Presedintele Comisiei de statut, Gabriel Vlase, a declarat ca, miercuri, Comisia a adoptat propunerile Presedintelui Traian Basescu de modificare a Legii statutului senatorilor si deputatilor. El a precizat ca propunerile au fost adoptate cu majoritate de voturi, iar raportul va fi redactat in cursul zilei de miercuri sau, cel tarziu, joi dimineata. Dupa ce va fi redactat in Comisie, raportul va fi trimis plenului reunit al Parlamentului pentru a fi adoptat.

„In forma agreata de Comisia de statut, parlamentarul care nu face contestatie la raportul ANI isi pierde mandatul in termenul prevazut de lege, contestarea in instanta a raportului ANI urmand a se face in termen de 15 zile (…) Parlamentul va fi informat de catre ANI in calitate de institutie tutelara a celui care are o problema de integritate. Am vrut sa ne asiguram ca institutia Parlamentului poate ajuta in notificarea parlamentarului care are o problema, il putem gasi mai usor decat prin notificarea postala”, a precizat Vlase.

Presedintele Traian Basescu a trimis, luni, Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii pentru modificarea statutului demnitarilor. Seful statului atrage atentia asupra faptului ca pentru demnitarii al caror mandat inceteaza pe motiv de incompatibilitate nu este inclusa si situatia in care ANI constata, printr-un raport necontestat in instanta, incompatibilitatea. Astfel, Traian Basescu este de parere ca Agentia Nationala de Integritate este privata de atributiuni, iar recomandarile Comisiei Europene sunt incalcate.