“Pensiile si salariile ar putea fi indexate cu maxim 5% incepand cu luna aprilie, daca va fi crestere economica” a declarat luni Sulfina Barbu, la un seminar organizat de BNS, la Palatul Parlamentului, pe tema pietei muncii.

Ministrul muncii a mai spus ca daca nu vor exista resurse suficiente nu va putea fi aplicata nicio indexare si ca statul ar trebui sa promoveze politici publice competitive pentru crearea de noi locuri de munca.

Pe de alta parte, premierul Emil Boc a fost mandatat de coalitia aflata la guvernare sa negocieze cu delegatia FMI o majorare a pensiilor si salariilor cu 4%, incepand cu luna aprilie a acestui an.

Seful Misiunii FMI in Romania, Jeffrey Francks a confirmat ca ar putea avea loc, in urmatoarea perioada, o crestere a salariului minim pe economie.

Gheorghe Flutur a facut si el precizari despre o posibila crestere a salariilor si pensiilor incepand cu al doilea trimestru al acestui an.
„Acest lucru este posibil datorita romanilor care au suportat aceste ajustari la venituri, dar acolo unde exista o posibilitate de majorare, sa se faca acest lucru. Majorarea a fost prevazuta de Guvern inca din decembrie 2011, in scrisoarea de intentie cu FMI. Mereu am avut acest obiectiv, nu am luat aceasta decizie din cauza protestelor”, a declarat luni prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur la finalul BPN.

Vicepresedintele UNPR, Marian Sarbu  a anuntat luni ca progresistii vor cere joi la intalnirea cu reprezentantii FMI, BM si UE revenirea pensiilor si salariilor la nivelul anului 2010.
„Populaţia a suferit aceste măsuri, de aceea în condiţiile în care cu FMI am găsi suficient spaţiu fiscal pentru o asemenea măsură, această măsură nu ar avea, în opinia noastră, nimic populist în ea şi nu ar pune în niciun fel în pericol stabilitatea bugetară absolut necesară anul acesta”, a declarat liderul UNPR.

UPDATE:

Premierul Emi Boc a declarat, luni, la sedinta de gurvern, ca nu este momentul „sa dam drumul la robinetul majorarilor salariale”.

12 COMENTARII

  1. Ar trebui sa ne plateasca munca pe care o prestam la adevarata sa valoare nu santem la mila guvernantilor cat luam noi salar lunar ei platesc hotelul pe o noapte

  2. ma bucur mult pentru romani,ca vor primi totusi ceva la salarii,inseamna ca incepe sa se miste ceva,greu,cu ajutoare din afara,fiindca asa ne este natzia(nu toata,scuze ptr.oamenii de buna credinta),trebuie impinsa mereu de la spate…si indiferent cine va veni la putere va trebui sa duca reformele mai departe.

  3. E adevarat ca e apa de ploie pt muritorii de rand acesti 5% insa mai bine decat nimic si sa speram ca pe viitor vor fi mai multi.Eu cred ca oricum sunt singurii mai fidabili decat mafiotii de Ponta sau Antonescu.toate cele bune.

  4. Wiki, nu-i numi revolutionari ei sant falsificatori, adevaratii revolutionari nu au cerut nimic si nu au primit nimicau facut totul din convingeri si pentru binele tarii in care traiau.Nu ma pronunt in legatura cu cei care au suferit fizic si ei sant impartiti REALIsi oportunisti (madam ,soacra lui geoana)

  5. Sa nu generalizam nu toti cei care sant platiti prost muncesc putin , sant mai multi factori responsabili pentru aceste salarii:criza,manageri slabi,manageri hapsani,economia slaba dar si nemunca recunosc.¨Cunosc o firma care are angajati in birouri toate neamurile cu salarii mari ,iar cei care aduc venit au salarii mici indiferent ce studii au sub deviza ,, nu-ti convine altii asteapta la poarta,,

  6. Nu stiu cat de sustenabile sunt aceste promisiuni.N-as vrea sa fie doar efectul miscarilor de strada si dorinta puterii de dezamorsare a situatiei.
    Pe de alta parte e nevoie de o usurare a vietii celor mai nevoiasi,desi veniturile acestora sunt pe masura muncii depuse si a contributiilor aduse bugetului in comparatie cu a celor cu venituri medii si mari.

  7. Orice ban primit este bine venit dar 5% e apa de ploaie pentru muncitorul de rand.

    • Incercati sa nu mai confundati angajatii din sectorul privat, care sunt obligati doar sa respecte salariul minim, cu bugetarii. Indexarile se aplica strict in sectorul bugetar si la
      pensii. Numeni nu poate obliga un privat sa indexeze salariul daca respecta salariul minim.

    • Levi e bine si nu prea;
      stim ca e criza,dar in Ro salariile si pensiile sunt extrem de mici.
      ar trebui cele mai mici pensii sa ajunga la 1000 lei si cei care lucreaza indiferent unde stat sau privaat sa fie in jur de 500 de euro/:persoana,si.. lucrand 2 persoane in familie… te mai descurci….mai binisor…dar asa mai merge…de uitat la cei care au salarii nesimtite si nejustificate…

      • Corect,dar esti modesta(probabil diferenta de generatie) dece sa nu ia un pensionar 500 euro iar un angajat 900-1000 euro ca doar vorba aia suntem in UE iar „capsunarul” din Italia…Spania…sub 500 euro nu cred ca ia.

        Peste tot in UE se impun reguli si legi de ce nu si salarizarea sa fie la fel,ce noi nu putem sa facem si sa producem la fel ca italianul sau francezul !? la un asa salariu eu unul as alerga spre munca.

        Sa imi garanteze mie statul 500 euro salariul minim in conditiile actuale si intr-un an jumate imi fac firma/socetate fie ea si de batut covoare.

Comentariile sunt închise.