaspora civilizata. Cand va intreaba lumea daca votati, o bagati pe aia cu “nu votez bah, de ce sa votez, las sa voteze altii, eu nu fac politica”. De aia prezenta la vot nu prea sare de 30%-40% niciodata. Aia care-au plecat nu sunt tot romani? Ala care munceste in tara munceste si afara, ala care e in stare sa isi vanda votul in tara (ca toti urlati din rarunchi ca fura ponta cu dragnea voturi in teleorman) si-l vinde si afara, stai tu calm. Nu nu am iesit impotriva lui Ponta, am iesit impotriva lui Basau, ca un om rau ce sunt. total nefondat am protestat, bineinteles, ca daca nu era Basau eram acu ca Grecia, si a mai facut si axa Washington-Bucuresti-Planeta Marte. Hai baga-le pe astea. Basau a fost ministru al transporturilor in absolut toate guvernele de dinainte de 2000, tocmai lui ar trebui sa i se reproseze ca nu avem autostrazi. Iar PDL de care zici l-a lasat din brate cand a vazut ca ii trage inapoi, pentru ca mai avea 10-15 % popularitate, de bun ce-a fost. Asta e adevarul. Mi-e sila bah!

    • bah, ca sa te citez, sa fie clar, eu sunt cu basescu, am iesit intotdeauna sa votez, mi e sila de ponta COMUNISTUL SI JEGOSUL, PUTE PAMANTUL SUB EL ESTE UN LAS SI UN BURTOS CU DIPLOMA.
     Si fii atent la mine: in caz de razboi, s ar ascunde toti dupa panatalonii lui base, ar tremura suncile pe ei caci creierul lor e deja putred.
     basescu nu e perfect da le zice ma, da le zice de unul singur, asta e problema si va repeziti toti tipic roamneste sa l atacati! altii nu mai sunt de vina ma, altii ce au facut?….

     • N-am ce sa-i explic unui basist indoctrinat. Exact pe principiul asta a ajuns golanul asta securist presedinte: “Le zice bine nene, le zice bine”. Sa dea din gura stiu toti. Deosebiri sunt multe dar nu stau sa le explic unui basist, se cheama ca ai trait degeaba in Romania in ultimii 10 ani daca trebuie sa iti explic eu.

     • serios? te cam repezi sa dai verdicte, dar te inseli amarnic bah! chiar m ai distrat, ooo, daca ai stii tu adevarul, dar nu esti decat un biet disperat care face joc de glezne, de ce nu mi raspunzi ce au facut altii, pentru ca n au facut nimic in schimb basescu a facut
      a facut bah!

    • si nu prea a avut guvern de slugi, dimpotriva, mai bine era prim minstru cum e acu ponta si face ce vrea , acuza muncitorii ca fac mitinguri speriati ca si pot pierde locurile de munca.
     ia zi nu e mai scarbos decat basescu? faptele nene, nu frustrarile noastre!

 7. “Părinţii mei m-au educat că este ruşinos să primeşti ajutor de la stat.”

  ASA ESTE! Si mie mi-ar fi rusine sa iau ajutor de la un stat in care doar 10% din populatie munceste; este activa!
  Si DA! stiu personal zeci si zeci de cazuri cu fel de fel de boli inchipuite dar care se reduc la “handicapul de a munci”

  Nota 10 domnule Mailn Bot pentru articol! Si scirba pentru toti puturosii care rup de la gura copiilor si a pensionarilor de drept, pentru a-si umfla burtile cu bere si mici! De cap sa le fie!

 8. As vrea ca cei alesi sa acorde pensie tuturor celor care au stagiu complet de munca sa fie in conformitate cu CONSTITUTIA , adica cuantumul pensiei sa ofere un trai decent, apoi, daca bugetul permite sa primeasca un plus la pensia ocupationala cuantumul pensiei minime alocate (350 ron ) acum .La aceasta data este un abuz de functie si putere ceea ce vor sa-si acorde.

  .

  • chiar daca am peste stagiu tot ma taca ca nu am virsta de pensionare la termen…si cu o penaltate foarte mare voi lua mai putina pensie decit cei care au pensie sociala la 35 ani de munca vei lua 470 ron …senatorii si deputatii sa traiasca o mie de ani…

 9. Pai babainul ala nu se facea ca nu il intelege pe base, este platit sa tipe, sau mai bine spus, pt o banana face ce face…

 10. Mi-aș dori ca la emisiunile astea făcute de așa-ziși jurnaliști să mai invite din când în când și oameni simpli care nu lucrează de 25 de ani la stat, oameni care au muncit o viață în diferite firme și companii, care și-au plătit toate dările la stat și care nu au cerut niciodată nimic de la stat: când au fost bolnavi au plătit mai mult la clinici private, când au fost între slujbe nu au încasat ajutor de șomaj și așa mai departe. Oamenii ăștia, cu siguranță ar avea ce să le spună ăstora care zic că ajutoarele sociale sunt mici… Și să fim clari: pensia nu este un ajutor social: este un drept câștigat pe care îl au toți cei care și-au plătit dările la stat. Că așa crește statul… Și ca să fim si mai clari, statul nu este o entitate venită de nu știu unde. Statul stă pe banii și pe munca mea. Mai clar: statul stă pe munca nostră. Deci ajutoarele sociale sunt din banii mei și ai multor altora. Deci mă doare când văd ca unii preferă să stea pe banii statului (deci ai mei și ai voștri) decât să muncească undeva … că salariul e prea mic. Adică preferă să stea pe banii altora în loc să muncească…. și cred că mă opresc aici că mă ia iar durerea de cap….

 11. Corect! E ceva timp de cand nu am citit un comentariu atat de bine documentat in cruda realitate.Poate sa concureze numai cu analizele facute de Moise Guran!Romanii nu vor a munceasca nici pentru salariul minim pe economie, de acee vor fi aduse muncitoare din Banglades!!

  • muncitoare tinere ca daca ai peste 55 patronu nu te mai tine…doamna te incadrezi la anticipata..traieste cu 430 pe luna chiar daca ai contribuit 35 de ani…si asta e romania…

Comments are closed.