patriarhul-daniel-la-barsana-121

Banii publici alocați construirii Catedralei Mântuirii Neamului vor fi mai puțini sau chiar deloc anul viitor. Se pare că vestea a primit-o Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române chiar de la premierul Dacian Cioloș cu care s-a întânit la sfârșitul săptămânii trecute.

Întâlnirea dintre cei doi ar fi avut loc pe teren neutru și ar fi fost una mai mult cu caracter mai mult protocolar, susțin surse oficiale pentru STIRIPESURSE.RO. Surse convergente susțin însă că discuția a atins și subvențiile primite de Biserică pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului. Potrivit acestor informații, Patriarhul Daniel a primit o veste nu tocmai bună pentru el – banii vor fi mai puțini pentru anul viitor din partea Guvernului.

Potrivit informațiilor noastre reducerea ar fi în jur de 30% a sumei totale alocate inițial pentru construcția mărețului proiect patriarhal.

Anul viitor Catedrala Mântuirii Neamului nu va primi niciun ban de la buget. Iar asta pentru că, în bugetul Secretariatului General al Guvernului, nu este prevăzut niciun leu pentru biserici. În consecinţă, Biserica Română va trebui să se bazeze pe fondurile proprii şi pe donaţii pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Neamului, estimate la o valoare de 100 de milioane de euro.

Afectate de decizia Guvernului sunt şi alte lăcaşuri de cult aflate în construcţie. Până acum, bisericile au primit fonduri consistente de la stat – de exemplu, anul trecut, a fost alocată o sumă de 177 de milioane de lei. Abia din 2017 va fi reluată finanţarea lăcaşurilor de la cult cu bani de la buget, dar fondurile fi de peste zece ori mai mici faţă de anii 2014 şi 2015.

E o premieră astfel ca în an electoral politicienii să nu mai aloce sume frumușele pentru cler.