A man walks on a flooded road near his houseboat moored near the Eiffel towel during flooding on the banks of the Seine River in Paris, France, after days of almost non-stop rain caused flooding in the country June 2, 2016. (Pascal Rossignol/REUTERS)

Sena se joaca de cateva zile cu nervii francezilor. Nivelul fluviului a depasit 6 metri vineri dupa-amiaza, un record pentru ultimii 35 de ani, informeaza stirileprotv.ro

Muzeul Luvru din Paris a fost inchis vineri pentru a permite evacuarea „cu titlu preventiv” a operelor aflate in zone amenintate de inundatii in urma cresterii nivelului Senei, potrivit AFP si EFE. Obiectivul este de a pune la adapost operele situate in zonele inundabile, prin mutarea lor la etajele superioare, se arata intr-un comunicat.

Este vorba de nu mai putin de 150.000 de tablouri, statui si alte exponate. Pinacoteca pariziana este cea mai vizitata din lume, cu medii anuale in jur de noua milioane de vizitatori.

muzeu

Masuri similare au fost luate si in cazul Muzeului Orsay, aflat pe celalalt mal al Senei, si ar putea viza si Biblioteca Nationala a Frantei si Centrul Pompidou. De asemenea, daca apele continua sa creasca ar putea fi evacuat si Palatul Elysee, resedinta presedintelui Frantei, seful statului urmand sa se mute la Castelul Vincennes, potrivit Le Figaro.

Celebra statuie a unui zuav de la piciorul podului Alma este inghitata incet-incet de ape – in mod normal, Sena ajungand doar la nivelul postamentului. Cand apa ajunge la umarul statuii, asa cum s-a intamplat in 1910, inseamna ca Parisul este inundat.

INUNDATII-IN-PARIS

Parizienii au urmarit fara sa le vina sa creada cum Sena inghite promenada si docurile. Fluviul masura joi seara aproape cinci metri si 13 centimetri. Iar hidrologii au anuntat ca nivelul va continua sa creasca, pana la aproape 6 metri. Langa sosele, au fost ridicate bariere de protectie. Autoritatile au avertizat ca nu sunt excluse revarsari din loc in loc. Acest nivel ramane, totusi, departe de cei 8,62 de metri inregistrati in 1910 – un trist reper pentru parizieni, marcat prin semnele cotelor, pe cheiuri.

paris_bridge_nivel inundatii

Acum, strazi din preajma malurilor au devenit impracticabile pentru masini. A fost intrerupta si circulatia fluviala. Situatia este mult mai grava in regiunile de langa Paris. Imagini filmate din aer au dezvaluit amploarea dezastrului din orasul Nemours. Localnicii si-au abandonat in graba locuintele, cand suvoaiele au inghitit centrul localitatii, intesat de magazine si restaurante distruse acum de ape.